ZEVS Forum

Squall line - Benečija in Furlanija 13.6.2010

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 13. Junij 2010, 23:35:27

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Vreme nam je bilo v tem tednu res naklonjeno. Cel teden lepo jasno in toplo, potem pa v nedeljo BUM - nevihte. Prav na dela prost dan! :icon_wink: In to še ni bilo vse, nevihtice so lepo počakale, da smo najprej v miru premagali Alžirce, potem pa začele puhteti v nebo. :praise:

Začelo se je v Benečiji, SZ od Trevisa, kar se je nekako napovedovalo skozi kar nekaj zadnjih GFS-jevih zagonov. Pogoji so bili dobri. Visok CAPE, labilno ozračje, inhibicije konvekcije na tem območju ni bilo, poleg tega je nedeljski zagon obljubil še nekaj čez 40 vozlov striga v plasti 0-6 km. Tako je satelit hitro po treh popoldne prikazal iniciacijo prvih celic (to fotko sem ukradel nekomu, ki jo je objavil v "Smeh in solze"...hvala in brez zamere):

Okoli 16:00 sva s prijateljem startala iz Soške doline in preko mejnega prehoda Vrtojba proti Benečiji. Kolega je vozil, jaz sem navigiral s pomočjo radarske slike in enega strganega zemljevida Italije. :icon_mrgreen: Vidljivost je bila slaba, manj kot 10 km. Nebo se je stemnilo nekje naprej od Portogruara, kjer sva tudi zapustila avtocesto A4 in šla proti Oderzu, nato pa čez reko Piave in že sva bila pred nevihtno celico, ki ni prav vedela, kaj bi:

V roku parih minut pa se je okrepila:

Zapihal je zmeren nevihtni piš iz nevihte proti nama, začele so kapljati debele kaplje. Hitro sva pobrala šila in kopita ter gas proti vzhodu. Pa ni šlo dovolj hitro, promet je bil obupen. Na srečo celica ni potovala zelo hitro, se je pa oblak močno znižal in približal tlom. Mislil sem, da gre za wall cloud in funnel, a je očitno šlo za scud cloud, kot v enem naslednjih postov piše @Skywarn.

Najprej pogled na južni del celice, ki naju je preganjala proti vzhodu:

Še ena...nebo je bilo zelene barve, kar je dajalo sum na točo v samem jedru padavin:

Scud cloud...res mi je žal, da ga nisem uspel pofotkati nekaj minut prej, ko je zgledalo precej drugače in precej bolj podobno wall cloudu:

Potem naju je celica zaradi počasne vožnje skozi beneška mesteca, ujela. Bilo je hudo, pa sva bila samo na obrobju padavin. Zlivalo je tako, da se več kot 40 km/h ne bi dalo voziti, če ne bi imela pred sabo enega Italijana, ki je šibal s 60 km/h in nam omogočil, da smo se nekako izvlekli in prehiteli celico. Poleg silovitega dežja je tudi pihal močan veter v sunkih, ki je lomil veje dreves, na srečo pa ni izruval nobenega drevesa. Avtomobil je na momente kar prekladalo po cesti :icon_exclaim:.

Ko sva prišla nazaj do A4, je kolega samo stisnil gas in hitro sva odbrzela nazaj proti Sloveniji. V Gradišču od Soči sva zapustila A4 in odšla do ene mojih priljubljenih lokacij pri St. Lorenzu. Radar je pokazal da za nama prihaja izjemna squall line.:

Takole je zgledalo proti zahodu:

Kraje severno od nas je že zajel dež. V tej smeri je tudi najmočneje bliskalo. Žal nobene lepe strele:

Približevanje celice iz Trevisa:

Celotna squall line je po prehodu na hribovito območje zahodne Slovenije hitro oslabela in ni povzročila večjih nevšečnosti, vsaj kar sem doslej uspel izvedeti.

To je to, ob naslednji priliki pa obljubim kak tornado. :P

Life is like weather! www.wineandweather.net/

Ekolog

Capillatus

markokorosec.net

Sicer zanimive in lepe fotke, a te moram razočarat. Na fotkah ne vidim nič superceličnega, še manj pa na radarju. Šlo je za klasičen prehod nevihtne linije. Sprva je sicer izgledalo supercelično tam JZ od Trevisa (ko je tudi padala toča okoli 4cm premera), potem je pa vse skupaj hitro zblaznelo v MCS in linijo, ko se je združilo s celico, ki je grmela iz padske nižine. In glede na tvoje čase in lokacije, ki si jih navedel, si imel opravka s 'squalko'. Sprva tisto tik pred hribi in kasneje s ta glavno linijo proti Furlaniji.

http://radarska.meteocenter.eu/?todaydate=13-JUN-2010&startDan=13&startMesec=5&startLeto=2010&startUra=15&trajanje=3&nacin=1

Kje vidiš rotirajoč updraft na začetku, prve 4 fotke? Zgleda bolj kot nek mini lowering oz. normalno znižanje baze. Na fotki 6 in 7... to ni wall cloud, ampak spet le lowering. Isto fotka 8... spet ni wall cloud, to so le klasični scud oblaki, saj niso v stiku z bazo. Potemtakem si verjetno videl raztrgane scud oblake, saj funnel cloud ob scud-ih načeloma ne bo nastal.

Sem bil tudi jst na tistem območju, glavno linijo 'squalke' sem prečil od Portogruara proti Pordenone in potem vozil pred njo proti Udinam. Precej lep shelf in struktura linije, a zagotovo nič superceličnega. Lepo zelenkasto je bilo lep čas, a ko sem se ljubici pustil, da me je najahala malce JZ od Udin, je samo zlivalo do onemoglosti (ocenjen RR preko 200mm/h), toče ni bilo vmes. Je pa kaj konkretno suval veter (outflow) celo pot, občasno verjetno sunki tja do 80km/h. Kar solidno so frčale veje in vsemogoče smeti po zraku. Bom popoldne kako fotko objavil, kar v tvojo temo, če dovoliš.

Se pa strinjam, glavni problem Italije je katastrofalen promet in seveda še bolj nerodni vozniki :icon_rolleyes:

Stormchaser

@Skywarn:Mene pa zanima tvoj pogled na tole radarsko sliko iz Osmerja.Včeraj ko smo malo iz naslonjača spremljali dogodek v ITA, me je prešinilo ko sem zagledal tole radarsko, če je to morda Hook Echo (pa ne rečem ,da je), ker res ne vem, če osmer lahko to prikaže.Zato samo vprašanje je ali ni oz. kaj bi to lahko bilo.Hvala za razlago

P.S.:Drugače pa lepe slike, včeraj je itak bilo tako, da smo eni mislili it na V Slov. pa vemo kako je bilo, na ITA pa sploh nismo pomislili (kateri bedaki smo bli)  :banghead:
P.S.2:Hvala Skywarn za razlago, hja se še učimo, sploh glede na radarske slike, ki ne prikažejo vedno tistega kar vidiš na licu mesta.Lp

Est! Est!! Est!!!

Skywarn, hvala za popravke. Človek se v navdušenju včasih prenagli in napiše kako neumnost, pa tudi izkušenj manjka. Bom popravil napake. Glede rotirajočega updrafta na prvih fotkah...naj bi postal viden na 3-ji in 4-ti fotki, malo desno od sredine fotografije? Bom naredil še time lapse, bo mogoče lažje presoditi, kaj je in kaj ni. Tvoje fotke pa kar objavi.

markokorosec.net

@Stormchaser: Ne, ni bil hook echo. Sem bil točno v tej celici/liniji takrat, na njenem SV delu. Je južni del šibal hitreje naprej spodaj, zato sem jo pustil, naj me povozi. Tisto izgleda bolj kot ekplozivno proženje na sprednjem delu. Itak je bilo toliko vlage, da se se močne plohe prožile kot domine. Tudi vetra ni bilo proti liniji/sistemu, da bi karkoli lahko rotiralo.

@Est! Est!! Est!!!: Tam je vidna le baza updrafta. Pošlji še time-lapse, če bo kaj bolje vidno, a izgleda pač normalna celica. Itak dinamika je vedno, kar pa velikokrat zavede (tudi glavnino folka tule na forumu), ko se piše, da "vse rotira in se spušča" in folk ne zna ocenit za kaj sploh gre. Imaš lahko na kubike rotacij v shelf cloudih, wall clouda, scudov, itd.

paradolf

Kot prvo čestitke za odlične fotke in reportažo @Est!! Est!! Est!!  :clap:
Kot drugo hvala Maretu za razlage :icon_wink: Me je prehitel ko sem že hotel omeniti da mi tisto ne deluje kot wall cloud, ampak ker imam bolj malo izkušenj bi lahko tudi sam brcnil v temo.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Est! Est!! Est!!!

Evo, time lapse: http://www.youtube.com/watch?v=1tAIkO9mz-o

Kvaliteta se bo s časom najbrž še nekaj izboljšala.

Mnenja? Rotira, ne rotira?

Citat od: Stormchaser

Mimogrede, ali je šlo tukaj mogoče za bow effect?

Smučar

Citat od: Est! Est!! Est!!! dne 14. Junij 2010, 12:35:43
Evo, time lapse: http://www.youtube.com/watch?v=1tAIkO9mz-o

Kvaliteta se bo s časom najbrž še nekaj izboljšala.

Mnenja? Rotira, ne rotira?
Moje mnenje je, da se tole nič kaj dosti ne vrti.

markokorosec.net

Citat od: Smučar dne 14. Junij 2010, 15:25:35Moje mnenje je, da se tole nič kaj dosti ne vrti.

Res je, tole nič kaj ne deluje, da bi se vrtelo. Pač bolj je normalna dinamika celice kot kaj drugega. Škoda, ker imaš samo te fotke in ne še tistega kasneje, verjetno si bil nekje kjer jaz.

Vendar preden objavim nekaj fotk in video iz mojega čejsa, moram še nekaj analizirat. Se mi zdi, da sem bleknil neumnost, ker na videu mi nekako deluje, da sem stistil očiten wall cloud in supercelico na meji med Furlanijo in Benečijo, ko sm se fural proti Pordenone, vzporedno s celico.

Tisto na radarju dva posta višje pa ni bow echo, bolj gre za močnejši del linije na spodnjem delu. In tudi zato sumim, da je to mogoče celo ostanek supercelice, ki sem jo jaz pol ure pred tem prestregel nekoliko zahodno od lokacije na radarju ob 20:10. Treba preverit, ni kaj. Verjetno res ostanek, ker ko sem dobil po kepi, ni bilo toče. Pa bi ob supercelici skoraj zagotovo morala biti.

Malce mi časa zmanjkuje danes, ker imam za LVL2 shendlat jutri čez Italijo...  :icon_kava:

kekec46

Da ne bom odpiral nove teme, dodajam še moj filmček (time laps narejen med lovljenjem strel) ... pa še 2 slikci  ;)
Moja lokacija:

Video: (moj prvi  :) )
http://www.youtube.com/watch?v=EIvwR4HSeto

Bilo je nekaj manjših strel, dobesedno par kapelj dežja(mokra cesta nič več), malo močnejši veter.

Astra

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

markokorosec.net

Evo radar v času, ko sem bil tik ob celici... tisti del 65dBz tam na kvazi vodoravni meji FVG/Veneto...

In še nekaj mojih slik...

Tule je pa še video... poglej pozorno na prvih 15s... zadeva je očitno konkreten wall cloud, niti nisem opazil prej, dokler nisem videa pogledal. Ker celotno strukturo celice vidiš na slikah (prvih nekaj), cel shelf cloud in tole je pod njim... dokaj tricky celica. A radar je kar bolj očiten kot sem sprva mislil.

http://www.youtube.com/watch?v=OPJPHEpkYjg
:buttrock:

MaRkUš