ZEVS Forum

Kako vpeljati sistemizacijo Vremenskih Postaj?

Začel/a piskec, 11. Januar 2011, 11:55:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ciril

Heh Piskec, vidim da imaš voljo.

Kakor te razumem, bi rad ocenil podatke o točnosti podatkov? Jaz sicer mislim, da na ARSO kaj takega imajo, če bi se dalo dobiti za vzorec, ali pa celo kakšno sodelovanje...

Je pa tukaj še en "problem": lahko imaš npr postavitev vetromera po vseh pravilih, ampak če zajemaš podatke na 1 uro, vse skupaj kaj malo pomaga...

Vsekakor zanimiva naloga, bom še malo prespal...

LP Ciril

piskec

Ciril, v vsakem primeru ne bomo tako natančni kot ARSO. Neka "ocena" naj bi bila le del celotne Sistematizacije.

Bistvo je v tem, da bo lahko kdorkoli hitro videl kaj in kako je z neko postajo.

Ocena bo seveda tudi tukaj, vendar ne bo imela odločilnega pomena, preden bomo namreč prišli do kolikor toliko usklajene zadeve, bo trajalo še kar nekaj časa.

Po drugi strani pa ne vidim prav nikakršnega zanimanja - le eden mi je poslal podatke! Naši "vremenarji" so na žalost omejeni na forum, kaj več pa je za njih že prevelik zalogaj. Pravzaprav sem res kar malo razočaran. No, bo vsaj manj dela zame...

Vreme

Podatke, kakšne podatke, nič nisi rekel. Sicer pa so moji vseskozi na razpolago na moji spletni strani, pod zgodovina postaje. ker verjetno to ni dovolj boš moral bolj natančno povedati, kaj si želiš,da ti pošljemo!!

mat89

Zanima me če sta dve sliki postaje,opis na kateri višini so senzorji dovolj?

max

Citat od: piskec dne 17. Januar 2011, 17:58:10
Po drugi strani pa ne vidim prav nikakršnega zanimanja - le eden mi je poslal podatke! Naši "vremenarji" so na žalost omejeni na forum, kaj več pa je za njih že prevelik zalogaj. Pravzaprav sem res kar malo razočaran. No, bo vsaj manj dela zame...

Haloooo?!?  saj ne moremo zdaj vsi skočit in na vrat na nos nardit opis s slikami.
Dobiš, ko bom imel malo več časa  ;D  Je treba lepo nardit, ne kar nekaj skup zmetat :icon_rolleyes:

Lluka

Citat od: max dne 17. Januar 2011, 19:08:50
Haloooo?!?  saj ne moremo zdaj vsi skočit in na vrat na nos nardit opis s slikami.
Dobiš, ko bom imel malo več časa  ;D  Je treba lepo nardit, ne kar nekaj skup zmetat :icon_rolleyes:

sej tud mene mal peče vest. Max ni potrebe po skakanju na vrat na nos.......ampak... če se spomniš... je bilo o tem govora na občnem zboru v Krtini v gostilni,ko smo rekli(napisali) da bo vsak napravil opis postaje z vsemi podatki in slikami ,da bo vsak mesec 1 predstavitev na glavni strani.  Sem mislil da bo kdo kaj omenil o tej temi na Kum-u,pa verjetno vsi pozabili ,kaj blo rečenega na prejšnjem sestanku.
Jaz preprosto za 1x ne najdem časa vse skupi sestavt....spisat...itd. Pač nisem iz bloka,da bi imel kaj več "prostega"časa. Ampak bo.... tud to bo 1x se lotil. Trenutno imam vrh glave  dela s sestavo poročila o temperaturah in padavinah,odkar merim podatke... in je preobsežno za 1 dan dela.  Samo za popis  1 leta, traja recimo 2 meseca. (se v službi šlepam s tem)  :icon_mrgreen: Doma preprosto NI ČASA. Tko da...  vse bo.

Ciril

Citat od: piskec dne 17. Januar 2011, 17:58:10

Čaki, čaki, kakšne podatke pa bi ti rad imel? To bi moral najprej določiti, najbolje po kakšnih točkah, potem bi verjetno kaj dobil. Jaz ne vem, kaj naj ti pošljem (ali pa samo preveč površno berem...).

@Vreme, vem, da imaš ti svoje podatke na spletni strani, vsekakor pa močno olajšaš zadeve, če jih pošlješ tistemu, ki jih potrebuje v takšni obliki, kakršno zahteva (seveda pa mora najprej povedati svoje zahteve).

LP Ciril

PS: čeprav še vedno čisto dobro ne razumem tole sistematizacijo (predvsem kaj, zakaj in kako to uporabiti)  :icon_question:

Domček

Citat od: Vreme dne 17. Januar 2011, 18:15:25
Podatke, kakšne podatke, nič nisi rekel.

