ZEVS Forum

Spremljanje nastale nevihte nad Mengeškim poljem 22.06.2013

Začel/a paradolf, 22. Junij 2013, 23:46:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Sicer nič posebnega, naj pa bo tule za statistiko malo.
Letos je res bolj slabo kar se neviht tiče (za marsikoga verjetno tudi bolje), tako da je bila želja kam it kar velika.
Pogoji sicer niso bili za hvalit, čeprav je bilo kar nekaj striga pa tudi potencialne energije ni bilo malo. Manjkalo pa je smernega striga, čeprav sem v nadaljevanju opazil pri tleh kar veliko vetra in tudi predvsem v okolici Žalca lep inflow od jugovzhoda.

Najprej sem se zapeljal na Mengeško polje kjer sem tuhtal med Udinami in Prekmurjem. Furlanija je že proizvedla lepo celico ki je stresala točo po Bovškem, za njo pa je severno od Benetk spet nastajala nova celica. Po drugi strani pa me je vleklo v boljše vetrovne pogoje z veliko CAPE-a proti Madžarski.

Medtem ko sem razmišljal in opazoval soliden razvoj nad mano z nekaj plohami v smeri Gorenjske pred tisto većjo nevihto ki je po radarju kazala znake right-mover supercelice nad Julijci, sem v smeri Most opazil kratkotrajen dust devil ki je dvigoval prah na polju. Seveda sem bil za škljoc že prepozen, a je nato nekaj bolj proti vzhodu od prejšnjega nastal nov še precej večji vrtinec.
Tokrat mi ni ušel. Trajanje nekako 15 sekund.

V tem času pa je pred mano v smeri Ljubljane začela rasti nekoliko bolj konkretna konvekcija in kmalu je bilo jasno da bo nastala vsaj kakšna ploha če druega ne. Tako sem še malo počakal.

Lep updraft na zgornjem delu slike. Če bi slikal bolj od daleč se pravi bolj od strani, bi bil bolje viden.

Nekdo je prebodel oblak. Uradno pa je tule šlo že za nevihto. Pričelo je grmeti, čeprav vse do mojega odhoda z polja ni bilo nobene CG-jevke. Vse se je dogajalo v nakovalu.

Pogledam na radarsko sliko in vidim da morda vendarle ne bo šla stvar v Avstrijo. Če bi se uspela nevihta bolj razviti, bi morda postala sup in bi celo lahko potovala bolj proti vzhodu kot je trenutno kazalo. Tako se odločim da jo mahnem proti Štajerski.

Tule dodajam fotko ki jo je naredil @ynos, da se lepo vidi kako je stvar izgledala od daleč.

Tule sem že pri Braslovčah. Stvar je delovala kot neka linija. Imela je dva precej aktivna centra s strelami. Eden je bil na levi , drugi pa na desni strani. Predvsem v smeri sever so bile CG-jevke res impozantne.....razvejane in zelo debele. Žal nisem ujel nobene.

Osredotočim se na južni del nevihte, saj je severni že precej daleč. Vse je slikano z 10 do 20mm, tako da si lahko predstavljate da je bila stvar precej velika in praktično že nad mano. Cg-jevke so bile že precej blizu.

Tule me zadane outflow. Namerim 68 km/h in prah z bankine lepo vrže v objektiv.

Bližnji udar me prepriča da se speljem stran.
Najlepši del nevihte žal prevozim. Tale je edini škljoc med vožnjo po AC, pa še tega sem naredil v smeri nazaj pri spuščenem steklu.

Malo naprej zopet zapeljem z AC pri Šempetru. Žal je zanimivejši del nevihte že izginjal za hribi. Tule se vidi le še del inflowtaila za hribčkom in zametke kasnejšega wall clouda.

Po pregledu takratne radarske slike ki je bila kar impresivna sem nekako ocenil da bi stvar šla lahko naprej med Mb in Šentiljem.

Žal pa je bilo Pohorje preveč mogočno in je nevihta pričela razpadati. Dokler sem jo imel še na očeh, pa je že razvila wall cloud, a je bila stvar predaleč da bi lahko fotkal med vožnjo iz avta. Takrat sem tako ali tako še upal na prestrezanje pri Šentilju. Not to be  :shrug:

@Krispy123 upam da si ti kaj ujel, saj si jo moral imeti praktično pred nosom.

Lepo je bilo zopet malo na terenu, da začutiš malo tiste negotovosti in vznemirjenja  :drool:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Odlična reportaža, super fotke, pa dust devil  :bouncy:. Mi je res žal, da danes nisem imel časa.  :icon_redface:
Davis Vantage Pro2

krispy123

Prvo kot prvo Paradolf odlična reportaža. :buttrock: :icon_wink:
Tole nevihto sem sam spremljal kar dolgo časa,ko se je razvila nekje severovzhodno od Ljubljane me je takoj fascinirala radarska slika.
In tako se ,ko je nevihta bila tam v okolici Velenja podam na teren na bližnji travnik,žal pa sem bil prepozen da bi se odpravil na kolo,da bi poiskal boljši razgled proti Pohorju.Bom moral še počakati kakšna pol leta,da bom naredil izpit za avto,takrat pa nebo več to takšen problem.
No tako zunaj nekaj časa čakam na nevihto in opazujem kaj se dogaja proti zahodu ter Pohorju(Jugozahodu).
Sprva je izgledala zadeva še kar močna,ampak takoj ko je prišla na našo severno stran Pohorja pa je nevihta oslabela in nisem opazil niti ene pametne strukture,bolj zanimivo je bilo na drugi strani Pohorja.Žal ampak,če bi sistem vzdržal svojo pot preko Pohorja pa bi lahko bilo zelo zanimivo tudi na mojem koncu,ampak žal ali na srečo je nevihta oslabela in več kot grmenja ter par kapelj dežja danes nisem videl.
Če dovoliš,bom prilepil nekaj slik ko je nevihta prešla Pohorje ter oslabela,očitno danes ni bilo sreče,bo pa drugič boljše.Mogoče že ta ponedeljek in torek,ko se bom nahajal na skrajnem južnem delu Istre in morda bom dočakal kakšno tisto pravo morsko nevihto. :)
mammatusi:

In to je vse kar sem dobil,žal:

Pa lp

max

Si bil v naših koncih, lepo prikazano  :icon_wink:
Jaz sem to dogajanje spremljal iz domačega balkona  ;D