ZEVS Forum

08.08.2010 Stacionarna supercelica v okolici Vodic

Začel/a paradolf, 10. Avgust 2010, 12:30:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Najprej malo zgodbice.
Tudi sam nisem polagal prav veliko upov na tale dogodek. Pač par nevihtic bo popoldan-zvečer. Morda ujamem kakšno strelo in to je to. Imamo družinski izlet, ki se zaključi pri mojih starših v Gameljnah ob okoli 18h. Ko smo sedeli v hiši zaslišim kako zunaj zagrmi. Seveda grem pogledat kako izgleda. Nad mano nakovalo, proti severu neka dežna zavesa, skoraj nikjer nobene baze. Skratka dolgčas. Si mislim tole je en pulzar, ki bo v pol ure razpadel. Malo porosi tudi v Gameljnah in to je to. Veselo čebljamo naprej v hiši, ko po daljšem presledku zopet parkrat zaporedoma slišim grom CG-jevke. Spet kontrola oblakov in tokrat stanje precej drugačno. Sicer zaradi Rašice ki mi zakriva pogled ne vidim vsega, a tokrat je videti povsem drugačne oblake. Nižje, bolj konkretne baze. Vsekakor nekaj v nastajanju.
Družina gremo..auf. Seveda sem brez neta in telefon je skoraj prazen, tako da sem moral na plano, da vidim kaj se sploh dogaja za hribom. Takoj ko pridem iz vasi pa ustavim malo pred avtocesto in pogled proti severu je na moje presenečenje precej obetajoč. Vidi se nekaj scud oblakov in deloma znižano bazo. Ko sedaj gledam tole fotko mislim da je viden tudi že mezociklon.

Morda pa kaj stisne ven tole si mislim in že sem na avtocesti proti Vodicam. Vmes me kliče Mare. Takoj ko vidim kdo je, si mislim da tole bi pa znal kaj bit. Ne kliče on tako za vsak Cu-cong. Že med potjo opažam lepo rotacijo celega znižanega dela baze, zadaj proti Krvavcu pa dežno zaveso. Nikakor ni odcepa za Vodice in upam da se mi pred odcepom ne usuje dež. Grem na lokalno cesto Vodice-Skaručna in tukaj se začne fotosešn.
Priznam da v svojem življenju še nisem videl kako se vrtiljak nad mano zares vrti kot v Ameriki. Slikano proti SZ in malo moti sonce. Zahodni rob je divjal proti jugu, ta vzhodni bližje meni pa proti Krvavcu. Poleg tega se je na zgornjem delu delal nek večji vrtinec ki je tukaj lepo viden.

Po vsej verjetnosti je ta najnižji del tule Wall cloud in ja....stvar se je vrtela, vendar ne toliko kot višje gor. Pri tleh pa skorajda tisti trenutek brezvetrje.

Pogled proti Krvavcu. Zadaj dežna zavesa v levem delu pa vsekakor bolj zanimivi detajli, ki pa jih niti ne znam prepoznati  ???
Slikano z 10mm in objektiv je zajel scud ki je bil povsem nad mano. Kaj bo začelo tole dol stresat ko se enkrat spomni. Ne smem pozabit da imam v avtu ženo in dvoletno hčerko.

In potem je priletel. En in edini kos toče premera 2.5cm in padel poleg avta na cesto. Niti kapljice, niti kaj drugega. Uf. Nevarno je tole. V ozadju fotke pa vse bolj zanimivo  ;)

To mi deluje kot Funnel cloud, a nisem opazil neke prave hitre rotacije. Bolj nekak poševen updraft posrečene oblike, morda inflow tail, čeprav je imel tudi rotacijo. Vsekakor pa ni vrtel kot to počne funnel.

Je pa v tistem trenutku enkrat začel pihati veter iz strani Krvavca. Sprva tja do 50-60km/h, kasneje pa je oslabel.
Odločim se da se pomaknem dober kilometer južneje. Pod mezociklonom res ni varno zavetje  ;D
Ko se ustavim pa so mi usta kar nekaj časa ostala odprta. Mezo, rotirajoči Wall na desni.... Mislim da sem mel krepko čez 100 pulza. 

Naredil sem kar nekaj fotk te strukture. Zadaj pa so sekale strele da je bilo veselje. Pihalo je tam med 30 in 50km/h iz smeri SV. Kmalu pa je zadeva začela izgubljati na organizaciji po mojem dokaj laičnem mnenju in takole je izgledalo po približno petih minutah.

Stvar se mi je še nekoliko približala in zato sem se odpeljal še kilometer južneje. Zopet navidezno bolje organizirano. Še vedno je vrtelo, opazil pa sem tudi funnel cloud ki se ga lepo vidi na levi strani.

Še enkrat isti funnel, a fotka žal stresena  >:(

Stvar je slabela

Zopet nekaj nizkih scudov po mojem mnenju. Bi pa znalo to biti tisto kar ima @Markuš na 3,4 in 5 fotki. Nisem prepričan.

Sedaj sem opazil da zadeva ne bo šla južneje in sem se vrnil nekoliko nazaj. Nadaljevanje. Še vedno nekaj nizkih oblakov, zadaj pa zavesa kjer je padala toča, kot sem kasneje izvedel.

Nekoliko zahodneje kjer je bil prej Wall.

Tukaj sem imel že obilo težav s fotografiranjem. Brez stojala tokrat in časi so bili že skoraj sekundo, tako da je bilo veliko fotk stresenih, pa naj sem se še tako trudil naslanjati fotoaparat na avto. Tudi veter je delal svoje. Se je pa zopet začela delati nova baza iz katere je kasneje tudi lepo ulivalo.

Še predenj pa je začelo sem jo popihal domov. So me potniki v avtu že malo postrani gledali. Tako ali tako se ni skorajda nič videlo, brez stativa pa ni šlo.

Ker je vzhodno od mene doma še lepo bliskalo, sem nato ko sem familijo spravil spat, šel še na lov na strele kar iz balkona in tole je ratalo.

Še zadnja ko so bile nad mano že zvezde.

Danes pa sem tudi sam šel en krog okoli območja včerajšnje nevihte. Opazil sem precej zdelane poljščine in veliko vode ponekod na polju.

Za konec lahko rečem le da vreme vedno znova preseneča. Le zraven in pripravljen moraš biti zmeraj. Vsekakor v poduk za naprej in stativ je del dodatne opreme v avtu odslej.
Ko gledam fotke Nejca in Gregorja pa vidim da sem bil malo preveč blizu celi zadevi, saj sta onadva veliko bolje ujela celo strukturo. Zna biti pa da sem funnel-e spregledal zato, ker so bili morda direktno nad mojo glavo ali pa so se morda pojavili v času ko sem se premikal z avtom.  Vsekakor doživetje za moje skromne izkušnje in srečanja s SC.  Imel pa sem veliko sreče da je bila ta SC stacionarna, sicer glede na pozicijo ki sem jo imel, bi me verjetno povozila kot bi mignil.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

lukamarti

Super reportaža!

Sem te včeraj videl ko si čepel za cesto in slikal :D.

kekec

mat89

Aquatic

Robi, kapo dol. Ena najboljših reportaž na forumu doslej. :praise:
Davis Vantage Pro2

Ekolog

Enkratno, vse pohvale :icon_wink: :clap:, ti si cev point tega foruma bi rekla Lucienne Lončina :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Oblak69

Citat od: Ekolog dne 10. Avgust 2010, 13:13:46
Enkratno, vse pohvale :icon_wink: :clap:, ti si cev point tega foruma bi rekla Lucienne Lončina :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

:D  :icon_lol:

Krasne fotografije za učbenike , zraven pa še razlaga :icon_wink:.
Sem šel včeraj kar malo s strahom pogledat svoj avtomobil, ko sem izvedel za vsa dogajanja, ki ste jih opisovali tu na forumu. Ampak na srečo nič, je blo vseeno le malo bolj JV na udaru. Me pa zanima ali je toča drugje, v samem centru celice,  naredila kaj škode na avtomobilih?
Avto sem imel tisto noč parkirano na Visokem pri Preddvoru, ko sem se od tam v nedeljo  popoldan odpravil na dvodnevni izlet s kolesom čez Jezersko - Pavličevo sedlo, Kranjski Rak, nazaj do Kamnika , še do vrh Krvavca in spust do avta. Ampak takrat nisem niti gledal, saj tudi še nisem vedel za to burno dogajanje.
Res zanimiva tale SZ ljubljasnka kotlina, saj je že tudi @Ciklon nekaj nazaj omenjal ,da je velika možnost v bodoče v tem delu Slovenije za nastanek močnejših supercelic ali celo manjših tornadov

ŽUPMART

Uff, čist prehudo tole. Wall si imel kot na dlani, verjetno je bilo noro opazovat rotacijo direktno nad glavo. Če odmislimo da bi lahko bilo nevarno, je bil tole super ulov! :buttrock:
Fotke pa tudi sehr fajn. :icon_wink:

wannabe

kripelj

Stormchaser

Robert nimam kej za dodat kot noooooooooorrrrrroooooooo  :drool: !Itak sm ti fouš a ne  :icon_haha: !Ne res hudo.Mormo se enkrat skupi zment za kak čejs pa da udarimo trojčka  :icon_haha:  :beerchug: !Lp
Edit:Oba najina funnela imaš tudi ti ujeta.Prvi najin je ta k nisi siguren zdej če je zarad rotacije ampak mislim, da kr je (by Ciklon), ta drugi je pa tisti k veš, da je bil.Tko da ostalih funnelov pa nismo videli nažalost  :icon_mrgreen:!

zoki16

Pa kaj ste nori, fantje...

Mislim, super ste. Kako vam uspe biti ob pravem času na pravem mestu??

Predlagam, da nas še naprej razvajate s takimi reportažami. Kapo dol...  :praise:
Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com

matic

"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

Domček

Odlične fotke, super reportaža!  :praise:  :praise:  :clap:  :clap:  :icon_wink:

Astra

Bravo, dobro ste jo zajahali z južne strani. Prečudovita reportaža in opis dogajanja s slikami vred.  :praise:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si