ZEVS Forum

Napoved vremena - avgust 2026

Začel/a komar, 30. Marec 2026, 10:25:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

komar

Tudi ECMWF že kaže vrnitev spet kar hude vročine za 3-4 dni po 10. avgustu, potem se bo pa vsaj v notranjosti (države) ohladilo za 10 stopinj C. Da ne bi slučajno 14. avgusta kdo javkal, da tega ni vedel že 29. julija. :icon_lol: Če isto kaže tudi CFS model, je verjetnost že blizu 90 %.

Citat od: krispy123 dne 29. Julij 2026, 21:35:29Izgleda se podaljša vročinski val po zadnjih izračunih vsaj do prihodnjega vikenda. Morda kasneje kaj greben popusti. Prvi prodor iz Atlantika bo skoraj zagotovo heat killer in bo to to za celino za letos, vprašanje je le kdaj se bo to zgodilo.
Citat od: krispy123 dne 29. Julij 2026, 23:05:51Občutek mi pravi okoli 20.8, glede na dinamiko in postavitve. Ampak to ne pomeni, da v notranjosti ne more bit več blizu 30 stopinj kasneje septembra. To je le takšen prodor, ki pomeni da smo z vročinskimi vali zaključili za letos.
Azorski anticiklon se na svoje mesto vrne šele 10. avgusta. Malo bo torej še treba počakati.

EDIT: sem prečrtal, ker GFS 12Z kaže prehitro ohladitev po 12. avgustu. Bo treba počakati do jutra, da popravijo. :)

EDIT 30. 07. 2026 ob 00.25: moja kugla kaže vrhunec tozadevnega vročinskega vala za 17. 8., tako da se zna zgoditi, @krispy123, da boš zadel v terno. :clap:

GFS 18Z za okoli 10. avgusta napoveduje celo še hujšo vročino, kot je bomo deležni konec tega tedna... :icon_lol:
00Z bo stvari sicer postavil na pravo mesto, a moj kuglasti občutek mi pravi, da je ponovnih 38-39 °C ponekod povsem realnih.

komar

Citat od: Smučar dne 30. Julij 2026, 09:10:42No, povprečje modelov nekako kaže, da bi ta najhujša vročina lahko ponehala tam okoli 8.8. Še vedno bo verjetno okoli 30 Tmax, a ne več tako ekscesno kot zdaj. Kaj bo naprej pa lahko pove le kristalna kugla.
A moja? No, pa posluš`mo, kaj nam ima ta za povedat... ;)

EDIT: tole spodaj je kar realen pokazatelj, s tem, da zadnja ohladitev pride kakšen dan ali dva kasneje.

Smučar

Gledaš glavni zagon. Za 7dni+ in naprej je to bolj podobno kugli kot napovedi...  :icon_arrow:

Verjetnostna kaže po 8.8. pač trend počasi navzdol, možno pa je še marsikaj, kljub temu.

komar

Nekje od 25. avgusta naprej postopoma naraščajo šanse za kakšen jesenski dež. Ostalo gre pa bolj ali manj (dan gor ali dol) po planu.

Za 21. avgusta1 (nekakšen uvod je možen že tri dni prej) je planirano novo poslabšanje. Ohladitev za približno 10 stopinj C. Koliko bo padavin, bomo pa videli. Naj jih ne bi bilo veliko, najbrž spet plohe in nevihte... Kar je pa najbolj pomembno, je pa to, da se huda vročina po tem ne bo vrnila. Še bo pa krajevno lahko šlo malo čez 30 °C, sploh na Primorskem.

Med surfanjem po radijskih valovih sem nekaj ujel o tem, da naj bi bila petkova ohladitev le prehodnega značaja in da se zna zgoditi, da se bo vročina spet vrnila...

Se oproščam, malo me že demenca daje... A ni tega nekdo na tem forumu omenjal že 16. julija? :icon_lol:

1 - spet to ponavljanje vremena na 14 dni, ki ga nikakor ne uspem dokazati... :icon_lol:

komar

Citat od: komar dne 04. Julij 2026, 23:37:4323. julija se postopoma začne nov vročinski val, ki bo trajal vsaj do konca meseca.
Do konca katerega meseca pa, @komar? :icon_lol:

max

Do konca Avgusta bomo še kar "gagali" in sedeli na hladnem skriti pred soncem  :laugh:

komar

Drži. Sodeč po postavitvah C in AC nobenega jesenskega dežja vsaj do 5. septembra. Bomo pa videli, kaj na to rečejo še ostale kugle. ;)
Azorski anticiklon zamuja pet dni. Prej je bil namreč prihod predviden za 10. avgust. Najbrž tudi v tem grmu tiči eden od zajcev za podaljšanje vročinskega vala.

Citat od: Tminc dne 26. Junij 2026, 12:52:09... ma ta vročina je že precej nadležna. Sploh ker sta pred nami še julij in avgust.
Hvala, ker na seznam nisi dodal še septembra. :icon_lol:

komar

Vsaj do 5. septembra naj bi se izmenjevala manj vroča in vroča obdobja (npr. vroče naj bi bilo tudi še konec avgusta in začetek septembra). Nadaljevalo naj bi se podobno vreme, kot ga imamo oz. bomo imeli naslednjih 10 dni. Nobenega summerkillerja, nobenega večdnevnega dežja. GFS pravi, da se bo zračni tlak 20. avgusta spustil do 1003 hPa, a bo šlo za hiter prehod fronte iz severozahoda.

Verjetnost pravilne napovedi do 5. 9. je trenutno okrog 65 %, do 2. 9. 70 %, nekje do polnoči se bom poskušal prebiti do 85 %, obljubim pa nič.

EDIT 07. 08. 2026 ob 19.21: popravek, ročno podaljšani GFS 12Z kaže poslabšanje za 2. september, a to se zna že zjutraj spremeniti

Skratka, tole pa počasi postaja epsko "zanimivo". :banghead:

komar

Malo analize...

User imageUser image

User imageUser image

Vir: ARSO

GFS 00Z je na našo srečo za en dan zgrešil, sicer pa :clap:.
12 dni pred dogodkom bolje napovedano kot pa ICON-D2 12 ur oz. ICON-RUC tik pred dogodkom (https://forum.zevs.si/index.php/topic,7849.msg395910.html#msg395910).
Tudi GFS 12Z sploh ni tako slabo napovedal.

komar

Na animaciji lepo viden pričetek vročinskega vala 10. avgusta, za točno na ta dan na tem forumu napovedanega že... uf, čakajte, da pogledam... aha, davnega 16. julija. :icon_lol:

Azorski anticiklon naj bi ostal na svojem mestu, ko tja spet pride. To je "lepa" sprememba v primerjavi s prejšnjim GFS zagonom.
Ključni datumi za padavine so 17., 21. in 25. avgust. Sploh za 25. kaže "dobro".

komar

To je ta vročina, ki je napovedana za konec avgusta, sicer pa kaže na iz dneva v dan bolj pestro prvo dekado septembra. Ostalo gre pa planu. Popravek - v bistvu gre torej vse po planu. :) Mogoče pa sredin sredni Sončev sončni mrk kaj zbega moje kugle, bomo videli... Vsakega veselja je enkrat konec. >:(

komar

Ohladitev, ki po novem načrtu, hvalakugli, pride že 1. septembra, ne bo tako izrazita, kot bo 25. avgusta, bo pa dolgotrajnejša. Vmes pa že prej napovedano novo obdobje vročine, kot trenutno kaže, zadnje v tem letu.

komar

Citat od: komar dne 11. Julij 2026, 08:02:44Včerajšnji CFS 00Z prvi t. i. summerkiller napovedal šele za 23. avgust.
Bomo še videli, bomo še videli. ;)

Ni slab zadetek za 15 dni naprej:
(https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Slove&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2026&mes=08&day=6&hora=15&ndays=1&Send=send)