ZEVS Forum

TORNADI V SLOVENIJI?!

Začel/a walter76, 15. Julij 2008, 11:31:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TgT

Nekaterim bi moralo streho odnest ali hišo podret in šele potem bi verjeli, da lahko tornado nastane tudi v Sloveniji.
Če so priče, ki so zadevo videle potem sigurno mora biti nekaj na tem.

jest24

Sedaj pa še preštej verodostojna pričanja. Stare mame, ki vsako drugo leto doživijo "nevihto kot jo še ne pomnijo", zame niso ravno verodostojne. :icon_rolleyes:
Osebno se mi zdi ARSOtova razlaga dovolj na mestu, da ji zaupam. Močan downburst in primerna konfiguracija terena, da se je le ta ojačal.

Ledeni

Ja, tudi meni zgleda da res ni nastal tornado, ampak močan nevihtni piš, ponekod zvrtinčen zaradi reliefa. Na posnetkih iz zraka se vidi, da ni neke prave poti, po kateri bi tornado lomastil, ampak so po gozdovih lise od podrtih dreves. Kaj bomo pa zdaj ko so šli v svet izjave in intervjuji da je tornado bil? Posuti s pepelom in biti tiho? Še naprej dokazovali, da je bil?

Naslednjič morda biti bolj previden in držati navdušenje pod kontrolo.

TgT

Ljudje imajo napačno predstavo o besedi tornado. Vsi vidijo zadevo zelo veliko ( fotomontaža na 24ur ), premera ne vem koliko, kot se dogaja v ZDA in v kakšnem filmu, Twister oz Day after tomorrow...

Pojavijo se tudi manjsi ki trajajo par sekund
small tornado svedska

TWISTER

Citat od: Ledeni dne 25. Julij 2008, 21:22:52
Ja, tudi meni zgleda da res ni nastal tornado, ampak močan nevihtni piš, ponekod zvrtinčen zaradi reliefa. Na posnetkih iz zraka se vidi, da ni neke prave poti, po kateri bi tornado lomastil, ampak so po gozdovih lise od podrtih dreves. Kaj bomo pa zdaj ko so šli v svet izjave in intervjuji da je tornado bil? Posuti s pepelom in biti tiho? Še naprej dokazovali, da je bil?

Naslednjič morda biti bolj previden in držati navdušenje pod kontrolo.

a si sploh spremljal za kaj se je šlo :icon_rolleyes: .... a si pogledal slike in karte in relief...cel hribček gozda podrt proti nevihti, drevesa oskubljena in ne zlomljena(listavci)...mah kaj se sploh matram z razlagami, saj je bilo že vse povedano :shrug:

mi smo se osredotočili na vas Gozd, kjer se lepo vidi kako in kaj je bilo :icon_arrow:...kdo sploh govori o Črnivcu in ostalih okoliških gozdovih.
zdaj pa boste vsak članek ko ga boste videli spremenili svoje mnenje...

Cumulonimbus

Citat od: TWISTER dne 28. Julij 2008, 11:30:03
a si sploh spremljal za kaj se je šlo :icon_rolleyes: .... a si pogledal slike in karte in relief...cel hribček gozda podrt proti nevihti, drevesa oskubljena in ne zlomljena(listavci)...mah kaj se sploh matram z razlagami, saj je bilo že vse povedano :shrug:

mi smo se osredotočili na vas Gozd, kjer se lepo vidi kako in kaj je bilo :icon_arrow:...kdo sploh govori o Črnivcu in ostalih okoliških gozdovih.
zdaj pa boste vsak članek ko ga boste videli spremenili svoje mnenje...

X

Najlažje je iz naslonjača doma nekaj glumit in govorit o nečem, česar niste videli v živo. Jaz sem že na začetku, ko sem slikal samo neurje vedel da je šlo za vrtinec, besede tornado nisem hotel izreči, ker bi bil verjetno deležen posmeha in kritiziranja, ampak z gotovostjo lahko trdim, da sem videl dve vrtinčasti tvorbi ki sta se iz oblakov in megle spustili proti tlom in v "luft" dvignile dve brezi, ko sem to videl sem se zaradi lastne varnosti raje umaknil, če bi imel izpit in avto, bi najverjetneje sledil nevihti in tudi posnel samo divjanje narave (čeprav bi bilo to zelo nespametno od mene) tako ko pa imam kolo pa se ni za šalit s takimi stvarmi :icon_arrow:

Polno je dokazov v sami vasi Gozd ki nakazujejo na možnost tornadov, med drugim so bili kosi salonitnih plošč zapičeni v zemljo, v nasprotni smeri prihoda nevihte, drevesa so bila v samo vasi Gozd podrta na vse smeri, tega nevihtni piš ne naredi, da ne govorim o porušenih strehah in celih nadstropjih...

tudi tale sestavek spodaj iz linka, ki ga je prilepil gorenc, mi je pomagal da ostanem pri besedah kolegov in mene tornado je bil!

CitatRavno ozko območje opustošenja je poleg dejstva, da so bila na ravnem zemljišču drevesa podrta v nasprotnih smereh (celo 180-stopinjski kot med podrtima drevesoma), glavni znak, da je res šlo za tornado

Verjamem pa da ARSO ne bo kar tako priznala da je šlo za tornado, saj je to res dogodek, ki ga bo potrebno še kako raziskati, da bodo lahko potrdili ali ovrgli naše besede. Bili bi deležni tudi veliko kritik na račun tega, da niso javnosti prej opozorili pred možnostjo tudi tako ekstremnega dogodka in še bi lahko našteval, tak da tako kot je že Blaž povedal, ne verjemite vsakemu članku posebaj, kar napišejo, to je samo zavajanje javnosti. Vsak ima možnost se odpeljati na kraj raztura in naj vidi kako stvari izgledajo, nenazadnje bodo posledice neurja vidne še nekaj časa...

lp
Član ZEVS :)

paradolf

Fora je v tem da to ni bila tista klasična situacija ko se lepo vidi lijak iz oblaka. Moramo vedeti da se je stvar zgodila na nekoliko višji nadmorski višini. Na tej višini pa je bil že mezociklon in se lijak sploh ni rabil spustiti iz oblaka.
Zanema me edino kakšna je bila vidnost preden je veter začel ružit po vasici. Ali je bilo vse skupaj v bazi ali tik pod njo.
Glede na to kako je bil shelf nizko nad ravnino, bi si upal reči da je bil Gozd v bazi oblaka. Tako dvomim da je kdo lahko uspel videti klasično sliko tornada.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

max

Citat od: paradolf dne 28. Julij 2008, 13:13:39
Glede na to kako je bil shelf nizko nad ravnino, bi si upal reči da je bil Gozd v bazi oblaka. Tako dvomim da je kdo lahko uspel videti klasično sliko tornada.

Točno tako :icon_wink: Poleg tega pa je bilo ozračje še naslednji dan izjemno nestabilno in se je kljub manjši energiji kot prejšnji dan, ustvaril funel, ki si ga ujel na fotografijah :icon_arrow:

p.s. Sem 100% da so te fotografije tudi videli in si ob tem zatiskali oči
      ter obnašali kot otroci "nič ne vidim...nič ne vidim" :icon_rolleyes:
      Imam občutek, da sploh niso hoteli nič debatirati o tem :icon_question:

Capillatus

Citat od: max dne 28. Julij 2008, 13:27:38

:icon_wink:

Cumulonimbus

Citat od: paradolf dne 28. Julij 2008, 13:13:39
Fora je v tem da to ni bila tista klasična situacija ko se lepo vidi lijak iz oblaka. Moramo vedeti da se je stvar zgodila na nekoliko višji nadmorski višini. Na tej višini pa je bil že mezociklon in se lijak sploh ni rabil spustiti iz oblaka.
Zanema me edino kakšna je bila vidnost preden je veter začel ružit po vasici. Ali je bilo vse skupaj v bazi ali tik pod njo.

Ravno iz sošolko iz Gozda sem se pogovarjal prejle preko msnja pa je rekla, da se ob samem divjanju neurja ni videli praktično nič. Rekla je: "Vse je bilo belo" in da je cela familija hitela držati okna po bajti, če ne bi jim vse uničilo. Vidljivost v tistem trenutku je bila praktično  nična in nihče ni mogel videti nič, niti kaj konkretnega posneti, kar bi nam lahko pomagalo. Je pa rekla da ima en fant iz štajerskega konca, nekje iz Gornjega Grada en posnetek na katerem je lepo ujeto divjanje narave, bom poizkušal dobiti ta posnetek še iz tam gori, kajti gori je bila stvar precej hujša kot pa tu doli v dolini :icon_arrow: :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

paradolf

Citat od: max dne 28. Julij 2008, 13:27:38
Točno tako :icon_wink: Poleg tega pa je bilo ozračje še naslednji dan izjemno nestabilno in se je kljub manjši energiji kot prejšnji dan, ustvaril funel, ki si ga ujel na fotografijah :icon_arrow:

Na sestanku z ARSO je profesor (uh ne vem imena) rekel da če je na moji fotki "fake funnel" je to res dober fake  :icon_rolleyes: Seveda je bilo izrečeno bolj v šali. :icon_smile:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

mislim da je to bil prof.dr. Rakovec :icon_wink:

max

Citat od: paradolf dne 28. Julij 2008, 13:47:11
Na sestanku z ARSO je profesor (uh ne vem imena) rekel da če je na moji fotki "fake funnel" je to res dober fake  :icon_rolleyes: Seveda je bilo izrečeno bolj v šali. :icon_smile:

EDIT: Komentar sem brisal, ker sem ga narobe razumel :icon_wink:

Max

TWISTER

Ne,ne...tole je bilo pa res rečeno v bolj pozitivnem smislu Max... on je bil edini ki je bil zelo nevtralen in ni nič napadal, ampak je večinoma le poslušal in komentiral z konkretnimi primeri :icon_wink: