ZEVS Forum

VP Dol Pri Borovnici

Začel/a dg100, 26. Januar 2010, 08:55:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lluka

Em...v čem je torej težava  :icon_opa:? neke primerjave... čega to? Ne vem  :angel:  zakaj se sploh gre...ampak tele primerjave..... tko kot bi se kregal sam s seboj...zakaj  je 1300m od mene... URADNO merjeno 8cm več snega kot pri meni.Pač...jaz sem pod enim pobočjem...uradne meritve pa na drugi strani polja pod drugim pobočjem....  No ja....(sej nit ne vem zakaj se tle sploh gre)  :angel: :angel:

Astra

Dobrodošel Dol pri Borovnici.  :icon_wink:

WS2300 tako kot pri Štromarju tudi na Vrhniki in v Mostah pri Komendi. Pomemben je predvsem primeren zaklon, ta zagotavlja najbolj realne podatke, potem pa kvaliteta postaj oz. senzorjev. ;D

Glede vprašanj ... sem jih danes prebral. Imaš prav, podatki iz tvoje lokacije so precej drugačni od lokacije Vrhnika. Razlika v temperaturah je na območju Ljubljanskega barja povezana s pojavom megle, nizke oblačnosti in tudi lokalnih vetrov. Ugotavljam po dolgih letih opazovanja vremena na našem koncu, pa čeprav se selim iz Vrhnike v Komendo, da se na Vrhniki najbolj ohladi ozračje, ko je brezvetrje, ko je pretežno jasno, ponavadi je najnižja temperatura med 7.30 in 8.15 uro zjutraj, če so zgornji pogoji izpolnjeni. V kolikor ob tej jutranji uri ni najnižja temperatura, se niso poklopili zgornji pogoji (bodisi oblačnost, bodisi megla, bodisi veter). Vlažnost ozračja (nasičenost z vlago) ima pri tem pomembno vlogo, vendar je povezana z zgornjimi dejavniki. Naj poudarim, da pozimi na Vrhniki, pravzaprav skozi celotno leto, pogosto piha lokalen vetrič "dolnik", ko se hladen zrak iz Logaškega polja preko Zaplane in okoliških planot spušča navzdol proti Vrhniki in Ljubljanski kotlini. Ta se ob spuščanju malce ogreje, zato takrat temperature na Vrhniki niso tako nizke.

Iz napisanih vrstic vidiš, da imamo veliko lokanih mikrolokacijskih značilnosti, kakor to velja tudi za okolico Borovnice, ki je stisnjena v dolino pod Pokojiščem in ima na zahodni strani še vpliv Ljubljanskega vrha, na vzhodni pa Krima. Ti si bolj zaprt v dolino. Sam si lepo povedal, da sonce pri vas pozimi sije do nekako 15 ure, pri nas na Vrhniki pa vse do 16 ure.

Kaj pomenijo te razlike in kvaliteta podatkov na awekasu. To je le povprečje okoliških postaj in se z njim ne obremenjuj. Obremenjuješ se lahko s pritiskom, ki bi moral imeti enake trende. Drugo pa ni primerljivo, zato pa imamo za vsako lokacijo svoje postaje, da podatke primerjamo.

Kot primer naj navedem, da je ogromna razlika med podnebjem v Logatcu in na Vrhniki, zagotovo obstaja razlika tudi v vremenu med Vrhniko in Borovnico. Recimo, poglej spomladi, poleti in jeseni intenzivnost padavin in boš videl, da "Pekel" z okolico prevladuje v intenzivnosti ekstremnih pojavov, to pa tudi zaradi geografske lege, saj je tvoje širše področje obdano z Lj. vrhom, Pokojiščem, Krimom in okoliškimi planotami.

Še in še je raznolikosti.

Ostalega teksta "nisem" prebral.  :icon_haha:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

gradiščan

Citat od: dg100 dne 28. Januar 2010, 20:12:36
zdaj bi moral pa še Gradiščan prilepit svoj quality. Sej se ga da pogledat. No comment.

:icon_question:

dg100

astra, včeraj sem gledal stanja okoii sebe in sem opazil hiter jutanji dvig temp. pri tebi. Pri ostalih sosedih pa ne. In to če se prav spomnim : ti - 3, jaz-6 itd. Nato ti eno uro manjkajo pod. za temp., potem pa spet vse ok. Predidevam da je bila intervencija pri inštrumentih. Se naprej opravičujem če sem se zmotil.

dg100

gradiščan me pa res ne mara, pa še svojih podatkov neče objavit.

gradiščan

http://www.awekas.at/en/qualcheck.php?id=2959 Javno dostopni vsem  :icon_arrow:

Citat od: dg100 dne 28. Januar 2010, 22:02:25
gradiščan me pa res ne mara, pa še svojih podatkov neče objavit.

Zopet žališ.. ti sebe ne maraš... in res je, način tvojega komuniciranja ni vreden komentarjev.

max

@dg100   spremljam tole tvojo debato, in ti moram nekaj napisati

Malo nazaj si se nam pridružil, kupil postajo, zdaj si pa že analitik ratal?? :icon_surprised:
Lepo se vidi, da si totalni začetnik, ker prej sploh foruma nisi bral/spremljal, drugače bi poznal nekatere tu .
Tako si se pa spravil(nevede), bom rekel nad naše najbolj izkušene člane in njihove postaje tu gori  :icon_lol: :icon_lol:

Malo manj ocenjevanja/primerjanja in obremenjevanja z drugimi postajami ti priporočam.
Spremljaj svojo postajo-podatke, spremljaj lokalno vreme, zapisuj lokalne posebnosti/pojave iz tega se boš največ naučil.
Ob kakšnem srečanju, če se ga boš udeležil, boš pa lahko osebno o takšnih stvareh podebatiral s temi člani.
Če boš še naprej nergal nad podatki drugih postaj, ti povem da ne bo dobro za tvoje živce, prav tako tudi ne zate tu na forumu.
Vzami ta post kot dobromeren nasvet :icon_wink:

Lp Max

dg100

Se pravičujem, če sem nekatere razžalil ali razjezil. Mogoče sem bil preveč evforičen, ker mi je ratalo samemu iz prve brez poblemov.
Po 10 dneh ugotavljam da je zračni tlak ok, temperatura je pa pač lokalna značilnost. Nekaj lokalnih posebnosti sem že ugotovil, bom pa še malo študiral preden jih objavim. Dežemer tudi dela (ugotovil danes, ker prej ni padalo)
Sam SW na mojem PC pa je HW in WUHU. Uporabljam zadnjo verzijo WUHU in do sedaj ni nobenih problemov. Nekje na forumu sem prebral da so problemi (mogoče starejše verzije).

dg100

sedaj imam svojo postajo na Awecasu že en mesec. Primerjam podatke sosednjih postaj. Glede na mojo lokacijo sem že ugotovil da je temperatura pač specifika. Pritisk se kar ujema. Relativna vlaga pa mi je mala zagonetka. Včasih imam nižjo, včasih pa višjo od sosedov. Najprej sem mislil da mi higro ne dela kot je treba, pa izgleda da je le v redu. A mi prosim kdo da pametno razlago.
Jasna mi je relacija temp - vlaga(rosišče), ne znam pa si pojasniti razlike v % do sosedov.

Pihe

Glej @dg100.Jaz se pretirano ne bi belil glave s to vlago.Tudi ta je namreč še kako odvisna od mikrolokacije.Nekdo ima senzor postavljen na zračnem,mogoče malo dvignjenem mestu, pa mu kaže nižje vrednosti; spet nekdo drug je lahko v kotanji,ali pa blizu kake vode in bo spet kazalo visoko vlago.Jaz tu ne bi delal panike.
Bistveni se mi zdi pritisk,ki pa res ne sme kaj dosti odstopat od sosedov,ker potem je najbrž res kaj narobe. Vse ostale spremenljivke so pa lahko posledica mikrolokacije postavljenih senzorjev. :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

dg100

Ja, saj je moj senzor postavljen v senci, na pobočju in ni nobenih čudnih ovir. Lahko je vzrok res pobočje, kjer pač dela pobočnik, veter čez dan gor po pobočju, zvečer pa dol.  Pa potem vse skupaj vpliva tudi na %. Mogoče je sploh lokacija postaje problematična, ker je na pobočju.

dg100

Po dveh mesecih so baterije zanič. Katere baterije uporabljate (imel sem Varto, sedaj Duracell). Po specifikaciji bi morale držati eno leto.

Astra

Odvisno od razdalje. Dlje je, bolj bodo baterije na udaru glede signala. Pa še mraz je to zimo. Zamenjati, ne bo druge. Lp.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

dg100

Končno sem včeraj prestavil senzorje kot je treba. Izgleda vsaj po Aweksu da je sončnik kar vredu glede na graf.

Edit Max: Urejeno!

Lluka

em...bi se dalo tele slikce kaj pomanjšati? hvala ::D