ZEVS Forum

Močne nevihte 4. - 5.9.2009

Začel/a alešrozman94, 04. September 2009, 07:24:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

MINIMAX

Lj-Polje / MINIMAX
včeraj do 22:00    9,5 mm
danes                  8,5 mm
skupaj               18,0mm
MINIMAX
Lj-Polje

Cumulonimbus

Citat od: Ciklon dne 05. September 2009, 11:44:47
V tem poslabšanju smo dobili 25,6 mm padavin. Kar je malo pod pričakovanji.

Sicer je pa situacija sama po sebi precej zanimiva. Nad morjem itak ni moralo prožit, ker so bili LFC-ji previsoko ob tako močnem J-JZ vetru pod njimi, ki je sproti vse premešal in zavrl dviganja. Proženje predvsem ob pregradah severne polovice Slovenije je pa dosti logično ob zelo nizkih LCL-ih in LFC-jih ter šibkih (celo mejnih) lapse rate-ih spodaj in JZ vetru. O tem pričajo občasno zelo nizke baze oblakov (okoli 100-200m AGL) v naših koncih, ki pa niso dale niti kaplje dežja.
Obljubljal sem ti vsaj 15mm, a žal se ni izšlo.  :shrug: Bo pa drugič bolje. :icon_wink:

Ste jih dobili 35 mm? :icon_question:

Čudno?  :icon_question:
Sploh ne. Modeli so itak računali tako in jaz sem osebno to tudi pričakoval. Višinska dolina hladnega zraka ima smer pomika proti S-SV (ob SV-V pomiku bi bilo precej drugače), tako da bomo imeli Z-JZ vetrove v višinah še kar nekaj časa - vse do večera, ko se bodo počasi začeli obračati v severozahodnega in nato v sevrnega. Dogajanje s padavinami pa je itak po SLO končano z izjemami na JZ, ker Z-JZ vetrovi so itak v sektorju hladne suhe advekcije - poleg tega pa "šibajo" čez vse gorske pregrade, tako da efekta orografskih dviganj zraka ni. Tole kar je pa zdaj nad JZ bo pa tudi kmalu končano, saj bo vse bolj suha burja dovolj premešala toplo morje, da bo zmanjšala vertikalne temperaturne gradiente nad morjem, ki povzročajo to prehodno proženje.

Ciklon dobili smo 39mm. dežja, kar je glede na situacijo okoli malo, ampak vseeno zadovoljivo :icon_lol:

Drugače se pa s tistim delom, ko si omenjal da orografija včeraj ni naredila svojega ne strinjam, saj je bohinjski kotel, ter vsa južna pobočja Julijskih, Kamniško  Savinjskih Alp, ter karavank, dodobra zalilo, kar gre zasluga definitivno orografskemu efektu, saj so se nevihte dodatno okrepile, ko se je dvigajoči se zrak adiabatno ohlajal, gori po pobočjih in dodatno okrepil padavine, kar je vidno tudi na radarski animaciji včeraj :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

Ciklon

Citat od: Cumulonimbus dne 05. September 2009, 20:19:40
Drugače se pa s tistim delom, ko si omenjal da orografija včeraj ni naredila svojega ne strinjam, saj je bohinjski kotel, ter vsa južna pobočja Julijskih, Kamniško  Savinjskih Alp, ter karavank, dodobra zalilo, kar gre zasluga definitivno orografskemu efektu, saj so se nevihte dodatno okrepile, ko se je dvigajoči se zrak adiabatno ohlajal, gori po pobočjih in dodatno okrepil padavine, kar je vidno tudi na radarski animaciji včeraj :icon_wink:

lp

Nisi me razumel oz. sem jaz očitno nerazumljivo napisal.

Ravno to (razmere) zakaj je bilo proženje tako intenzivno ravno na pregradah drugje pa ne, sem tudi opisal zgoraj.

Zato sem pa tudi pred dogajanjem podal opozorilo za obilne padavine ob pregradah.  :icon_arrow:

Lp
Raj je v naravi :buttrock:

Cumulonimbus

Citat od: Ciklon dne 05. September 2009, 20:38:15
Nisi me razumel oz. sem jaz očitno nerazumljivo napisal.

Ravno to (razmere) zakaj je bilo proženje tako intenzivno ravno na pregradah drugje pa ne, sem tudi opisal zgoraj.

Zato sem pa tudi pred dogajanjem podal opozorilo za obilne padavine ob pregradah.  :icon_arrow:

Lp

Ja si malo nerazumljivo napisal, ker definitivno efekt orografije pri taki situaciji, ki je bila včeraj pride še kako do izraza na zgoraj omenjenih področjih :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)