ZEVS Forum

Tornado/pijavica nad Tržaškim zalivom - 8. avgust, 2008

Začel/a markokorosec.net, 09. Avgust 2008, 19:52:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

WOW what a day! Ne morem drugega reči na petek, 8. avgusta 2008! Napovedoval in tudi pričakoval se je pošten raztur z neurji, pogoji so bili naravnost fantastični z ekstremno nestabilnostjo ter izjemnim strigom pod višinskim vort-max nad severno Italijo na nosu višinskega jeta. Pr ESTOFEX-u smo šli z MDT RISK/LEVEL 2, čeprav bi šli lahko z HIGH/LEVEL 3. Tudi sam sm jo vzporedno dal na MDT RISK/LEVEL 2 in napisal sledeče:

CitatAround 30-35 m/s of H3 jet rotates around the upper-level vort max bringing deep-layer shear of 20-25 m/s in the afternoon/evening into the level 2 area. Any thunderstorm that will form in this very unstable and sheared environment will quite rapidly become organized. Quite impressive LL CAPE, SR helicity and shear become supportive also for well organized multicells/supercells capable of producing large to very large hail and strong wind gusts. Locally enhanced helicity values look favorable also for a few tornadoes (some of them may be strong) as potential for long-lived supercells will exist, especially over coastal areas in NE Italy and from south Slovenia into central Croatia.

Zakaj sem to kopiral? Zapomnite si tisti odebeljen stavek, boste videli v nadaljevanju spodaj!

Zaradi službenih obveznosti se je chase začel nekoliko kasneje, kot bi bilo fajn, da bi se, a že okoli 14h sm krenil proti južni Furlaniji. Med vožnjo mimo Sežane sem že videl kako eksplozivna konvekcija obeta raztur v JZ SLO... zakličem par kolegov in sodelavcev, naj se pripravijo na najhuje, ker izgledalo je precej grdo. In vsi vemo, kaj se je potem zgodilo... zgodovinska toča velikosti 5-8cm nad Brkini ter na Ilirsko-bistriškem in na desetine uničenih streh hiš, avtomobilov in ostalega.

Okoli 14.30 prispem do kraja Monfalcone in prva supercelica že pred nosom, hitro stisnem fotko za spomin =)

Grdo je zgledalo okoli s treskanjem in strukturami, hotel sem bližje. Krenem naprej proti Palmanovi, a zaradi prometa se težko prebijem dlje kot do Monfalcone-sever, me že na AC ujame naliv, vmes toča do 2cm. Ker sem videl, da ne bo šlo skozi s takim tempom, sej raje šel na ta izvoz ven in krenil nazaj proti jugu po lokalnih cestah. In spet, 100x sem že poizkušal v Italiji, a tudi tokrat nisem prišel nikamor. Žal vozne sposobnosti sosedov čez mejo v dežju ali celo v toči jim niso v ponos. Prav vedel sem, kaj me bo čakalo sredi Monfalcone, ker sem gledal tisto celico zgoraj... direktno na njen sprednji del sem naletel, v glavno jedro za točo. Ups! =) Med vožnjo skozi mesto se toča ojača, velikost tam ene 3-4cm v kakšnem zrnu, dobro da smo se vozili počasi in vmes me je že imelo, da obupam, zapeljem pod drevesa in pokrijem avto... a ne, vztrajam naprej s prometom in končno južno od Monfalcone pridemo ven iz toče, na srečo na avtu se nič ne pozna. Grem dalje na boljšo pozicijo, da počakam nov zagon celic iz ozadja na zahodu in presenečenje! Sporadično začne klestit toča velikosti 3-5cm! Jebemtiš, na suho! Baraba ledena! Gledam na zahod, celica še daleč, spet sem na vzhodnem robu glavnega large-hail jedra... ni druge kot se skrit. Zarinem avto pod ene lokalne breskve (lol), vržem odeje na šipe in čakam. Kmalu vse skup mine, a že tik pred tem jih dobim enim par fletnih jeder na streho. Kakopak se poznajo luknje, grrrr :S

Ko se končno umiri, krenem nazaj na pozicijo, pregledam radarje in vidim, da bo za nekaj časa malo mirno. Današnji dan naj bi bil po planu miren, mal uživancije na morju z lepšo polovico, a so se pač prioritete mal zamenjale, hehe :icon_mrgreen: Kasneje se odpraviva v zaliv, saj se je iznad smeri Benetk že bližal nov sistem neviht. V daljavi se je videl shelf nekje blizu Savudrije in kasneje je to vse skupaj pričaralo nekaj lepih posnetkov nad Tržaškim zalivom... tole je slikano nad Trstom:

Lepa kontrastna mavrica je kasneje izginila, obarvali so se še mammatusi in v daljavi se je proti Benečiji že videlo nove nevihte, ki so obetale nov festival kasneje ob prihodu hladne fronte.

