ZEVS Forum

Huda zima na severu Evrope v Februarju 1979

Začel/a Mamut, 16. Februar 2008, 09:04:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Mamut

Našel sem izredno zanimivo stran, katera opisuje hudo zimo na severu Nemčije, v nasprotju je bilo pri nas takrat pa + 10 C. Na severu Finske so takrat izmerili - 40 C. Zanimive fotografije in poročila o kaosu v prometu in pa seveda gibanju in prodiranju hladne fronte od severa proti jugu. Zelo podrobno in poučno branje za vsakega ki se vsaj malo zanima za vremenske pojave okrog nas.

Na koncu se avtor strani Thomas Savert zahvali vsem ki so omogočili da se to objavi v tej tudi v Nemčiji dokaj topli in s snegom hudo skopi zimi.

http://www.naturgewalten.de

polde

Te zime se še dobro spomnim Takrat sem si napravil tudi nekaj zapiskov. Pri nas (v Podbrdu, Baška Grapa) je stvar potekala nekako takole:
November 1978:
Skoraj cel mesec jasno, brez padavin, temperature med -7 in + 7
25 do 27 Novembra prehod hladne fronte, sprva dež, nato sneg temperatura pade s +4 na -2, pade 15 cm snega, drugod v notranjosti slovenije od 5 - 30cm
December 1978:
Nestabilno vreme, večkrat dež in sneg, vmes nekaj sonca in oblakov, temperature med -7 in +5 do vključno 18.12. Sneg se kljub temu obdrži.
19 in 20.12. Genovski ciklon, temperatura pade s +3 na -7, ob močnem vetru pade 15 - 50cm snega. Sneg tudi na obali, v notranjosti Slovenija pade 20 - 50cm novega snega.
23.12. novih 10 cm snega
27.12. zjutraj 0 stopinj, čez dan +3 prične deževati
28.12. cel dan +3, dežuje, meja sneženja na 1700 metrih
29.12. cel dan dežuje + 6 do +8, meja sneženja na 1800 metrih
30.12 dežuje, temperatura +7, meja sneženja na 2000 metrih
31.12. zjutraj oblačno +5, popoldne in silvesterska noč dežuje +7 stopin, sneg skopni
Januar 1979:
01.01. zjutraj +7 oblačno, ob 13h +9 oblačno, zvečer -6, sneži, orkanska burja (na Kredarici zjutraj -5, zvečer -20)
02.01. zjutraj -10, ob 13h -8, zvečer -10 (Kredarica -27)
do vključno 09.01.: V glavnem jasno, zjutraj okoli -12, čez dan okoli -5
10 in 11.01.: Genovski ciklon, pade 25 cm snega, drugod v notranjosti 5 - 40, v Julijcih do 100cm
do 20.01: Balkanski cilkon, delno jasno, burja, vmes nekaj snežink, temperature med -10 in - 2
od 21.01.do 31.01.: Nestabilno "zahodno" vreme, nekaj snega, nato dež, temperature se dvignejo do +6, sneg v glavnem skopni. Konec meseca na Kredarici cca 300 cm snega
Februar 1979:
relativno topel, brez snega (tudi v Bohinju ga ni bilo), več prehodov front do 14.02., temperature -2/+7
15 - 17.02: Nekaj zaporednih genovskih ciklonov, meja sneženja med 500 in 1000 metri, pri nas 5 cm novega snega, v Bohinju 20cm, na Kredarici do 120cm.
18 - 28.02: lepo, jasno, hladno, temperature med -10 in 0 stopinjami, na Kredarici do -20. Konec meseca na Kredarici 400 cm snega
Marec 1979:
01.03. pade 25 cm snega,
Do 20.03. v glavnem brez padavin, nato do konca meseca nekaj prehodov front. Po nižinah ni bilo omembe vrednega snega. Temperature med -3 in +12. Konec meseca na Kredarici 540cm snega.
April, maj 1979:
Ohladitev med 01.04. in 07.04. Dvakrat pade po 1 cm snega. V Julijcih do 100cm
Od 08.04. do 23.04.: lepo spomladansko vreme, kvmes nekaj ploh, temperature med -1 in +24,
Od 24.04. do 06.05.: Nestabilno, hladno, več prehodov front, obilne padavine, 03. in 05. maja sneži tudi po nižinah notranjosti Slovenije, na Kredarici 06. maja 1979 dosežen takratni rekord v debelini snega 690 cm.
Nato do konca maja lepo, skoraj poletno vreme s temperaturami med +7 in +12 zjutraj ter do +30 popoldne.

ablak

polde, hvala za zanimive podatke, z veseljem sem jih pregledal. :icon_wink: Tudi sam se te zime spominjam, podatkov po žal nisem beležil.
Zima je bila dolga in snežena z veliko snega. Lepi stari časi. :icon_cry:

Lp

paradolf

Res je lepo takole pogledati nazaj ko so bile zime še tiste prave. Predvsem pa nekatere zelo razgibane :icon_wink:
Menjavanje dežja in snega je bilo nekaj čisto običajnega. Je pa res da je bila vmes tudi kakšna taka zima kot je letošnja se pravi več ai manj nezanimiva.

Mamut take postavitve AC in C kot so na kartah ob tistem poročilu je zadnje čase vedno manj.

Ko nekdo reče(tudi jaz) da je vse odvisno od postavitev ima seveda prav. Vprašanje se bolj poraja zakaj je teh postavitev vedno manj. Neke spremembe sigurno so globalno gledano.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Mamut

Paradolf sigurno gre stvar definitivno v globalno segrevanje tu sploh ni debate  jaz sem samo hotel da mlajši vidijo dokumentirano in seveda pisano in poslikano kakšne zime so se dogajale vmes je bilo pa tudi nekaj takšnih kot je letošnja oziroma z padavinami še bolj skopa seveda pa temperaturno ni bila tako visoka in to kar skoraj cel mesec.  :icon_arrow:
Škoda da je pri nas bolj suša s takimi dokumentarnimi viri sedaj ko so računalniki je že bolje.   :icon_wink:
Pa še en moment je sedaj zelo važen.  Med tem časom se je gostota  prometa  nenormalno povečala in če bi mi imeli sedaj tako zimo kot je v prispevku opisana bi mi vsi skupaj bolj peš par dni hodil dokler se stanje nebi kolikor toliko normaliziralo, če je pa še močan veter zraven je pa sploh problem . Zato je lepše to gledat v slikah kot pa v stvarnosti in tudi ceneje za vse nas. :icon_biggrin: :icon_wink:
Glede postavitve ciklonov se pa lahko še tja do začetka  aprila kaj zgodi tukaj ni garanta da se pa to sedaj ne more zgodit,pride ena močna hladna fronta z blokado Sredozemlja pa smo že blizu da nam nasuje južnaka da ga imamo dost za par dni kidanja.  :clap:

paradolf

Citat od: Mamut dne 16. Februar 2008, 21:05:52
Pa še en moment je sedaj zelo važen.  Med tem časom se je gostota  prometa  nenormalno povečala in če bi mi imeli sedaj tako zimo kot je v prispevku opisana bi mi vsi skupaj bolj peš par dni hodil dokler se stanje nebi kolikor toliko normaliziralo, če je pa še močan veter zraven je pa sploh problem . Zato je lepše to gledat v slikah kot pa v stvarnosti in tudi ceneje za vse nas. :icon_biggrin: :icon_wink:

V ušesih mi ostajajo besede URŠE ki je že parkrat omenil da si želi vsaj še enkrat doživeti da našo prestolnico zasneži z vsaj dobrim pol metra snega v 12h urah. Enkrat se bo to sigurno zgodilo in takrat fantje bomo na čejsu po Ljubljanskih ulicah  :drool: :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Citat od: paradolf dne 16. Februar 2008, 21:32:23
V ušesih mi ostajajo besede URŠE ki je že parkrat omenil da si želi vsaj še enkrat doživeti da našo prestolnico zasneži z vsaj dobrim pol metra snega v 12h urah. Enkrat se bo to sigurno zgodilo in takrat fantje bomo na čejsu po Ljubljanskih ulicah  :drool: :icon_wink:

Če v teh časih pade v Ljubljani pol metra snega, bi bilo to enako vesoljnemu potopu.Saj se ljudje ne znajo obnašat niti če pade 10 cm snega! :icon_arrow:
In @Mamut, ob taki količini snega bi "ta tvoji" tudi odpovedali, saj se ne bi mogli prebit med vso tisto maso parkiranih in zatlačenih avtov tam po mestu. :icon_haha:
Skratka, za show je pol metra snega v LJ OK, za drugo pa katastrofa!
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si