ZEVS Forum

Močne nevihte,verjetno supercelične(13.8.2013)

Začel/a krispy123, 13. Avgust 2013, 22:44:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej danes je bilo večji del dopoldneva in tudi v prvi polovici popoldneva še sončno in tudi vroče.Ogrelo se je tudi preko 30°C,pri meni smo dosegli maksimalno temperaturo 30.5°C.Malo po 15 uri pogledam na radar in vidim da se zadeva počasi približuje naši severni meji,vzamem opremo in se počasi opravim z kolesom na območje kjer imam pač boljši razgled.No ko prispem vidim da se je celotna zadeva počasi približevala iz smeri severozahod,zahod.Nekaj časa počakam in nato si mislim,tole pa postaja vse bolj zanimivo.Upal sem samo da me nebo ujel naliv iz Pohorja,ki se je približeval,saj bi ta prikril vse strukture.No da ne bom predolg,vse skupaj sem poslikal tri nevihte,vsaj ena je supercelična,mogoče celo dve ali v najboljšem primeru tri.Odboji so pri vseh 3 nevihtah presegli 50 dBZ-jev in to je jasno nakazalo da zna zadeva biti kar zanimiva.
Še nekaj zanimivih slik pred prehodom hladnega zraka na južno stran Alp:

Začetek ko se je zadeva približevala:

Radar,je označeno katere nevihte sem ulovil:

No in nato se je začelo,nastale so tri kar močne nevihte,ki so potovale v smeri nekako Z-V:
1.Nevihta označena na radarju(št 1),je bila nad Goričkem,ampak sem jo z zadnjim delom še ujel,mogoče tudi supercelica:

2.Nevihta,tale 100% supercelična,mislim da sem opazil sprva wall cloud in nato še shelf cloud ali inflow tail.

Naenkrat zapiha močan veter in še zraven začne deževati od zahoda in sem že mislil zdaj pa je konec.Nekaj časa počakam,dež noče in noče ponehati,pihalo pa je tudi zelo močno.In si rečem,zdaj pa že ne bom šel domov če sem tako daleč prišel,take strukture tudi vsaki dan ne vidiš.Kljub dežju še enkrat poslikam zadevo,preden le-ta odide že daleč proti vzhodu:

3.Med vsemi tremi je bila tale najmanj fotogenična,seveda če je nastala nad hribovji kaj lahko drugega pričakuješ.Ampak nevihta se je začela krepiti proti vzhodu,celotna stvar je postajala vse bolj prikrita,tako da sem verjetno še ob pravem času ujel zadnjo strukturo pri tej nevihti,preden je nevihto ujel naliv.Morda je nastal celo shelf,tukaj nisem ziher:
Tale nevihta je dala kar močan naliv in kar nekaj grmenja in bliskanja,padlo je prepotrebnih 13 litrov dežja,vendar še vedno pa tole ni dovolj:

Vsekakor je bil danes nevihten dan sezone pri nas.
Tole je bila verjetno do zdaj moja najdaljša reportaža.
Pa lp!

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Astra

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Smučar

En dobronameren nasvet - drugič daj raje manj slik, pa res tiste najzanimivejše. Nekako reportaža postane dolgočasna, če je veliko slik skoraj enakih. Pa malce naredi še na foto nastavitvah, recimo kontrast in osvetlitev.
Recimo poglej tole reportažo: http://forum.zevs.si/index.php/topic,5230.msg241280/topicseen.html#new