MCS, ki je imel na robu tole zgornjo mavrico, je potem nadaljeval pot proti Hrvaški in po podatkih CROMETEO sodeč, se je v eni izmed neviht sproduciral tornado oz. pijavica oz. močni downbursti in pustil nekaj škode. (http://crometeo.net/site/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=2999). Spomnite se na zgoraj kopiran tekst.

Okoli 22-23h je od SZ začela iznad Benečije v Furlanijo lomastit hladna fronta, vzdolž nje so bile očitno pričakovane ponovne močne nevihte, saj je čez severni Jadran še vedno pihal okrepljen jugo, ki je naznanjal, da noč še zdaleč ni končana! Radar je bil naravnost spektakularen in pozicija, kjer bo najbolj zanimiv del 'squall' linije udaril na obalo je bil Sesljan. Ob 23:55 prideva na rob pečine, nad morjem že skoraj non-stop utripa, radar pove svoje.

Seveda takoj postavim fotoaparat na stojalo in začnem slikat. Nevihtna linija vse bližje in bližje, na sprednjem robu nekaj sumljivega opleta. WTF je to?! V okolici buči od močnega juga v nevihto in takoj postane jasno, da je tole pred nosom supercelica. Ne mine minuta in ob 23:57 se v morje spusti tornado oz. vodna tromba! Lepo viden tudi inflow tail iz desne v ozadju...

Ne morem verjet kako spektakularno se je vila trmba pred najinimi očmi, izjemna oblika in hitrost napredovanja proti Sesljanu. Takoj mi je postalo jasno, da jo bom "dobil po pi*ki" =) In da ni druge, kot zdržat do zadnjega trenutka, nato pa se skrit z avtom za skale tam na vrhu pečin, da le ne bi bil na direktnem udaru. Pogled v popolno obliko te trombe je naravnost fantastičen. Tako lepega vrtinca nisem videl niti v ZDA, pa jih je bilo že preko 15, tale pa mi skoči pred oči na domačen terenu! :buttrock:

Tisti promil, ki mi včeraj ni bil všeč, je bil le ta, da se je tole dogajalo ponoči... ker bi ob dnevni svetlobi slike bile naravnost za v anale! A tudi to ima svoj čar,  je naredilo vse skupaj še bolj srhljivo na pogled. Tromba se je hitro bližala obali in točno ob 00:00 je udarila na kopno - dobesedno v naju! :] Tole je še zaporedje slik tik preden je veter zalomastil v pečino. Najprej prelep "rope-out" trombe iz morja nazaj v oblak...

Nato pa še močno penjenje morja tik spodaj ob obali. Še zdaj slišim tuleč zvok v vodi, ki ga je proizvajalo vrtenje. Ni variante, da bi kaj preživelo, če se je znašlo znotraj!

Nato se je začel šele tisti najbolj zanimiv del. Kako hitro sva zdirjala v avto, da nism niti uspel zadnje slike, ker je že pritisk delal svoje. Se ni bilo več za hecat in izzivat po nepotrebnem. Silovito je počilo takoj zatem, lih da sem uspel spravit avto za skalo v manjše zavetje proti smeri morja. Ko naju tromba zajame, vse frči in tuli okoli avta... poleg je cesta in vozniki niso imeli pojma kaj se dogaja. En manjši avto je skakal cik-cak po cesti kot kobilica, toliko ga je premetavalo! In priznam, malce sm tudi sam začel trzat v avtu, ko je začelo zibat na amortizerjih - podobno kot bi dirjal čez makadamsko luknjasto cesto. Razbitine od vej do vsemogočih smeti so frčale naokoli, najbolj me je pa impresioniralo to, da so veje priletele iz ozadja in pred avtom so švignile v zrak. Ko je bilo po kakih 15s tahujšega konec, je bil avto ves od blata in trave, tolk dobro ga je speskalo. In glavni padavinski pas sploh še ni prišel, sem samo stopil po gasu naprej proti Aurisina, ker je tam varnejša lokacija v primeru močnih nalivov iz smeri zaliva. Po poti je bilo vidno precej polomljenih dreves, nekatera so padla na nekaj avtomobilov parkiranih tik ob cesti. Ko nas dobro opere dež, se odpraviva v Sesljan skozi mesto in nekaj škode, predvsem z razmetanimi stoli in mizami ter nekaj polomljenimi drevesi, je bilo moč opaziti. Zanimiv mi je bil tale znak, ki je bil le kakih 10m naprej od kjer sm imel avto parkiran, ko je tromba udarila... pošteno ga je zvilo, kar samo kaže na pravo moč vetra!

