ZEVS Forum

Trenutno vreme - 16.05. - 31.05.2009

Začel/a gradiščan, 17. Maj 2009, 08:04:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

gergo

No kakorkoli se nam zdijo močne nevihte fascinantne, vseeno mislim da si takšnih pojavov kot je bila danes ta toča ne želi nihče.
Na žalost pa za jutri spet kaže da se bo ponovilo kaj podobnega, saj so znova napovedane močne nevihte in neurja.
Tako da lahko samo upamo na čim manjšo škodo.
Veter ga je mraz!

markokorosec.net

Spektakularne slike in super poročanje, fantje. Tako se to dela! :icon_wink: :bouncy:

Pripravljam analizo te današnje supercelice nad LJ kotlino, ker si jo definitivno zasluži. Me pa nekaj zanima, a ima kdo radarsko sliko napeto čez Google Earth al pa kaj podobnega, pač da bi bila mapa spodaj in radar čez njo? Nameravam gor vrisat pozicije vseh poročil o velikosti toče. Radar pa bi moral bit ob tistem času, ko je bilo jedro nad severnim delom LJ in severno.

Zelo koristno bi bilo tudi dobit še kakšne slike iz bližnje okolice te celice, recimo zahodno in vzhodno od LJ, pa tudi iz SZ in JJV dela... nekaj km stran. Ima kdo?

Tale supercelica je zelo lep primerek tistega, čemur se reče "izjeme potrjujejo pravilo". Relativno nizek strig (pod pragom za nastanek supercelic) a izjemno visok CAPE (nisem še zmodificiral 12z sondaž, a verjetno je bil vsaj 2500 ali več). A znatno lokalno povečanje striga/heličnosti zaradi interference nevihtnih celic severno od LJ (prisilne konvergence in "outflow trigeriranje" in pomoč zelo visoke energije).

In spet klasična smer vetra od koder v 95% pridejo najmočnejše nevihte v LJ. :icon_wink:

walter76

POMAGA ?

Sicer Portorož jasno...dan je bil peklenski ,rabim  :beerchug:
Prijatelj vremena !

walter76

Prijatelj vremena !

Dejan

Huh, lepo ste pokasirali nekateri. Mi smo dobili samo en naliv.

Ttren=19.9°C

lp
Davis Vantage Pro 2 Aktiv Plus Spezial

http://ravenskavas.zevs.si

Ekolog

Kar lepo se je shladilo, trenutna temperatura znaša 17,3°C, vlaga: 87%, tlak: 1016,8 hpa. V daljavi se vsake toliko časa še zabliska, pa zagrmi tudi še, mogoče pa še bo kaj padlo dol :icon_question:, do sedaj je padlo 4,1 l/m2 dežja, ravno toliko, da ni bilo potrebno zalivati vrta :icon_wink:

Danes pa je bil zabeležen tudi 1. vroč dan v letošnjem letu, saj je najvišja temperatura znašala kar 30,4 °C ob 14:30 :icon_eek:, kar je za drugo polovico velikega travna odločno preveč :icon_rolleyes:

rasta

Jap medvode je kr fajn sesul. Avti kar fino stolčeni, da o vrtovih in sadnemu drevju ne govorimo. Eno uro po neurju sem pobiral po tleh še kake 3 cm velike ledene ostanke. Bil med neurjem na Brezovici pri Lj. in pil pivo na sončku.  :beerchug: Tam so padle kake 3 kaplje dežja.

green55

No tut pri nas nč drgače najprej nekaj vetra ki je podrl celo eno drevo nato toča sigurno okoli 5cm grmelo pa je bolj malo tudi avtomobili so kar luknjasti.

paradolf

Ravnokar iz Gameljn.
Tudi tam je klestilo in sicer primerki tam med 4 in 5cm premera cca. 1 uro in pol po dogodku.

Tudi dežemer je poškodovan  :shrug: Kaj menite koliko bo še točen.

Drugače pa je v Gameljnah nameril 12mm padavin.

Naj še dodam da sem na avtocesti Vodice-LJ opazil da so gasilci prekrivali sleme na strehi od okrepčevalnice Lev pri počivališču v Povodju.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Perice

Pri nas je bilo toliko dežja, da je malo pomočilo asfalt! V nekaterih delih Ljubljane je pa grozno! :surprised:  upam na čim manj škode in mirno noč vsem!
Ni nam lahko... :)

.sonček.

UF nekateri pa ste res doživeli grozo. Jaz pa sem samo opazoval kako se nevihtra kupiči in potuje na območju Kranja, Kamnika, LJ in naprej.
Pri nas niti kaple dežja tisti čas, ko je padal toča v Ljubljani smo mi okupovali krompir.
Brez vremena ni življenja.

hrošč

Po nevihti sem se zapeljal do dravelj in dalje do medvod. Kaksne vecje skode na poljih ni bilo videti, verjamem pa da se na avtu ob takih komadih hitro pozna kaksna vdrtina. Pri nas je samo zalilo z malo dodatki - velike razlike na zelo majhnem obmocju.

OT: Btw, ima kdo, ki je na siolu, probleme z internetom trenutno na obmocju lj? Od vseh strani mi dela samo zevs, tujina cisto odpovedala, ne dela tudi vecina .si strani in to ze priblizno kaksno uro.

Cumulonimbus

Nevihta

20°C

Prej nas je zajela močna nevihta, ki za razliko od bližnje okolice ni postregla s točo, padala je samo sodra vmes med dežjem. Padlo je vse skupaj 11.6mm. dežja, predvsem pred nevihto pa se je z merkatoja v kamniku (Kamničani veste kje je to) videl spektakularen wall-cloud , tako da lahko rečem da je šlo za veliko supercelico, ki je predvsem na območju Ljubljane naredila nekaj škode, z točo, ki je padala :shrug:

lp
Član ZEVS :)

paradolf

V Podgorju zopet pričelo narahlo deževati.
+17.4°C
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

bbator

Prestavljeno v temo Vremenski reporter

http://forum.zevs.si/index.php/topic,2142.new.html#new

Max
Ni vse v snegu, nekaj je tudi v nevihtah!