ZEVS Forum

Velik funnel cloud nad Ljubljano 23.7.2011

Začel/a Stormchaser, 24. Julij 2011, 15:58:31

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Stormchaser

Včerajšnji dan pa je postregel presenečenje, v katerega do potrditve @Paradolfa, ki ga je tudi sam videl, nisem verjel, čeprav sem vedel da je!Vse skupaj je izgledalo zelo nedolžno nič posebnega oblačno z neko konvekcijo proti V ter malce bolj konvektivno aktivnost proti JV.Iz tam je bilo na čase slišati tudi grmenje.Ko se je pojavil ni izgledalo da bi nastal iz kake SC (čeprav bi se lahko opazilo podobnosti), tako da predvidevam, da je nastal podobno kot tisti funnel, ki so ga videli pri Mariboru, zaradi dotoka hladnejšega zraka.Rotacija sicer je bila, vendar ni bila neka izredno hitra tako, da se sprostim očesom ni videlo veliko vrtinčenja, se je pa lepo videla oblika.Ravno zato me čudi, da ga še nekdo ni dokumentiral pa nič zato, važno da je.Slike ter video pa povedo vse.  :buttrock:

Slikano preden mi zmanjkalo baterije na fototaparatu in preden je nastal funnel

Že slikano s kamero ter seveda lepotec dneva  ;D

Oblika ter dolžina sta postajala vse lepša in daljša :D

Ter še videoposnetek dogodka.Malce več posnetkov skupaj spravljenih na hitr način brez obdelav, ker niti ni potrebno.
http://www.youtube.com/watch?v=0ZbTGEbm4uU

Hvala za ogled in LP

ŽUPMART

Ciklon

Dobro, da si bil dovolj pozoren...  :icon_wink: Lepo si ga ujel in dokumentiral.
Bravo!  :clap:
Raj je v naravi :buttrock:

Mraz

Aquatic

Davis Vantage Pro2

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

paradolf

Tole me je pa povsem presenetilo. Grem na polje kosit (s traktorjem) in vidim proti Lj nek precej razvit oblak. Ni bil videti nevihtni, je pa bil že precej visok. Vsaj tako je bilo videti, je pa bilo precej prikrito, saj je bilo druge oblačnosti precej okoli. Spodaj je bila znižana baza in je dajalo vtis wall-a, čeprav bi lahko z lahkoto bil le updraft. Oddaljenost 20 km ob dokaj neugodni enakomerni barvi oblakov. Povsem zgoraj je oblak že izginjal v srednjo in visoko oblačnost večjega sistema južno.
Po približno 10-15 minutah oziroma ob 13.56 slučajno pogledam zopet tja in presenečen ostrmim nad funnelom, ki se je spuščal iz prej omenjenega oblaka. Lep , kompakten.. Na daleč je res izgledal noro. Seveda sem bil predaleč in vidljivost preslaba, da bi zaznal rotacijo v samem funnelu. Je pa na daleč izgledal res oblike, kot bi ga nekdo narisal. Nad njim je bil viden masiven steber prav do srednje in visoke oblačnosti.
Seveda se ne vozim s fotoaparatom v traktorju, zato nisem mogel nič stisnit. Žal pa tudi brez telefona, da bi koga poklical na hitro ki tam živi.
Predenj sem jaz nato prišel domov in vzel fotkiča in se nato nazaj vrnil na polje je trajalo vsaj 5 minut. Tole pa je vse kar sem še lahko ujel.

In približno 15 minut kasneje na istem mestu.

Mislim da je obkrožen del nekako na mestu kjer je bil ta funnel.

Dobro da ima @Stormchaser odprto okno kadar počne kaj drugega kot opreza za SC  ;D
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

mihaa

Odličen funnel le še spustiti bi se še moral. Očitno boste in tudi sam nositi fotoaparat zraven skoraj ob vsaki priliki, ko bo poletje  :icon_wink:

VREME, PROGRAMIRANJE, HOCKEY

matrix

Ni komentarja!  :buttrock: :praise: :clap: Paradolf mogoče bi lahko samo malo kontrast spremenil,ker se lepše vidi.Jaz sem samo ekran na prenosniku spustil pa se je lepo opazilo  :buttrock:

Amon-Ra

Zelo dobro ujeto.  :icon_wink:

Citat od: paradolf dne 24. Julij 2011, 22:32:37
Dobro da ima @Stormchaser odprto okno kadar počne kaj drugega kot opreza za SC  ;D

A opreza za Južno Karolino?  :icon_lol:  :icon_question:
Slabega vremena ni. :)