ZEVS Forum

Tornado in supercelica pri Ilirski Bistrici, 7.7.2009

Začel/a P_Nut, 22. Junij 2010, 22:52:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

P_Nut

V zadnjih dneh je bilo v neki drugi temi (ki je sedaj že zaklenjena) nekaj nestrinjanja glede tega ali je nevihta, ki je 7. julija lani spustila tornado v okolici Ilirske Bistrice bila supercelica ali ne. Uporabnik Stormchaser je trdil in vztrajal pri tem, da ta nevihta NI bila supercelica, a ni hotel utemeljiti svojega mnenja. Upam, da se oglasi v tej temi. Mislim, da je potrebno zadevo razčistiti, v dobro vremenske skupnosti, navdušencev in stormchaserjev ki so trenutno na tem forumu in za tiste, ki prihajajo za nami.

V tejle temi se nahaja report a na žalost na njega nisem mogel odgovorit ker je zaklenjen : http://forum.zevs.si/index.php/topic,2334.0.html .

Sam sem ta dan s kolegi čejsal v Italiji ob lepi LVL2 situaciji, zato tudi približno vem kakšni so bili pogoji in kakšna je bila situacija. Za grob opis sinoptične situacije si oglejte opis poročila na zgornji temi.
Torej, kakšni točno so bili pogoji?

Tule je nekaj kart (lauf 6. julija 00Z)

Torej, s čim imamo opravka? CAPE nad S-Jadranom tam okoli 1000 J/kg, nad Italijo nekaj več, a Slovenskem primorskem vsaj blizu 1000 J. Na SZ-SLO je napovedanih okoli 35-40 kt DLS in pa 15-20 kt LLS. SREH3 znaša okoli 100-150 m2/s2. Veering profil je bil lep. Tole so parametri, ob katerih bi bilo naravnost nenavadno, če supercelic ne bi bilo! Na koncu jih v Italiji, kjer smo čejsali res ni bilo. Preprosto preveč inhibicije in ni moglo zalaufat. Zato pa je inverzijo prebilo v Sloveniji.

Tole je risalo na kartah, pa si poglejmo, kako je izgledalo še v resnici : http://www.shrani.si/?3Q/kU/XGQslLc/skewt160442009070712z.gif . Tole je sondaža iz Udin. 750 J/kg MLCAPE oziroma 1250 J/kg SBCAPE(MU?) ob 35 vozlih DLS. Ob 11Z kaže tudi 115 m2s2 SREH3, ob 17Z pa kar izvrstnih 225. LLS (0-2km) je ob 11Z 15 kt ob 17Z pa 20kt. Vsi parametri zadostujejo (tornadnim) supercelicam.

Tole je fotografija tele eksplozivne konvekcije nad IB, ki jo je posnel Primož C. iz našega avta, ko smo se vračai iz FVG.

Kaj še govori v prid supercelice? Na slikah iz že omenjenega poročila se na fotografijah vidijo supercelične strukture. Levo od tornada je prav fletno viden RFD notch, ki reže v mezociklon.

Pa še ena zadeva, ki bi morala ubit vse dvome. Tornado NE more nastati brez pristotnosti mezociklona (ne mešajmo tromb zraven, ker nad morjem vladajo drugačni pogoji z višjimi lapse rate-i). Šele, ko je prisoten mezociklon se ustvari rotacija, ki je potrebna za tornado. Mezociklon pa avtomatsko definira nevihto kot supercelično.

Se priporočam za dobro debato.

Lp!

ŠTROMAR

V porocilu o obilnem deževju od 6. do 10. julija 2009, ki ga je 20.7.2009 objavil ARSO
- http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8Dila%20in%20projekti/dezevje_jul09.pdf - je objavljeno tole o tem tornadu:

V Jablanici pri Ilirski Bistrici je okoli 17.25 nastal šibek, nekaj deset metrov širok tornado, ki je v osmih minutah prepotoval okoli 900 m. Tornado ni povzrocil vecje škode.

P_Nut

Citat od: ŠTROMAR dne 22. Junij 2010, 23:10:41
V porocilu o obilnem deževju od 6. do 10. julija 2009, ki ga je 20.7.2009 objavil ARSO
- http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8Dila%20in%20projekti/dezevje_jul09.pdf - je objavljeno tole o tem tornadu:

V Jablanici pri Ilirski Bistrici je okoli 17.25 nastal šibek, nekaj deset metrov širok tornado, ki je v osmih minutah prepotoval okoli 900 m. Tornado ni povzrocil vecje škode.

Khm, ja? A ni to že vsem jasno? Vse to in še več piše tudi v Ciklonovem poročilu.

ŠTROMAR

Citat od: P_Nut dne 22. Junij 2010, 23:20:04
Khm, ja? A ni to že vsem jasno? Vse to in še več piše tudi v Ciklonovem poročilu.

Ja, če ti je že vse jasno, pa res ne razumem zakaj potem odpiraš še eno temo za že obdelan dogodek in pozivaš k debati.  :icon_question:

Stormchaser

Ja to je samo zaradi mene, ker sem zanikal njegove trditve, da je bila SC in bi sedaj rad od mene slišal zakaj ni bila.Samo jst sm pa povedal, da zato, ker v poročilu Ciklona ni bilo omenjeno tega, plus 1.mehanizem tornada zame ni iz SC.Sva pa kot si očitno pozabil P_Nut tudi midva z Župmartom bila tisti dan na čejsu v Trstu in Udinah.In tudi midva veva, kakšni so bili pogoji.Si lahko tudi tukaj ogledaš http://forum.zevs.si/index.php/topic,2285.0.html.Za kaj več boš moral pa stručkota vprašat, ker jst to nisem in sem to že večkrat povedal.Aja pa da ne boš mislu tudi Župmart tako misli, vendar mislim, da ne bo odgovarjal na to zadevo zaradi prejšnjega stavka :icon_mrgreen: !Lp

P_Nut

Citat od: ŠTROMAR dne 23. Junij 2010, 08:10:39
Ja, če ti je že vse jasno, pa res ne razumem zakaj potem odpiraš še eno temo za že obdelan dogodek in pozivaš k debati.  :icon_question:

Berite prvi odstevek, napol-pismeni gospod Štromar.

Drugače pa še ena zadeva, ki govori v prid supercelice je značilna pot (odklon od standardnih vektorjev) na radarju. Očitna right-mover supercelica.

Lp

fprelog

Citat od: P_Nut dne 23. Junij 2010, 10:08:14
Lp

še to temo bo treba zakleniti, ni druge   :police:

ŽUPMART

Citat od: P_Nut dne 23. Junij 2010, 10:08:14

Šefe, počasi te imam dovolj s takimi provokativnimi in žaljivimi. To je prvo opozorilo, ne manjka pa veliko da ti zrihtam banovce. :icon_banned:

MaRkUš

Citat od: ŽUPMART dne 23. Junij 2010, 10:58:45
Šefe, počasi te imam dovolj s takimi provokativnimi in žaljivimi. To je prvo opozorilo, ne manjka pa veliko da ti zrihtam banovce. :icon_banned:

A res ne more biti več nobene svobode govora? 
Mislim, da so zadnje čase nekateri moderatorji malo preveč  :banghead:

ŽUPMART

Citat od: MaRkUš dne 23. Junij 2010, 11:16:54

A res ne more biti več nobene svobode govora? 
Mislim, da so zadnje čase nekateri moderatorji malo preveč  :banghead:

Čakaj, seveda lahko govori, ampak ko bo ljudi začel zmerjat z nepismenimi, takrat gre pa za moje pojme čez mejo.  :icon_arrow:

SiriusB

Kaj pa debata o tem a to je bila supercelica ali ne? A se kdo misli slučajno o tem kaj pomenit? Al bo vse drugo, kot v prejšnji temi?
Lp,
Jure

chris93

Mislim, da bodo moderatorji morali odpreti novo temo z naslovom: "Prepiri, jeza, tesnoba..." kjer si bodo tisti bolj "jezni" lahko dali duška  :icon_haha:
Pred zimo (najboljše, da že proti koncu oktobra) se pa naj odpere tema z naslovom "Napoved vremena za mlade @peskovnik" da bo vsaj enkrat mir!  :icon_biggrin:

LP

paradolf

Moje poznavanje teh zadev je še bolj v povojih zato bodite nekateri prizanesljivi  :icon_redface:

Kolikor lahko vidim iz fotografij in posnetkov gre tukaj res za tornado in ne za trombo. Kopna tromba je precej drugačne oblike.  Je pa res da se meni ki nimam toliko izostrenega očesa za določanje in prepoznavanje vseh elementov SC lahko katera stvar izmuzne. Sama oblačna gmota je dokaj prikrita in vsaj meni nekatere stvari skrite, če mi jih nekdo ne pokaže s prstom(dry slot naprimer). Pač manjka mi izkušenj s terena. Večino tistega kar vidimo po raznih video posnetkih je ponavadi lepo definirano in precej jasno tudi nekaterim ki malo slabše poznajo celo strukturo SC.
Glede na to da se cele nevihte ne vidi najbolje je težje določiti ali je bila SC ali ne a pogled na sam lijak in dele okoli njega menim da je bila SC. Pogoji so tudi bili za nastanek.... torej da....SC da.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

max

Citat od: P_Nut dne 22. Junij 2010, 22:52:26
Mislim, da je potrebno zadevo razčistiti, v dobro vremenske skupnosti, navdušencev in stormchaserjev ki so trenutno na tem forumu in za tiste, ki prihajajo za nami.

Se priporočam za dobro debato.

Lp!

Tukaj se ti ni treba nič priporočati za dobro debato, ker je to navadna provokacija, ta pa sploh ni koristna za zadevo ki sem jo odebelil!!

Zakaj spet nova tema o isti stvari?
@P_Nut, premleto je bilo že v prejšnji zaklenjeni temi :icon_arrow: ,se ti mora kdo klanjat? zdraviš svoj ego?

@Markuš, mal se umiri

Zaklepam tudi to temo.... :icon_banned: