ZEVS Forum

Kaksno fotografsko opremo imate?

Začel/a MaRkUš, 08. April 2008, 17:18:29

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

max

Citat od: Neurje dne 24. Junij 2009, 13:02:11
AHA ok hvala za pomoč, ko bodo kake nočne akcije bomo pa videli kako bo uspela zadeva.

Čas do 30" pa lahko poljubno tudi krajšaš, odvisno od jakosti/pogostosti proženja strel in teme(svetlobe-ob kateri uri slikaš)

Neurje

Ja ker sem gledal sedaj lahko najdlje danm do 15" se pravi se mora kar pogosto bliskati ali udarjati strele da kaj ujamem.

blazek

Glede strel je tako, da imaš nižje vrednosti zaslonke za strele, ki so bolj oddaljene (se pravi F 4-5 ali 6), tako boš lahko zajel več svetlobe. Se pravi bolj kot je strela blizu višje imaš vednosti zaslonke. Ker će bodo vrednsoti prenizke in strela preblizu, ti bo sliko zažgalo oz bo strela močno preosvetljena.

KAr se tiče časa osvetljevanja, je najbolje, če imaš na 10sec. In potem vseskozi pritiskaš. Spet je precej odvisno od bližine strel. TAko da te čaka kar veliko prakse, preden boš izpilil tehnike fotografiranja. Kot je Župi rekel, " ene 10.000 slik", pa se boš že nekako vpeljal.

Kar se pa tiče ISO vrednosti, je najbolje da je 100, kadar slikaš ponoči. Spet odvisno od zaslonke. Bolj ko boš ISO navil, bolj zrnata slika bo. Pri 400D je še zadovoljiva zrnatost slike pri ISO400. Pri 800 in 1600 pa že slika precej zrnata rata. ZAto višje vrednosti iso uporabljaj je v nekoliko boljših svetlobnih pogojih. Ker v slabih ti ne služi nevem kako dobro.

paradolf

Citat od: Neurje dne 24. Junij 2009, 13:51:47
Ja ker sem gledal sedaj lahko najdlje danm do 15" se pravi se mora kar pogosto bliskati ali udarjati strele da kaj ujamem.
Ker imam izkušnje z A550 in s tem možnostjo operirati le z 15" ti svetujem da malo opazuješ nevihto in šteješ sekunde med razelektritvami kjer se pokaže tudi strela. Ponavadi so te razelektritve lahko precej v podobnem časovnem zaporedju.
Če se le ta pojavlja v recimo v približnem 30 sekundnem zaporedju sprožiš aparat po preteku 20-25 sekund. So tako šanse nekoliko večje da kaj ujameš. Pri A550 sem opazil da je nato še sam čas ko je fotoaparat spet pripravljen na novo proženje kar dolg in zna cel proces z uporabo 15" trajati več kot pol minute. Srečno :icon_wink:

Hvala ostalim za nasvete ki so bili namenjeni meni in meni podobnim zelencem ;)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

ŽUPMART

Citat od: blazek dne 24. Junij 2009, 13:54:29
ZAto višje vrednosti iso uporabljaj je v nekoliko boljših svetlobnih pogojih. Ker v slabih ti ne služi nevem kako dobro.

Pri dobrih svetobnih pogojih pa višjih ISO vrednosti itak ne potrebuješ.

blazek

Seveda potrebuješ, če želiš slikat pri osvetlitvah 1/2000 ali manj. Drugače je slika pretemna.

PS: po pomoti sem pisal pod tvoj post Župi...

ŽUPMART

ob dobrih svelobnih pogojih lahko slikaš tudi pri časih pod 1/2000 sec. No, odvisno kaj so zate dobri pogoji...

Okej, res je da se na športno fotografijo ne spoznam (pri kateri rabiš take čase, sicer so tudi 1/200 zvrhano dovolj), je pa res tudi da je odvisno od zaslonke.
Če slikaš na 70-300 mm, ki ima na 300mm zaslonko 5.6, potem težko prideš pol 1/2000, če pa slikaš na f/2.8 (moj Tamron), potem take številke niso tako velik problem. :)

MaRkUš

Za športno slikanje pa 1/200 nikakor ni dovolj,ker boš dobil lep zmazek.Se pa tam okoli 1/200 uporablja t.i panning kjer je motiv oster,ozadje pa prikaže hitrost. :icon_arrow:

ŽUPMART

Saj sem rekel, da pri športni fotografiji rabiš čase, kot so 1/2000, sicer (za ostalo) pa je 1/200 dovolj. :)

paradolf

Krasno, šele na prvih posnetkih na morju ugotovil da imam fotoaparat znotraj zelo usran in imam eno lepo packo na 300-ih fotkah kolikor sem jih naredil na morju.
Je pametno kaj šarit notri in poizkusit spucat-spihat ali naj odnesem na servis. Katerega priporočate :icon_question:
Pa tko lepi oblaki so bli...grrr... morda bo fotoshop kaj pomagal za izbris packe.
Davis Vantage PRO2

MaRkUš

Citat od: paradolf dne 29. Junij 2009, 08:08:20
Krasno, šele na prvih posnetkih na morju ugotovil da imam fotoaparat znotraj zelo usran in imam eno lepo packo na 300-ih fotkah kolikor sem jih naredil na morju.
Je pametno kaj šarit notri in poizkusit spucat-spihat ali naj odnesem na servis. Katerega priporočate :icon_question:
Pa tko lepi oblaki so bli...grrr... morda bo fotoshop kaj pomagal za izbris packe.

Odvisno, kakšna je packa. Če je to naliman, potem ne čisti ti, če pa je to kakšna smet, pa gre lepo dol. Če ne veš, kako sčistit, daj objektiv dol, potem prižgeš fotoaparat, daš sensor cleaning, in se zrcalce postavi v vodoravno lego. Med tem pa fotoaparata ne smeš izklopit, ker če ga, se zrcalce postavi v poševno lego.

Če je packa manjša, se da pa na fotografijah lepo odstranit z orodjem Spot Healing Brush Tool. :icon_wink:

paradolf

Sem uspel malo spihat s kompresorčkom ki ga imamo v službi za odstranjevanje prahu z računalniških komponent. Izgleda da je problem večinoma odpravljen zaenkrat. Se bo pa to še dogajalo sploh če bom menjaval objektive pogosto.
Davis Vantage PRO2

ŽUPMART

Plačevanje servisom za kakršnokoli čiščenje senzorjev je neumnost. Sapa in palčka za ušesa zmagata, tudi če ni samo prah ampak so packe - samo pazi, da se vata ne zgajsna do plastične palčke, da ne spraskaš. (kot je rekel Markuš, daj na dolgi čas zaklopa (lahko bulb), potem pa čisti). Sicer pa če menjaš objektiv se itak maže samo zrcalo, ne pa senzor, to pa ni problem, se tudi na fotografijah ne pozna - zrcalo se med fotografiranjem dvigne. Tako da menjavanje objektiva se na fotografijah ne pozna.  :wavey:

http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_122.shtml

Vendar vseeno na lastno odgovornost, jst nč kriv. :icon_mrgreen:

Naj povem še eno zanimivost. Pri fotografiranju v vlažnih pogojih (kar je pri nas vremenarjih pogosto pogosto :icon_mrgreen:) je nevarnost, da nam skuri aparat, če ne menjavamo pravilno objektivov. Pri Canonu so namreč kontakti tako skupaj, da lahko pri vrtenju objektiva pride o tega, da en kontakt prekriva 2 druga in pride do kratkega stika. Zato vedno ugašajte fotoaparat pred menjavo objektiva, sploh ob visoki vlagi oz. v dežju - takrat je lahko gor še (pre)vodna kapljica, pa hitreje pride do kratkega stika. :icon_arrow:

paradolf

Hvala Župi. Se bom še marsikaj naučil.
Sem pa uspel s fotoshopom večinoma zakriti packe  :icon_wink:
Morda jutri kaj objavim. Danes se mi ne da.  :shrug:
Davis Vantage PRO2

ynos

body:
Canon EOS 450D

objektivi:
CANON EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
CANON EF 50mm f/1.8
CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist...