ZEVS Forum

pomoč pri nakupu

Začel/a tyb, 07. April 2012, 18:28:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

tyb

sem zdaj zmontiral tudi temperaturni senzor na 2 m višine kot ste navedli v temi.. kar sem hotel vedeti je da v primeru če dam tem temperaturni senzor zraven vetromera, torej nekje na 10m višine, kjer bo na čistem soncu, a bo kazal pravilno temperaturo...

Aquatic

Temperaturni senzor na 2 m je pravilno. Na višini 10 metrov bi bila že odstopanja.

Okviren normativ
Temperatura zraka in relativna vlaga:
Priporočljiva višina senzorja je 2 m. Senzor mora biti nameščen tako, da je na zračnem mestu zaščiten pred sevanjem sončnih žarkov ( posebni ščit oz. meteorološka hišica). Namestitev senzorja ne sme biti bližje kot 4X višine prepreke in 30 m od tlakovanega območja.

Davis Vantage Pro2

tyb

ok, zadeva usposobljena, sedaj pa me zanima zakaj mi na vetromeru kaže da je baterija skoraj prazna, čeprav je priklopljen na solarni polnilček?

max

Ponavadi so accu baterije za backup v oddajniku izklopljene, ko dobiš novo postajo, preveri stanje! :icon_arrow:

gore

Citat od: max dne 22. Junij 2012, 08:29:55
Ponavadi so accu baterije za backup v oddajniku izklopljene, ko dobiš novo postajo, preveri stanje! :icon_arrow:

Tole sem tudi jaz že slišal. Čeprav so pri meni (na Oregon WMR200) bile v kontaktu.

tyb

kako naj preverim ce so baterije izklopljene?

max

Izvijač v roke in odpret oddajnik s sončno celico  :smash:

tyb

torej zdaj če prav razumem ima sončna celica tud akute noter?

ker jaz sem vstavil sanyo aku noter v vetromer ter samo priklopil sončno celico tam zadaj v tisti vtič..

max

Citat od: tyb dne 26. Junij 2012, 12:06:05
torej zdaj če prav razumem ima sončna celica tud akute noter?

Ja seveda, se vidi da nobedebn ne vzame navodil v roke......

Citat
ker jaz sem vstavil sanyo aku noter v vetromer ter samo priklopil sončno celico tam zadaj v tisti vtič..

In nič prej nafilal..... :smash:  zato ti pa kaže, da imaš prazne baterije.....

Sončne celice ti filajo accu ki je integriran znotraj in je za napajanje oddajnika. Tiste baterije 2xAA ki jih daš v oddajnik pa so za backup, kadar je daljše obdobje slabega ali oblačnega vremena in se izpraznejo accuji. Zato so najboljše alkalne 2x 1,5V ne pa accu 2x1,2V.........no, saj bi tudi šlo, ampak ne dolgo....bi jih moral kar pogosto filat....

max

Citat od: polo dne 26. Junij 2012, 15:28:59
@Max, ne razumem najbolj tega kar si napisal.
A je v oddajniku poleg akumulatorčka prostor še za 2xAA alkalne baterije  ???

Sedaj sem šel preverjat quick Manual za wmr 200 ....... http://www.weathershack.com/products/oregon/manuals/QuickStartGuide_English_WMR200.pdf

Vidim, da ima drugače narejeno.......baterije so v samem anemometru in posameznih senzorjih.....tukaj absolutno priporočam alkalne baterije, ne akumulatorskih.......@tyb, omenil si sanyo, verjetno eneloop-ke, te so dobre, samo še vedno se bodo hitreje praznile kot alkalne...in še enkrat, solar panel ne polni teh baterij.....ampak samo pomaga/špara z njimi ob sončnem vremenu.....

V solar panelu pa je akumulatorček, kot je tudi omenil @gore.

max

Citat od: polo dne 26. Junij 2012, 18:24:39
Ja, če se senzor-ji napajajo preko sončnih celic nikakor ne smejo biti v njem alkalne baterije 1,5V tipa AA/AAA ampak polnilne 1,2V.
Če je pa senzor samostojen (in se ne napaja preko sončnih celic oz. jih nima) pa vsekakor alkalne, 1,5V.

@Polo, še enkrat dobro preberi, kaj sem napisal. Solar panel ne polni baterij ki so v senzorju..........tisto o šparanju sem pa pobral iz manuala....preberi

NOTE: The solar panel is an energy saving feature, which is an environmentally
friendly way to provide additional power to the sensors and prolongs battery life.
However, it cannot replace battery power entirely. Sensors can operate entirely on
battery power

Tisto podčrtano je važno! In tukaj so alkalne baterije absolutno v prednosti!

tyb

no torej zdaj če prav razumem ne rabim odpirat solar panela, le v senzor za veter vstavim alkalne akute? noter so pa trenutno sanyo enelopke ja..

max

A še nisi probal?  :icon_rolleyes:
Če ostalo deluje, potem je s solar panelom vse vredu :icon_smile: