ZEVS Forum

Davis dežemer

Začel/a Pihe, 30. November 2009, 08:31:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ciril

Citat od: Ekolog dne 26. Oktober 2010, 22:23:52
Si mi vzel z jezika, počasi mineva tudi mene, pomoje bi bilo še najbolje, da nabavim kakšno WMR-jevko, pa še občutno ceneje je :icon_arrow: :icon_question: :shrug:

Za WMR je pa res škoda denarja... Sicer pa imajo vse postaje svoje slabe in dobre strani. Pri daviski moti le to, da so ga polomil ravno pri najbolj enostavnem senzorju - dežemeru. Sicer pa je o tem že precej debate v drugih temah. Pri mojem vzporednem ročnem merjenju lahko le potrdim, da večjih nalivov davis dežemer ponavadi ne dohaja, ni pa vedno tako. Pri bolj umirjenih padavinah pa je točnost dobra. Sicer sem meril ročno samo en mesec, ampak za prvi vtis je...

Sicer pa več o napakah na tem linku:

http://www.weatherstations.co.uk/Prodata%20Expert%20Guide%20No.%201%20-%20Davis%20VP2%20AWS%20%28c%29%20Stephen%20Burt%202009.pdf

S tem, da se da opaziti, kako je le majhen dvig vetromera izboljšal meritve, pa še kaj drugega...

LP Ciril

Pihe

Po moje je najbolje,da tisti, ki dvomite(pa teh igrač sploh še nimate), kupite eno stvar iz Hoferja.Boste vedeli,da se niste vsaj pri soldih za*ebali. :icon_arrow:
Nehajte ga srat zdaj s tem no!Davis naprave imajo priznano možnost napake pri dežemeru, ni pa nujno!Pri takih,ki to ugotovijo,vedno obstaja možnost kalibracije dežemera.Sicer dolgotrajno in mučno opravilo,ampak se to da naredit.To je mislim,da naredil naš @Skywarn.
Glede napake vetromera, pa prvič slišim,da bi imel napako.@mat89, če misliš,da ti kaže napačno in,da je za to kriv hardware, imaš zadevo še vedno v garanciji in se lahko to reklamira. Če se ti pa to samo "zdi", pa se raje ne smeši z reklamacijo. :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

mat89

Citat od: Pihe dne 26. Oktober 2010, 22:46:22
Po moje je najbolje,da tisti, ki dvomite(pa teh igrač sploh še nimate), kupite eno stvar iz Hoferja.Boste vedeli,da se niste vsaj pri soldih za*ebali. :icon_arrow:
Nehajte ga srat zdaj s tem no!Davis naprave imajo priznano možnost napake pri dežemeru, ni pa nujno!Pri takih,ki to ugotovijo,vedno obstaja možnost kalibracije dežemera.Sicer dolgotrajno in mučno opravilo,ampak se to da naredit.To je mislim,da naredil naš @Skywarn.
Glede napake vetromera, pa prvič slišim,da bi imel napako.@mat89, če misliš,da ti kaže napačno in,da je za to kriv hardware, imaš zadevo še vedno v garanciji in se lahko to reklamira. Če se ti pa to samo "zdi", pa se raje ne smeši z reklamacijo. :icon_arrow:

Sploh ne nameravam reklemirat,ker kaže vredu le da malo odstopa kake 5km manj od dejanske.To da bi dal reklamirat pa sigurno ne ker sem z postajo zadovoljen

Pihe

Citat od: mat89 dne 26. Oktober 2010, 23:03:18
Sploh ne nameravam reklemirat,ker kaže vredu le da malo odstopa kake 5km manj od dejanske.To da bi dal reklamirat pa sigurno ne ker sem z postajo zadovoljen

Ja, pol pa ne plaši tu ljudi. :icon_arrow:
Kako pa veš,kaka je dejanska hitrost?Imaš še kak referenčni supersonični vetromer slučajno,postavljen na isti višini in lokaciji? 8) ;)
In ne mi zdaj vlečt ven,da na ARSO Ptuj pa kaže 5 km več,ker te bom za ušesa. :icon_twisted:
Če imaš vetromer v pravilnem okolju, se pravi brez nobenih ovir naokrog in na višini 10 m, ti drugega,kot prav sploh ne more kazat. ;D
Če pa tega nimaš, pol pa so seveda razlike.Meni moj kaže 15-20 km "premalo" v odnosu na ARSO Bovec, ampak:
- ARSO Bovec je 1 km stran od mene!!
- moj vetromer ni na 10 m višine!!!!
- moj vetromer je praktično v strnjenem naselju!!!!

in zaradi tega,ne bom tulil,da mi kaže narobe! :icon_arrow: Ker sem pač sam kriv,da mi ne kaže optimalnega. :shrug:
Zdaj pa spat mularija! :police:
www.bovec-vreme.si

TgT

Sploh ni za omenjat kakšna je razlika med 2.5s in 8s/14s merjenjem vetra :) Še vedno je Davis TIP TOP prot vsem ostalim v tem rangu. Če pa koga moti si pa naj nabavi ultra zvočnega :)

mat89

Citat od: Pihe dne 26. Oktober 2010, 23:09:54
Ja, pol pa ne plaši tu ljudi. :icon_arrow:
Kako pa veš,kaka je dejanska hitrost?Imaš še kak referenčni supersonični vetromer slučajno,postavljen na isti višini in lokaciji? 8) ;)
In ne mi zdaj vlečt ven,da na ARSO Ptuj pa kaže 5 km več,ker te bom za ušesa. :icon_twisted:
Če imaš vetromer v pravilnem okolju, se pravi brez nobenih ovir naokrog in na višini 10 m, ti drugega,kot prav sploh ne more kazat. ;D
Če pa tega nimaš, pol pa so seveda razlike.Meni moj kaže 15-20 km "premalo" v odnosu na ARSO Bovec, ampak:
- ARSO Bovec je 1 km stran od mene!!
- moj vetromer ni na 10 m višine!!!!
- moj vetromer je praktično v strnjenem naselju!!!!

in zaradi tega,ne bom tulil,da mi kaže narobe! :icon_arrow: Ker sem pač sam kriv,da mi ne kaže optimalnega. :shrug:
Zdaj pa spat mularija! :police:

Sploh ne plašim ljudi ampak povem svoje mnenje.Imam pa vetromer na višini 5,5m tako da sem si sam kriv za meritve ane STAREŠINA.Ma saj je vseeno glavno da postaja dela.

joze

Moja prva postaja je bila WMR, sedaj imam Davisko in sploh ni primerjave. :icon_arrow:

Postaja deluje odlično, če je vetromer postavljen na odprtem prostoru brez ovir, gotovo meri pravilno, vsaj pri meni!
O, dežemeru se tudi veliko govori, jaz sem tudi mislil, da mi meri premalo, do dne, ko sem začel meriti tudi ročno.
Sedaj vidim, da je tam, tam... Gotovo je pa najboljši Hellman, vendar moreš imeti čas da meriš vsak dan.

Sedaj je že skoraj leto in pol, kar se jo skoraj nisem dotaknil, to je Davis. :buttrock:

Pihe

Citat od: Ciril dne 26. Oktober 2010, 22:40:34
Sicer pa več o napakah na tem linku:

http://www.weatherstations.co.uk/Prodata%20Expert%20Guide%20No.%201%20-%20Davis%20VP2%20AWS%20%28c%29%20Stephen%20Burt%202009.pdf

LP Ciril

@Ciril.Prav hvaležen sem, da si dal to "spričevalo" za Davis gor. Zelo koristna zadeva pri morebitni (ne)odločitvi za to postajo.
Sem že velikokrat rekel,da Davis ni suho zlato, vendar je v tem cenovnem razredu(dasiravno precej draga), enostavno neprekosljiva.
Glede dežemera: jaz sem sicer ročno meril samo en teden,kar seveda ni reprezentativno, a je v tem času kazala popolnoma enako,kot ročni merilec. Je pa to najverjetneje res,kar pravi @Ciril: pri padavinah zmerne jakosti razlik praktično ni, ko pa se gre za zlivanje pa na žalost Davis dežemer lahko ni več najbolj natančen, ker preprosto ne zabeleži vseh prekucov vagice(ali pa ne zapiše vseh dogodkov - ne znam si tega razložit).
Sicer pa si vsak proizvajalec,tako Davis,kot LaCrosse ali pa Vaisala pri natančnosti izmerjenih vrednosti "pusti" nekaj odstotkov za nenatančnost in to je treba vzeti v zakup.Davis si pri dežemeru pušča na primer +/-5% accuracy(odstopanje natančnosti izmerjene vrednosti).
Zanimivo bi bilo vedet,ali so mogoče to hibo pri Vantage Vue popravili.
Skratka, kdor meni, da mu je še Davis premalo natančen, naj si kupi kaj iz Hoferja. :icon_lol: (ker bo ziher tudi pri Vaisali ali Ketererju našel kako hibo).
www.bovec-vreme.si

blazek

Ne rečem, da vse Davis postaje kažejo premalo padavin. Ene dajejo točne meritve, druge ne, vrjetno je odvisno pod verzije. Je pa možnost kalibriranja dežemera. Če je sum, da zmeri premalo padavin, preveri z referenčnim dežemerom in potem se da popravek v kalibracijo. Sicer ni potrebno.

Kar se pa tiče ostalih zadev pri Davis postajah, pa sploh ni debate, da nebi delalo dobro. Temperaturni senzor in senzor za vlago dajeta zelo točne podatke, tudi kadar sonce na polno nažiga na zaklon. Ni bilo nekih pomembnih odstopanj med klasiko in pa Davisko. Tudi vetromer je zelo dober.

O WMR-jevki je pa sploh brezpredmetno debatirat. Dežemer daje izmerke le na 1mm, da o vlagomeru ne govorim.

Oblak69

Jaz sem tukaj spraševal o vplivu "davis grelca dežemera" na senzor temperature, debata se je pa razvila v čisto drugo smer. Hotel sem vprašat, ali so kake izkušnje v zvezi s tem.
Davis postaje so zakon :praise:, sem več kot zadovoljen z njo.

Pihe

Citat od: Oblak69 dne 27. Oktober 2010, 16:11:19
Jaz sem tukaj spraševal o vplivu "davis grelca dežemera" na senzor temperature, debata se je pa razvila v čisto drugo smer. Hotel sem vprašat, ali so kake izkušnje v zvezi s tem.
Davis postaje so zakon :praise:, sem več kot zadovoljen z njo.

Evo še moje mnenje glede vprašanega:
NIKAKRŠNEGA vpliva ni!
1. Temperatura je taka,da zadostuje samo za ogret obod lijaka dežemera,glede na to,da pa ima okolica negativno vrednost temperature,skoraj ni šans,da bi to lahko kaj vplivalo na izmerjeno vrednost temperature.
2. Senzor za temperaturo je POD lijakom dežemera.In kolikor so mene učili, se topel zrak dviguje in ne pada in tako ne more vplivat na ta senzor!
www.bovec-vreme.si

H2o

Moja izkušnja z Davis dežemerom in njegovo napako je precej zanimiva. Do sedaj mi je vedno izmeril okoli 7-13% premalo (primerjava s padavinsko postajo ARSO v našem kraju - okoli 500 m razlike v razdalji). Dober mesec nazaj se mi je lonec za nekaj stopinj povesil. Prejšni mesec, ko je bilo okoli 350 mm padavin, se je skupna suma razlikovala za par desetink %. :) Vsekakor bo zanimivo spremljati še naprej. :)

Glede grelca. Dobro je, da grelec ne greje premalo (snega ne topi sproti) in ne preveč. Po mojih izkušnjah mi je prejšnji dežemer pokazal procentualno precej manj ob šibkih padavinah. Kot krivca štejem premočno ogrevanje za tako šibke padavine in posledično izhlapevanje.

wisky

@Pihe,
kaj si se tak razpočil. Če nekomu nekaj prav ne kaže ali meni, da mu zadeva ne kaže prav, pač to izrazi in pove na forumu. Vidim, da ste tisti, ki imate Davisovke, takoj užaljeni, če kdo kaj skritizira na račun postaje ali posameznih komponent iz rodu "davisk". Kako bi morali biti užaljeni in besni tisti, ki imamo po tvoje samo "kitajske igračke", ko si tudi ti pred dvema mesecema prav meni odgovarjal, ko sem mojo PRIMOSKO hvalil na forumu. Pa zato nisem nič tebi zameril in sem preprosto se umaknil iz debate ter sprejel tvoje mnenje.
@Pihe, spomni se pesnika, ki je napisal "pusti peti mojmu slavcu, kakor sem mu grlo stvaril", saj si pravi ded in skoraj v mojih letih. Tvoj adut so "deviske", moj pa " kitajske igračke". heeee  :scream: :icon_biggrin:. Pa brez zamere in vse lepo ti želim spoštovani @Pihe.

Wisky :smash:

P.S.
Ker hodim pogosto službeno v vaše kraje, te vljudno vabim na pijačo ali kavo, kjer bova imela več časa za klepetveč lahko poklepet!
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

wisky

@Blazek,
da z gotovostjo ti lahko rečem, da mi sedaj dežemer kaže "točno", saj sem izvedel kalibracijo z Helmanom in še z dvema ročnima dežemerema. Ter primerjal podatke z ARSOM, saj je uradna postaja blizo mene (caa. 500 m)in imam tam kar dobre zveze, pa tega ne obešam na veliki zvon. Seveda še vedno lahko nastane kakšna napaka, vendar ta ni večja od +- 1%.
Lp Wisky  :smash:
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Oblak69

@Wisky, si se pa razpisal...