Thor

zevs.si[move]

krispy123

Citat od: Smučar dne 14. Avgust 2013, 09:07:46
En dobronameren nasvet - drugič daj raje manj slik, pa res tiste najzanimivejše. Nekako reportaža postane dolgočasna, če je veliko slik skoraj enakih. Pa malce naredi še na foto nastavitvah, recimo kontrast in osvetlitev.
Recimo poglej tole reportažo: http://forum.zevs.si/index.php/topic,5230.msg241280/topicseen.html#new
Aha si bom zapomnil,očitno pa danes trud ni nič več vreden,dodaš nekaj slik in temu rečeš reportaža kajne?
Drugič pa na splošno imam dosti bolj rad naravne slike,brez da spreminjam v photoshopu kontrast itd.
Mogoče se res dodal malo preveč slik,ampak drugače pa ne razumem kaj je tako slabega v moji reportaži,sem jo delal 4 ure?
Smučar: :icon_wink:

Smučar

Citat od: krispy123 dne 14. Avgust 2013, 11:58:24
Aha si bom zapomnil,očitno pa danes trud ni nič več vreden,dodaš nekaj slik in temu rečeš reportaža kajne?
Drugič pa na splošno imam dosti bolj rad naravne slike,brez da spreminjam v photoshopu kontrast itd.
Mogoče se res dodal malo preveč slik,ampak drugače pa ne razumem kaj je tako slabega v moji reportaži,sem jo delal 4 ure?
Pa sem še prav poudaril, da je dobronamerni nasvet. Vsekor je pohvalno, da zagnano pišeš reportaže, ampak nekatere stvari bi pa po mojem mnenju lahko popravil. Recimo npr. prvi 2 sliki sta praktično identični, samo malce drugače nazumirani. To se potem še ene parkrat ponovi skozi reportažo.
Nisem imel v mislih fotošop, ampak bolj kompenzacijo osvetlitve in pa ravnovesje beline na samem fotkiču. Pri tako svetlo-temnih kombinacijah se moraš odločiti, katero stvar hočeš prikazat in glede na to ustrezno prilagodit osvetlitev (recimo ali pokrajino ali detajl na svetlih oblakih).

gregach

Lepo!  :icon_wink: A od vseh severovzhodnjakov, je pri tebi vreme žal najmanj sodelovalo.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

krispy123

Citat od: gregach dne 14. Avgust 2013, 17:19:39
Lepo!  :icon_wink: A od vseh severovzhodnjakov, je pri tebi vreme žal najmanj sodelovalo.
Se strinjam,pri nas že orografija skoraj ne omogoča nastanek takšnih močnih neviht kot kje v Prekmurju,imam na južni strani Pohorje in na severni Kozjak.
Vseeno pa mislim da sem ujel vsaj eno lepo supercelično nevihto,z shelf cloudom,morda je viden tudi wall cloud na nekaterih slikah.

Pa lp!

paradolf

Res si naredil obsirno reportazo za kar vse pohvale. No morda pa drugic vseeno nekaj fotk manj ali pa morda celo lahko iz vseh teh fotk naredis time lapse ce bi fotkal recimo iz stojala.
Kar pa se tice klasifikacije nevihte pa je takole na dalec bolj tezko dolociti ali gre za sup ali za obicajno nevihto z se aktivnim updraftom in s tem nekoliko znizano bazo. Po mojem mnenju bi pri drugi lahko slo za nevihto s supercelicnimi oblikami a je vseeno dolocen del nevihte skrit za hribom. Kot je videti nato iz reportaz drugih clanov foruma pa je nato vsaj ena od teh treh prerasla v sup. Zdaj katera je to bila ne morem reci ker operiram se vedno preko mobilnika.
V prihodnje pa se vedno vprasaj ali ima nevihta ki jo fotografiras kake supercelicne znacilnosti ki jih na pogled prepoznas. Tako bos lazje ocenil za kaj gre. Je pa res da je to pri nas pogosto tezko ker ni tako jasnih struktur kot recimo pri nevihtah ki se razvijejo nad obseznimi ravninami. Dostikrat recimo kdo ze klasificira nevihto kot sup le na podlagi shelf clouda pa ceprav je le ta zgolj na gust fronti obicajne nevihte.
Se opravicujem ker sem bil malo dolg. Kar tako naprej, ko pa dobis se avto bo pa druga dimenzija ane ;)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2