ZEVS Forum

Najvišja oktobrska snežna odeja na Dolenjskem, v zadnjih 50-ih letih, 28.10.2012

Začel/a blazek, 28. Oktober 2012, 21:25:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Včeraj smo imeli oblčano vreme z občasnim dežjem. Razmeroma toplo je bilo. Temperatura se je gibala med 12 in 14°C. Zračni pritisk je padel pod 989hPa.Po so se po 21.uri zvečer, so se pričele pojavljati padavine, zaenkrat še kot dež. Občasno je močneje deževalo. Ob 23.uri je pričel s SV vetrom dotekati hladnejši zrak. Padavine so se okrepile, temperatura pa je strmo padala. Ob treh zjutraj je močno zagrmelo, temperatura  je padla že na 2°C. Ob 3.30h je pričelo snežiti pri 0,4°C. Upal sem na kakšen cm snežne odeja zjutraj. Do sedaj je oktober postregel z bore malo snega. Nazadnje je bil leta 2003, ko je malo pobelilo. 2cm ga je bilo leta 1970. Od leta 1960 dalje je bilo sila malo dni s snežno odejo v oktobru.

Današnje jutro me je povsem presenetilo. Ob šestih zjutraj je močno snežilo, ponoči je padlo med 6 in 8cm snega. Nato je prehodno oslabelo sneženje in se ponovno okrepilo po 10.uri dopoldne. Max višina je dosegla 11cm.

Težak južni sneg je precej povesil veje na drevesih. Zaradi toplega vremena in pa izostanka hladnih dni, je večina listaj ostala na drevju. Večino dopoldneva smo bili brez elektrike, zaradi podrtih dreves.

Višje lege so dobile občutno več snega. Na Vinjem Vrhu je vrjetno bilo več kot 20cm snega. Kajti ob poldne je bilo še 17cm ojuženega snega.

Pod Gorjanci se vidi zelena oaza, ki je segala od Šentjerneja pa skoraj do Cerkelj ob Krki.

Gorenja Gomila.

Reka Krka je obsežneje poplavljala.

Zimska idila na Vinjem Vrhu.

Gorjanci.

Okolica mojega kraja. Dolenje Kronovo, se je tokrat na račun snega, izognilo poplavljanju Krke po vasi.

Sela pri Beli Cerkvi.

Posledice obilnejšega sneženja. Gasilci so imeli obilo dela s podrtimi drevesi na cesto.

Poplavljanje reke Krke pri Dragi.

Dobrova pri Šentjerneju.

Tako izgledajo zelena polja pri Šentjerneju in bela pobočja Vinjega Vrha.

Po 15.uri je ponovno pričelo snežiti.

Lepo se je začela zima, samo da zaradi hitrega začetka zime, ne pomeni tudi hitrega konca.

paradolf

Zelo lepo si ovekovečil ta dogodek. Par fotk mi je zelo všeč, pa tista gobica tudi  :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Mraz

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

blazek

Ledeni

Res neverjetno, koliko snega smo dobili v teh dneh. Od enih sem slišal, da so ga tam gori na Pahi gazili do kolen. Verjetno so malo pretiravali, ampak ene 30 cm ga je pa res bilo.

Thor

zevs.si[move]

blazek

Ledeni

Super, super :praise:

Kje točno pa tista vremenska hišica stoji? A je tvoja?