ZEVS Forum

Davis dežemer

Začel/a Pihe, 30. November 2009, 08:31:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Cimet

Citat od: Aquatic dne 14. December 2009, 22:52:34
Na kakšen način imate ogrevane dežemere? Ali obstaja alernativni način ogrevanja Davisovega dežemera npr. preko solarnih celic ali baterij. Sam nimam namen vleči el. kabla od hiše pa do vremenske postaje.

Koliko daleč pa imaš postajo? Adapter postaviš na suho v hišo, potem pa v zemljo položiš alkatensko cev in kabel. Paziti moraš le na presek kabla, ki zavisi od dolžine kabla.

Meni original Davis ogrevanje dela B.P. in sem prav navdušen :buttrock:
Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/

Oblak69

Me še nekaj bega že nekaj časa? Res da se topel zrak vedno dviga, ampak ali res nič ne vpliva grelec dežemera na zunanjo temperaturo :wavey:

Ekolog

Citat od: Oblak69 dne 26. Oktober 2010, 20:21:30
Me še nekaj bega že nekaj časa? Res da se topel zrak vedno dviga, ampak ali res nič ne vpliva grelec dežemera na zunanjo temperaturo :wavey:
Če maš grelec oz. dežemer preblizu temperaturnega senzorja, potem seveda, da vpliva, samo skorajda ne verjamem :icon_question: :shrug:

Oblak69

Kako to zdaj meniš, vpliva ali ne? Drugače sem mel v mislih originalno davisovo ogrevanje, takega kot je danes recimo montiral @mat89

polo

Kakšno razdaljo imaš od dežometra do senzorja za temperaturo?

Oblak69

Citat od: polo dne 26. Oktober 2010, 20:59:12
Kakšno razdaljo imaš od dežometra do senzorja za temperaturo?

Tko kot je original Davis postaja, dno lonca je nad Tsenzorjem cca. 20cm.
Bom prilepil kar tole sliko katero je danes mat89 objavil pod svojo postajo:

blazek

Kakšnih 5cm je med dežemerom in pa temperaturnim senzorjem. Ti dve enoti sta skupaj. Kakšenga učinka na temperaturo pa nima.

Bolj problematična je napaka pri merjenju padavin. Saj so pri WMO ugotovili, da Davis dežemer kaže za 15% premalo padavin. Nekaj podobnega sem ugotovil tudi sam, z primerjalnimi meritvami z Hellmančkom domače izdelave.

- WMO FIELD INTERCOMPARISON OF THERMOMETER SCREENS/SHIELDS AND HUMIDITY MEASURING INSTRUMENTS
- WMO SOLID PRECIPITATION MEASUREMENT INTERCOMPARISON
- WMO LABORATORY INTERCOMPARISON OF RAINFALL INTENSITY GAUGES
- KNMI contribution to the WMO Laboratory Intercomparison of Rainfall Intensity Gauges

http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/ ... isons.html

polo

Na to razdaljo vrjetno dobiš kakšno desetinko plusa, odvisno koliko se ti lonec segreje.
Testiraj, ko boš vklopil gretje in ga ponovno izklopi pa boš videl, če bodo kakšna večja odstopanja.

Oblak69

Citat od: blazek dne 26. Oktober 2010, 21:07:40
Kakšnih 5cm je med dežemerom in pa temperaturnim senzorjem. Ti dve enoti sta skupaj. Kakšenga učinka na temperaturo pa nima.

Da je samo 5cm, to pa sigurno nebo držalo.

wisky

@Blazek,
zato pa si jaz nisem kupil davisovega dežemera in moj primusov dežemer kaže zelo natančne podatke o količini dežja. Heeeee :icon_haha:.
No  malo heca nič ne škodi. Glejte, napake so sestavni del vsake tehnične naprave, od nas je pa odvisno, s kakšno natančnostjo se bomo zadovoljili.

Če pa si nekdo ne zadovolji s to natančnostjo, ki mu ju nudi njregova naprava, pa mora seči malo globje v žep in si kupiti specialno napravo, ki bo preciznejša in bodo rezultati točnejši. Rek "malo denarja je malo muzike", tukaj tudi velja. Pa brez zamere vsem  in lep večer še naprej.

Wisky :smash:
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

blazek

Ja pol pa ene 10cm, več pa ne.

@wisky, a si prepričan, da ti postaja kaže pravo količino padavin?

mat89

Grelec ne bo bistveno vplival na temperaturo,tudi če kaže za par desetink ni nevem kaj,važno je da mi greje in da beležim litre.Problem v dežemeru je res da premalo kaže,ampak sem ugotovil da samo pri močnih nalivih padavinah,pri rahlih pa ne odstopa skoraj nič,saj sem primerjal z arso Ptuj in ni nobenih razlik(mogoče 0,1)mm.Smo namreč samo ameterji in za lastno uporabo je dovolj ,drugačih bi bilo če bi bili podatki uradni.Da pa bi si kupil hellman pa ne ker nimam velik časa da bi še meril.Mogoče si bom v bljižni prihodnosti kupil za finto.
Je pa daviska super ,ker kaže res dobre podatke edino odstopa vetromer in dežemer pa še to za malenkost.
lp

polo

Zakaj pa odstopa vetrometer?(kakšna odstopanja) Imam nekaj v planu, da si nabavim, samo zdaj me pa počasi mineva okoli teh davisk.

Ekolog

Citat od: polo dne 26. Oktober 2010, 22:20:36
Zakaj pa odstopa vetrometer?(kakšna odstopanja) Imam nekaj v planu, da si nabavim, samo zdaj me pa počasi mineva okoli teh davisk.
Si mi vzel z jezika, počasi mineva tudi mene, pomoje bi bilo še najbolje, da nabavim kakšno WMR-jevko, pa še občutno ceneje je :icon_arrow: :icon_question: :shrug:

mat89

Tu mislim predvsem da kaže za kakšnih 5 km manj ,kar pa tudi druge vremenske postaje.Davis ma prednost da ima data loger ,ki shranjuje podatke tudi če računalnik mrkne ali pa zmanjka elektrike.Pri Wmr postajah pa tega ni,zato sem se odločil za davisko.Pa še vlago veliko bolj natančno kaže ko wmr postaja.