ZEVS Forum

Via Italiana na Mangart

Začel/a .sonček., 25. September 2011, 21:08:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

.sonček.

Včeraj v spremstvu še nekoga po Via della Vita na Vevnico ter Ponce, danes sam  po Via Italian na Mangart, po Slovenski poti gor in dol. Šel sem brezsamovarovalnega kompleta, v steni so me vsi postran gledal, kaj počnem brez, pa nekaj govoril izpostavljenost, take poti pri nas NI, navpični vzpon, direkt pod teboj pa cca 500-1000 metrov propada, ne ne stojiš na skali, ampak na skobi, pol pa navpični vzpon.

Za tole sem potreboval 7 ur

Proti Belopeškim

Ponce

Bivak pod Mangartom, do tu pot lahka, desno se odcepi pot na Mangartsko sedlo, ki je samo pohodna, levo pa gre Via Italjana, samo za izkušene.

Nekateri že plezajo, a jih bom hitro dohitel in prehitel, brez samova.kompleta je šlo hitreje a zelo tvegano.

V steni

Izven ferate, pogled na Mangar.sedlo

Brez vremena ni življenja.

Mraz

.sonček.

Ma meni ne dajo miru tiste švižgajoče skale, ko pridrvijo z neverjetno hitrostjo dol...pol če maš srečo te zgreš (v večini), lahko te pa zadene...ene trikrat so prletele dol...čelada je bolj za okras ob kakšni 10-15 cm skali, ampak ponavadi prleti kakšna mini, ki je ravno dovolj, da te čelada reši.

stefko

Citat od: .sonček. dne 25. September 2011, 21:50:06
ampak ponavadi prleti kakšna mini, ki je ravno dovolj, da te čelada reši.

Da si tle gor lezel brez štrika.  :zaba:
Kakšno pa je stanje varoval. Pred časom je bilo na obeh feratah (VDV, VI) nekaj majavih klinov in potrganih zajl?

Drugače pa čestitke za tako velikopotezno turo.

.sonček.

Via Italiana je Italjanska ferrata, je dokaj kratka cca 1 uro a izredno zahtevna od sredine naprej, zajla je nenapeta in je tud namen nenapetosti, Slovenska je lažja, toda vseeno zahtevna, varovala so napeta.
Via Italiana nisem uporablajl samovar.kompleta.