No v tem je problem ... @piskec, daj bolj natančno/konkretno naštej in opiši kakšne podatke želiš imeti, ker čene bo še večja štala in bo vsak nekaj po svoje pošiljal in sestavljal ...

Jaz bi recimo zbiral:

- prvo vse podatke lokacije, kot so nadmorska višina, koordinate in kratek opis okolice oz. mikrolokacije (ali je postaja v naselju ali bolj na odprtem, pod hribom itd.)
- tip vremenske postaje (npr. WS2300, Davis ...)
- postavitev instrumentov/senzorjev + fotke vsakega merilca posebej + opis raznih izboljšav (npr. ogrevanje ali predelava dežemera)
:icon_question: ...

Tako nekako. :icon_smile:

piskec

No, zdaj ste pa vsi malo leni. Namesto, da berete vse skupaj počez in samo čekirate, če se vas kaj tiče ali ne, bi se pravzaprav morali malo zamislit in zadevo prebrat. Potem bi videli, da sem pravzaprav že vse napisal in da spet pišete iste in podobne stvari. Čemu?

Še enkrat - vse podatke bi rad imel. VSE!

Seveda bi vi najraje obrazec, kjer bi na tanke linije s tiskanimi črkami vpisovali tisto kar manjka. Japajade! Malo bolj se pa že lahko potrudite, no!

Radi bi bili inovativni, samostojni, svobodni, po drugi strani pa je potem tako presneto težko nekaj sestaviti, ko ti nekdo pusti vso svobodo kako boš to naredil? In bi najraje obrazec in se vkalupili? Dajte no...

Treba se bo usest za mizo in skupaj spravit vse, kar lahko skupaj spravite o svoji postaji! Tehnične podatke, kje so senzorji, zakaj so tam, kjer so, koliko visoko, na kakem drogu, ob hiši, pred, nad, za hišo, na zemlji, travi, betonu, ograji, stopnicah, kje imate vremenski pc, kaj dela, s čim dela, zakaj to dela, na kak način to dela, kje imate server, kam pošiljate, zakaj tja, kje so še podatki itd. itd. itd. Potem greste še ven in poslikate postajo z vseh koncev, poveste vsaj kje je sever, kako se orientira, kje so senzorji, kako daleč od ovir itd. itd. itd. Skratka, VSE, kar opisuje vašo vremensko postajo in podatke, ki jih meri, da na koncu pridejo tja, kamor pač pridejo.

Je to res tako težko?

Moje stališče namreč ostaja trdno - le v primeru, da odjemnik naših podatkov natačno ve, kako so bili podatki zajeti, merjeni, posredovani, shranjeni in prikazani, je možno za temi podatki tudi stati, tudi s strani tretje osebe, društva!

Ampak najbrž sem že preveč napisal, pa niste niti do sem prišli...  :suspicious:

Je pa prav neverjetno kako iščete razloge, ovinke in bližnjice, kako bi nečesa NE naredili. Precej zanimivo se mi zdi, čeprav je v resnici žalostno.

Ciril

Citat od: piskec dne 18. Januar 2011, 08:15:53
Je pa prav neverjetno kako iščete razloge, ovinke in bližnjice, kako bi nečesa NE naredili. Precej zanimivo se mi zdi, čeprav je v resnici žalostno.

Hmmm, a ni to bistvo človeške narave?

OK, glede tega, da rabiš vse kar se da dobit, se načeloma strinjam. Ti bom enkrat pripravil en elaborat za svojo postajo... Samo kot sem zgoraj napisal, po mojem se boš moral zadovoljiti s cca. 5 postajami, 10 bi jih bilo že presenečenje... (saj veš, človeška narava...). Pa še to, potem bodo morale biti zadeve ažurne (se pravi, vsako spremembo je potrebno zabeležit in javit - stvar lastnika postaje, ampak potem smo spet pri lenobi, pardon, človeški naravi).

Glede na naslov teme - sistematizacija vremenskih postaj - pa vseeno mislim, da sistem potrebuje neke zakonitosti (beri obrazce), da je sistem res sistem. Jaz npr. ti bom dal podatke, za katere mislim, da so pomembni, nekdo drug pa ti bo dal druge sorte podatkov, za katere misli da so pomembni. Zdaj pa primerjaj jabolke s hruškami...

Zgolj predlog:
- Mislim, da bi pri fotografijah bilo potrebno poslati 4 fotke z vseh glavnih strani neba (severe, jug, vzhod, zahod).
- nadmorsko višino terena postaje, GK koordinate, zemljepisna širina in dolžina
- višine posameznih senzorjev od tal
- zaščite senzorjev (vremenska hišica, radiation shield, ogrevan dežemer,...)
- tip postaje (jasno)
- začetek opazovanj z zgodovino sprememb
- opis širše okolice
- ortofoto z označeno lokacijo (recimo 1000 x 1000m)
- merjenej višine snega (glede na snegoljubce bi bil potreben kar podroben opis...)

Pa verjetno še kaj...

LP Ciril

piskec

Ja, tale človeška narava je vedno vmes... ampak jo bomo že. Nekako. :)

Zavedam se, da bom vse podatke pridobil le s tem, da bom lastnikom postaj vzpodbudil njihov lastni interes. Najprej bom težil in sitnaril in nekaj dobil, potem bo pa mnogo težje. Naprimer - če hočeš, da so podatki tvoje postaje v Poročilu, potem moraš imet svoj Opis - to je eden takih interesov...

Zakaj sem se tega lotil na tak način, pravzaprav sprašuješ?

Heh, lahko bi se lotil drugače - tako kot ti predlagaš, ampak jaz raje delujem z druge strani. Zakaj?

V prvem primeru bi se morali najprej zmeniti za neke vrste obrazec in katere podatke pobirat, izdelat ta obrazec in potem pobrat podatke. Jaz pa se rad lotim zadeve z drugega konca - dajmo najprej podatke zbrat, pa bomo videli, kak obrazec lahko pade ven.

Prednosti in slabosti so povsod enake, noben način ni kaj boljši, meni pa le pomaga s tem, da bom lahko sam v miru in na podlagi poslanih mi jabolk in hrušk izdelal obrazec in ga bom lahko spreminjal n-krat, ne da bi vas spet gnjavil s pošiljanjem dodatnih podatkov. Z mojega stališča je prednost torej v tem, da mi le enkrat (v teoriji seveda) pošljete podatke, ne pa kar naprej, ko se zavem kaj mi manjka.

Potem obstaja še drug vidik - osebni, ki ni zanemarljiv in je morda zaenkrat še preveč subtilen, da bi ga zaznali. Me pa zanima in to nameravam tudi dobit z opisom. Nekdo bo pač začel tako kot ti, v neki vrsti obrazca, nekdo pa bo začel s spisom: "Moja postaja stoji na severni strani naše hiše, pod njo travica...", nekdo tretji pa bo združil oboje.

In, da, vse to bo le Priprava. V bistvu bom na podlagi jabolk, hrušk in ananasa jaz sam nato poskrbel za samo Sistematizacijo.

Ciril

Zanimiv način razmišljanja, moje vsekakor dobiš (vse kar se bom spomnil...).

LP Ciril

gregach

Citat od: Ciril dne 18. Januar 2011, 09:05:28
Zanimiv način razmišljanja, moje vsekakor dobiš (vse kar se bom spomnil...).

LP Ciril

In potem ne bi bilo slabo da se ena objavi na forumu, da bi tisti, ki nimamo domišljije (s spisi in seminarskimi sem imel vedno naloge (premalo obsežno :icon_biggrin: :icon_mrgreen:) in smo malce leni dobili še kakšno idejo, da ne bi preveč stvari izpustili.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

joze

No, jaz vem, da bi imel raje obrazec. :icon_redface: Nikakor nisem človek, ki bi bil dober v pisanju
romanov, da pa se lotiš pisanja takšnega spisa moraš imeti malo pisateljske žilice v sebi, če ne se samo osmešiš!

To je moje skromno mnenje!

piskec

Citat od: joze dne 18. Januar 2011, 09:58:37
No, jaz vem, da bi imel raje obrazec. :icon_redface: Nikakor nisem človek, ki bi bil dober v pisanju
romanov, da pa se lotiš pisanja takšnega spisa moraš imeti malo pisateljske žilice v sebi, če ne se samo osmešiš!

To je moje skromno mnenje!

Ah, Jože, nobene drame ni treba! Je le sestavek o stvari na katero se spoznaš in o kateri imaš ti sam največ pojma. Kje se lahko tukaj osmešiš in zakaj neki bi se sploh lahko s kakim sestavkom osmešil??? Saj ne gre za pisateljski natečaj, križana gora, vse kar se zahteva, je malo funkcionalne pismenosti in prav nič drugega. Napišeš pač tako kot misliš, kdo ti bo sodil in se ti smejal? Jaz? No...

Saj ne bom vsega objavljal tako kot pride, ne se bat. Malo bom že po svoje vse skupaj uredil in da bo pasalo z drugimi vkup tudi.

gregach, ko si že omenil domšljijo - tu je pa prav nič ne potrebuješ! Pravzaprav bi celo rajši, da je ni, podatke rabim, podatke! :)