ZEVS Forum

Zanimivi oblaki nad Ljubljano 29.11.2013

Začel/a Rokovnjač, 29. November 2013, 23:32:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Rokovnjač

Itak so te dni kar lepi sončni zahodi. Danes pa, ko sem se vračal iz službe, sem opazil zanimivo "luknjo" v oblakih. Kot bi nekdo od zgoraj vrgel kamen v oblake in jih preluknjal. :)
ARSO-va kamera pa je vse skupaj lepo zabeležila.

Kakšen komentar?

hrošč

Snežak

Življenje je lepo,ČE ga živiš

Trocki

Ne ne, tam kjer je luknja so sigurno zlili po tleh večjo količino kisa.  :icon_lol:
Vreme bo! :)

Oblak69

Tole sem tudi jaz včeraj opazoval iz Golega Vrha in se je še bolj zanimivo videlo  :drool:   ..........fotoaparat pa doma pozabil  :icon_lol: Tudi mene zanima kak strokoven komentar.

.sonček.

Brez vremena ni življenja.

MaterVola

medovreme

Pozdravljeni!

Sem malo pobrskal po spletu. Očitno gre za redek pojav "preluknjanih oblakov" ("Punch-hole clouds"), ki nastanejo na naslednji način (v angleškem jeziku):

http://earthsky.org/earth/andrew-heymsfield-on-hole-punch-clouds-made-by-jets

Povzetek:
"Bottom Line: Scientists have found that, at mid-altitudes, jet aircraft can punch holes in clouds and make small amounts of rain and snow. These are the strange hole-punch clouds that are sometimes reported as UFOs. Andrew Heymsfield, a senior scientist with the National Center for Atmospheric Research, led a team that showed a relationship between these strange-looking clouds, airplanes and snowfall."

Obstaja velika verjetnost, da je nastanek tele luknje posledica posebnih razmer v atmosferi na relativno nizki višini in letalom ob vzletu (tale luknja je nastala v smeri letališča Brnik, na trajektorji vzletov). Gre pa za relativno redek pojav in pohvalno, da je nekdo opozoril nanj. Vreme je še kako zanimivo, tudi zaradi vseh variacij, ki jih ima.

lp, Marko Premelč (Medovreme)
Kaj je na obzorju?

krokodil

Tudi jaz sem tole opazil okrog 16:30... Je bilo pa zanimivo, ker je bilo v smeri proti letališču, zgleda da imajo tudi vesolčki dovoljenje za vzletanje in pristajanje na Brniku  :icon_mrgreen:

S vrha katedrale bacat ču banane :)

jonatan

Citat od: krokodil dne 01. December 2013, 11:56:38
Tudi jaz sem tole opazil okrog 16:30... Je bilo pa zanimivo, ker je bilo v smeri proti letališču, zgleda da imajo tudi vesolčki dovoljenje za vzletanje in pristajanje na Brniku  :icon_mrgreen:

Tole je slikano še prej, točno z letališča.
Luknja je še precej zahodno od letališča in se je pripeljala od severozahoda.

snowfrick

Tole je pa ta ista stvar slikana iz Velenja.Je točno na tistem mestu kot pravite.
Slika je bila povzeta iz strani velenje.com.

Kako lepo se vidi senca...

Gorazd

Citat od: jonatan dne 01. December 2013, 21:54:42
Tole je slikano še prej, točno z letališča.
Luknja je še precej zahodno od letališča in se je pripeljala od severozahoda.
Jonatan, ali imaš mogoče podatke, ali jekakšno letalo takrat vzletalo oz. pristajalo v tej smeri oz. skozi oblake?

Lel dan,
Gorazd

Mejte se radi

Smučar

Citat od: snowfrick dne 01. December 2013, 22:06:01
Tole je pa ta ista stvar slikana iz Velenja.Je točno na tistem mestu kot pravite.
Slika je bila povzeta iz strani velenje.com.

Kako lepo se vidi senca...

Uf, enkratna fotka.  :drool:

Neurje

Citat od: Gorazd dne 02. December 2013, 08:35:46
Jonatan, ali imaš mogoče podatke, ali jekakšno letalo takrat vzletalo oz. pristajalo v tej smeri oz. skozi oblake?

Lel dan,
Gorazd

Ne v tem trenutku ko je nastala luknja ali vdor oblaka ni bilo prometa na letališču vsaj iz te smeri ne.

URŠA

Ob 15:33 UTC je pristal  IR732 / IRA732 Iran Air in prav on je krivec za preboj plasti oblakov :wavey:

"Kadar se malo dela, se zelo veliko teoretizira." .... Balzac