ZEVS Forum

dežomer-nepravilno merjenje

Začel/a maestro, 30. Avgust 2007, 16:58:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Citat od: jaka dne 30. April 2008, 19:14:26
ravno dons sm dobil davisko pa ima precej večji dežemer (posodico ja) kot sm pričakoval :icon_biggrin:...no sej kul to, komaj čakam da jo spravim na delo...v prihodnosti pa tut helmana verjetn nabavim, je še najbolj zanesljiva zadeva

Dobrodošel v klubu! :clap: :beerchug:
Ja, davis ima črn pisker po WMO predpisih(200), oregonka pa na žalost ne(100). Se pa strinjam, da je Hellmann najbolj zanesljiva zadeva. :shrug: Ampak za nas lenčine je pač preveč dela s praznjenjem. :icon_redface: :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ciril

Citat od: Pihe dne 30. April 2008, 17:57:21
Glej Max in to je mene najbolj jezilo pri Oregonki.Rahel dež ali rosenje in dežemer enostavno ni mrdnil.In takih rahlih dežekov je na leto lahko kar nekaj(vsaj pri nas!) in zadeve niso bile zabeležene, ker je pač postaja oz. dežemer "prešvoh". :icon_exclaim: :icon_arrow:
Iz lastne izkušnje vem, da je rahlo deževalo z rahlimi prekinitvami praktično cel dan, dežemer mi pa na koncu ni pokazal ničesar. Ko pa sem preveril drugje, se je izkazalo, da je bilo tisti dan 8 litrov dežja.In to se je zgodilo kar nekajkrat ob rahlem dežju!
Zato sem pristaš tega, da kljub temu, da smo amaterji poizkušamo težiti k popolnosti.Naše podatke konec koncev uporabljajo mnogi(moje je npr.: rabil srednješolec za seminarsko). In zato poizkušajmo nabavljati vremenske postaje višjega kakovostnega razreda(kdor pač more).
Daviska npr.:se zbudi že ,ko se rosa steka po liju na šalčke.Zabeleži skratka vsako vlago, ki zdrkne v tisti črni lonec.In to se mi dopade! :icon_wink:

Vidiš, to je tudi mene motilo pri Oregonkah, da beležijo padavine šele pri 1 mm (seveda poleg tega, da nima datalogerja), kar bi vsaj v Prekmurju, kjer je že tako malo padavin, verjetno precej vplivalo na končno vsoto padavin. Sem si pa naredil v nekaj postih nazaj opisano modifikacijo dežemera, in sem zelo zadovoljen, beleži tudi jutranjo raso oz. slano.

LP Ciril

Pihe

Namigi za tiste, ki ne vedo kam z denarjem:

1. Ogrevani dežemer po standardu WMO, meritev do 0,1 mm:

http://www.scientificsales.com/52202-Heated-Tipping-Bucket-Precipitation-Gauge-p/52202.htm

2. Dežemer z data loggerjem

http://www.scientificsales.com/609-Rainfall-Recording-System-p/609.htm

3. "Ferrari" dežemer  :icon_eek: Resolucija kar 0,01 mm!!!

http://www.mierijmeteo.com/argeweb/downloads/rain_gauge_170_1.pdf

4. Zanimiva zadeva za nas lenčine :icon_redface: Dežemer z data loggerjem (napajanje baterijsko)

http://www.weatherbuffs.com/RainWise_RainLogger_Wireless_Rain_Gauge_with_Datal_p/rw-rainlogger.htm

Pa še bi se našlo zanimivih izdelkov.Ker je ameriški dolar tako v k****, je sedaj pravi čas za kupovanje takih igračk preko luže.Pravljica in Bush namreč ne bosta trajala večno! :icon_wink:
www.bovec-vreme.si

TgT

Lahko se poveča obseg WMR dežemera tako da ima potem resolucijo 0,2mm. Wswin softwersko to, seveda, podpira.

Sam uporabljam tudi 0,01mm laserski dežemer  :icon_wink:

max

Citat od: TgT dne 01. Maj 2008, 01:29:34
Lahko se poveča obseg WMR dežemera tako da ima potem resolucijo 0,2mm. Wswin softwersko to, seveda, podpira.

Sam uporabljam tudi 0,01mm laserski dežemer  :icon_wink:

Kako ti lahko WsWin zabeleži recimo 0,6mm, če ti na konzoli nič ne napiše :icon_question:
Sam sem namreč testiral(z injekcijo), kolikokrat se vagica prevrne, preden zapiše 1mm --- 10x
glede na to, bi morala biti preciznost 0,1mm, seveda če bi konzola to podpirala :icon_question:

Pa še nekaj bom vprašal, ker se mi ne ljubi računat :icon_exclaim:
Primer:
1.Sedaj je premer posode 100mm, zabeleži konzola 1mm
2.Če se poveča premer na 200mm, a je potem pri beleženju 1mm dejanska količina 0,5mm :icon_confused:

Pihe

Citat od: TgT dne 01. Maj 2008, 01:29:34

hmmm.Ta mi je malo tako malo iz šume privlečena. :icon_question: :icon_question:
Kaj ti rabi, če je softver podprt, ko pa hardver ne mrdne? :icon_arrow:
Ne vem no.Mislim, da si jo pihnil mimo s tem. :icon_question: :shrug:
www.bovec-vreme.si

joze

TgT

@Pihe, poveča se površina dežemera

Pihe

Citat od: TgT dne 01. Maj 2008, 11:48:43
@Pihe, poveča se površina dežemera

Glede na Maxove experimente temu seveda ne morem verjet. :icon_arrow:
www.bovec-vreme.si

meteo

Citat od: Pihe dne 01. Maj 2008, 12:26:08
Glede na Maxove experimente temu seveda ne morem verjet. :icon_arrow:

Huger dežemer ,z dodanim lijakom premera 200mm ima ločljivost 0,24992037 l/m2 !!
Matematika osnovne šole :icon_biggrin:.
V programu za obdelavo podatkov je treba seveda vnesti korekcijski faktor dežemera.Namesto 1 je 0,24992037.
Ni pa treba iskati dlake v jajcu zaradi vsake rose,ki je ne zabeležite.Za roso in kaplevine so drugi senzorji.Tudi profesionalne postaje in profesionalno merjenje ima svoje napake.Vsem Davis lastnikom pa toplo priporočam natančno kalibracijo dežemerja.Tovarniške nastavitve so skoraj vedno zgrešene :icon_arrow:

Ciklon

Citat od: meteo dne 01. Maj 2008, 12:46:38
Huger dežemer ,z dodanim lijakom premera 200mm ima ločljivost 0,2025 l/m2 !!
Matematika osnovne šole :icon_biggrin:.

Po mojih izračunih pa ima ločljivost 0,25mm oz. 0,25l/m2. :icon_arrow:
R= 100mm
S(površina) = pi*R^2 = 31415,92654mm^2
r = 50 mm
S(površina) = pi*r^2 = 7853,981634mm^2

Razmerje:
7853,981634mm^2 / 31415,92654mm^2 = 1/4 = 0,25 => 0,25mm - ločljivost
Raj je v naravi :buttrock:

Gorazd

:clap: :clap: :clap: cumulonibus.

2krat večji premer pomeni 4krat večjo površino.

Mejte se radi

max

Citat od: Gorazd dne 01. Maj 2008, 14:11:55
:clap: :clap: :clap: cumulonibus.

2krat večji premer pomeni 4krat večjo površino.

Se pravi, če modificiram z 200mm lijakom mojo posodo premera 100mm, mi bo ob beleženju konzole 1mm padavin, dejansko priteklo 0,25mm , če sem prav razumel :icon_rolleyes:

Gorazd

Tako je, korekcijski faktor mora biti 0,25.

Mejte se radi

RajkoRajko

Huger dežemer,z dodatnim lijakom 157 mm premera ima korekcijski faktor 0,247.
Upam ,da sem prav razumel kajti tistih 200 je kvadratnih centimetrov.omenja pa se premer lijaka.Če ni jasno še poglej pri Wernerju.