Še dve sliki razbitin po mestu...

Ocenil sem, da je tahujših sunkih ob glavnem udaru trombe v naju pihalo kar krepko čez 130km/h, saj kaj takega po vseh izkušnjah s sunki burje še nisem videl, res pa je šlo tule za drugačen veter. So pa OSMER/ARSO avtomatske postaje okoli zaliva izmerile zanimive rezultate; Trst in Koper okoli 100km/h, Grado in Lignano pa 110-130km/h sunki vetra! Še bolj impresiven pa je podatek iz boje Paloma sredi Tržaškega zaliva, ki je namerila sunek kar 163km/h ob glavnem udaru gust fronte pred nevihtno linijo. Koliko je v resnici pihalo žal verjetno ne bomo nikoli vedeli. Je pa na žalost ta nevihtna linija s močnimi downbursti ali trombami povzročila precej škode na območju Lignana in Grado, kjer sta v slednjem umrla dva turista v kampu, ki ju je pokopalo drevo :(

Sem bil danes še enkrat na tistem območju in posnel teh nekaj slik podrtih dreves, praktično so znaki linearnih udarov vetra. Povsem klasičen primer podrtih dreves v prvih linijah gozda, ko je veter udaril tja. So pa po ITA forumih poročali, da naj bi že iz Lignana nekateri opazovali trombi podobne tvorbe nad morjem tako, da je čisto možno, da je bila še kakšna tromba več na tem območju predno sem jo jaz ugledal iz sesljana. Mogoče je bila celo ista, a ni bila ves čas vidna oz. povezana od oblaka do morja. Se je pa vse skupaj tako hitro premikalo, da ni trajalo več kot 15min za to celotno opravljeno pot.

In sedaj se še enkrat spomnite na tisti tekst, ki sem ga kopiral zgoraj iz napovedi. Povsem se je uresničilo to, kar modeli kazali...velik tornadni potencial nad obalnim območjem SV Italije ter nad severno Hrvaško.

Kot zaključek tega dne ne bi mogel opisati drugače kot z 10+! Naravnost fanstatično dogajanje ob prehodu te fronte, tako s predfrontalinimi kot frontalnimi nevihtami... za posladek pa še spektakularen tornado oz. tromba nad morjem.

In res preklemano dober je občutek, biti še enkrat ob pravem času na pravem mestu! :clap:

TgT

stog

Tudi reportaža je za 10+.  :icon_eek:
:clap:
Imaš pa ja..a, da se takole nastavljaš vodni trombi in izpostavljaš velikanski toči. 
Pohvale tudi zato ker si si vzel toliko časa in napisal tako obširno reportažo.

Ciklon

Svaka čast Mare!   :icon_eek: :icon_wink:  :clap: Res razburljiva in fantastična reportaža.

Lepo, da si doživel svoje hrepeneje. :icon_wink: :clap:
Raj je v naravi :buttrock:

Vreme

Ha Mare, boš moral očitno Ameriko zamenjati za bližnje kraje!  :icon_biggrin: Sicer pa se mi zdi, da si ti velikokrat na pravem mestu!  :clap:

Pihe

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

ŽUPMART

No comment. Res. Ne vem kaj naj rečem. Samo: :clap: :icon_arrow: :praise: :buttrock: :bouncy:

A dovoliš, da se enkrat povabim zraven? Pa če pripešačim tja do tebe! :icon_rolleyes: :icon_mrgreen:

Btw...sedaj se pa tisti skeptiki od zadnjič lahko samo tiho.  :icon_arrow:

blazek

Fenomenalna reportaža Mare, super opis. Tista slika trombe nad morjem je pa res OMG. :icon_eek: :icon_wink:

Cumulonimbus

Mare fenomenalna reportaža, res no comment, koliko pa je kaj škode na plovilih tam v bližini in v kampih :icon_question:

lp
Član ZEVS :)

ales77

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Neurje

bostjan

Vremenko