ZEVS Forum

Huda neurja po Sloveniji, 13.7.2008

Začel/a blazek, 13. Julij 2008, 19:03:43

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

jaka

igorca

za razliko od Kamnika te fotografije niso fotomontaža:

http://zemljica.blogspot.com/2008/07/huda-ura-v-lenartu.html

Capillatus

Citat od: igorca dne 14. Julij 2008, 23:10:13
za razliko od Kamnika te fotografije niso fotomontaža

Fotomontaža?  A ti ne verjameš da se je to res naredilo v takih razsežnostih?

P.S.:
Uredi si profil

Sumani

Citat od: Capillatus dne 14. Julij 2008, 23:12:49
Fotomontaža?  A ti ne verjameš da se je to res naredilo v takih razsežnostih?

P.S.:
Uredi si profil

Če sem prav razumel (pa nisem njegov odvetnik  :icon_haha: :icon_haha:), pravi da so slike tornada na
Mengeškem polju fotomontaža (kar je 100% gotovo  :icon_wink:), slike iz Lenarta pa ne!!! :icon_arrow:

Takle topel pozdrav, hitro odvrne vsakega novega uporabnika na forumu. :icon_haha: :icon_lol: :icon_lol:

P.S. Igorca dobrodošel med nami!

rava

Lep pozdrav vsem, tole je moj prvi post tukaj, žal pa je pogojen z "živahnim" dogajanjem v Kamniku, kjer sem doma. O meteorologiji sicer nimam nič kaj dosti pojma  :icon_redface:

Po nevihti sem malo pogledala okoli in opazila nekaj prav zanimivih in nenavadnih posledic (vsaj zame):
- koruzno polje je izgledalo čisto običajno, stebla le malce nagnjena, vmes pa so bila v cca 200 metrov dolgem čisto ravnem pasu, širokem kakih 4,5 metrov, stebla čisto poležana,
- drogovi javne razsvetljave v liniji so vsi stali, le eden vmes je bil prelomljen,
- podobno tudi drogovi električne napeljave,
- strehe naselja blokov so bile poškodovane z različnih smeri - ena z zahoda, streha sosednjega bloka pa z vzhodne strani (mimogrede: klasične strehe so jo odnesle precej bolje, kot pločevinaste)
- na Mengeškem polju sta dva gozdička, ki ju je veter zelo grdo sklestil - drevesa pa so padala v različnih smereh
- kovinski reklamni panoji - en čisto "zmečkan", sosednji pa brez znakov poškodb,
- sosedom sta padli dve drevesi (oreh in češnja - oba premer cca 40 cm), pri sosednjih hišah pa le par prevrnjenih lončkov rož
- soteska ki pelje iz Kamnika v Tuhinjsko dolino je zelo ozka (cesta in potok - max 15m) hribi na obeh straneh so soteske pa so relativno visoki 200,300m, kljub temu pa je bilo le na eni strani malo polomljeno drevje - če bi se veter zagnal v sotesko, bi bilo drevje verjetno polomljeno na obeh straneh? 

meni se je to zelo čudno zdelo - kako so lahko na nekaj metrih razdalje razmere tako različne?  :icon_question:

gergo

Res neverjetno kakšno obsežno neurje je divjalo skoraj po celi sloveniji.
Tukaj pa nekaj slik grozljivih oblakov pred neurjem v Moravskih Toplicah (13.07.08)

:icon_eek:
Veter ga je mraz!

dominikb

V Šempetru pri Novi Gorici so bila okoli 3.5cm v premeru zrna toče. Padala je okoli 15-20minut. Začelo se je okoli 12h 30m  14.7.2008. Bilo je precej razbitih šip na avtomobilih da o vdrtinah ne govorimo.

.sonček.

Neverjetno, katastrofa, samo to lahko rečem. To neurje je šla ravno nad nami skozi vas v tiste kraje, ki jih je najbolj prizadelo (kamnik). Pri nas smo jo dobro odnesli, vse je ostalo na svojem mestu in nič ni poškodovanega. Toče pri nas že en pominim dolgo časa, nazadnje je res bila pred leti, ampak zgolj 1 cm debela, nikoli pa resnično ne pomnemo o velikosti oreha oz.teniških žogic.
Brez vremena ni življenja.

walter76

Citat od: Cumulonimbus dne 13. Julij 2008, 19:22:55
fantje a mi zna kdo povedat al je to fotomontaža al je to res nastalo nad mengeškim poljem danes :icon_eek:

pa še poškodovana streha na starem gradu :icon_eek:

lp

Nedeljsko neurje je poleg streh s hiš odneslo tudi verodostojnost najbolj obiskanega slovenskega novičarskega portala 24ur.com. Kmalu po neurju so na omenjenem portalu objavili poziv bralcem, naj jim brezplačno (!) posredujejo fotografije in videoposnetke divjanja narave.

Med objavljenimi fotografijami bralcev se je znašla tudi slika tornada, na kateri je vidna krajevna tabla z napisom Kamnik. Fotografija je skoraj štiri ure »krasila« naslovnico portala, kjer je bilo neurje glavna novica dneva. Vse lepo in prav, če se ne bi Kamnik nahajal med hribi, kjer ni pogojev za nastanek tornada in če ne bi bilo že z nekaj metrov očitno, da gre za fotomontažo.

Potegavščino si je privoščil član foruma 3delavnica.com, ki je nato na omenjeni spletni strani zapisal: »Brezplačnih priložnosti seveda ne gre zamuditi, zato smo spacali najbolj češko/očitno možno montažo tornada ter table za Kamnik in vse skupaj posredovali na specificirani naslov. Skorajda nisem verjel svojim očem, ko se je zadeva slabih 15 min kasneje pojavila v novici na prvi strani. Tam je z nekaj presledki, med drugim kot prva slika med tekstom, vztrajala slabe 4 ure, dokler se vendarle ni nabralo dovolj komentarjev pozornih obiskovalcev, ki so uredništvo opozarjali na očitno kozlarijo.«
Prijatelj vremena !

Cumulonimbus

Citate se ne bi Kamnik nahajal med hribi, kjer ni pogojev za nastanek tornada

walter76, SV od Kamnika na nadmorski višini nekaj čez 700m. je nastal tornado v to smo se včeraj na samem kraju raztura tud prepričali, tak da tule se nebi strinjal glede pogojev za nastanek tornada, je pa res tale slika zmontirana in samo zavaj javnost, na začetku je zavedla tudi mene :icon_redface: :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

blazek

Tole je posnel Gregor Lorber, naj bil bil tornado, kolikor je vidt na tej sliki. Je pa v okolici kraja Dobeno slikano.

24ur.com

blazek

Še ena slikca iz bilogorskega radarja. Res lepa supercelica.

walter76

Citat od: Cumulonimbus dne 16. Julij 2008, 00:07:11
walter76, SV od Kamnika na nadmorski višini nekaj čez 700m. je nastal tornado v to smo se včeraj na samem kraju raztura tud prepričali, tak da tule se nebi strinjal glede pogojev za nastanek tornada, je pa res tale slika zmontirana in samo zavaj javnost, na začetku je zavedla tudi mene :icon_redface: :icon_wink:

lp

*ves prispevek sem le prilepil zaradi pojasnila tu  jaz nisem "nič napisal"(moral bi dat vir)
Sicer se strinjam s teboj in ostalimi glede tornada,že od prvega trenutka.
Prijatelj vremena !

max

Citat od: blazek dne 16. Julij 2008, 13:43:01
Tole je posnel Gregor Lorber, naj bil bil tornado, kolikor je vidt na tej sliki. Je pa v okolici kraja Dobeno slikano.

24ur.com

Tole sliko so uporabili na TV dnevniku :icon_exclaim:

Tistih slik od Paradolfa se pa ne upajo objavljat, ker točno vedo za kaj gre :icon_haha:

Capillatus

Citat od: blazek dne 16. Julij 2008, 17:55:23
Še ena slikca iz bilogorskega radarja. Res lepa supercelica.

Kaj je to tam BWER? mogoče ni ker je tam okoli slab odboj