ZEVS Forum

Vremenska postaja Soriška planina

Začel/a Oblak69, 10. Februar 2024, 19:20:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Oblak69

Prejšnjo soboto sem na Sorici postavil VP Davis Vantage Pro2. Pri postavitvi na spletno stran pa mi je pomagal Matic Cankar.
Hrati vam članom foruma pošiljam spletno stran in vas prosim, da je ne pošiljate naprej v javnost.
3. senzor še ni postavljen, ker moram vgradit dodatno anteno za povezavo saj je razdalja od konzole le predolga.

http://soriskaplanina.zevs.si/

Robert Oblak

ŠTROMAR

Super lokacija. A tretji senzor je gor pri litoželezni kupoli utrdbe Alpskega zidu, kjer so tudi neke antene ?

Oblak69

Pri izstopu iz sedežnice bo 3. senzor.

Smučar

Ni slabo.  :icon_wink:

A to je verjetno v sodelovanju s smučiščem? Kje pa je postaja, v brunarici?

Oblak69

Društvo ima pri tem le toliko, da z dovoljenjem @piskeca postaja gostuje na zevs strežniku zato sem vam tudi poslal spletni naslov. Je pa tudi ena članarina več na leto.
Midva z direktorjem smučišča že lep čas sodelujeva in ko sem videl prejšnjo postajo, sem ga prepričal v novo, boljšo saj je bila stara že v razpadu in je imela samo eno meritev pa še veliko krat je izgubljala podatke.
Konzola je v spodnjem delu smučišča.

Cula

Hvala za tole povezavo. Večkrat smo na Soriški in zelo prav pridejo takšni vremenski podatki.  :icon_wink:

goldhorn

Super. Tako bi lahko imela urejena vsa smučišča, da lahko pred obiskom v živo preveriš podatke.

Oblak69

Bi moglo bit tko ja, da si pogledaš še dejanske temperature pred odhodom...ker njihovi podatki so prevečkrat zavajajoči.
Pred leti sem to z Maticem že uredil na smučišču Črni vrh nad Idrijo, kjer se prav tako merijo podatki na treh lokacijah. skibor.zevs.si
Saj mala smučišča imamo že skoraj vsi temperaturne in ostale vremenske spremenljivke na spletu.
Danes grem na Sorico, da poizkusim povezati še senzor na vrhu smučišča (1515m) in javim, če mi bo uspelo z repetitorjem premagat dolžino 1200m.

Oblak69

Z Maticem nama je uspelo povezat tudi zgornji senzor, tako da sedaj lahko spremljate temperaturo in vlago na vseh treh točkah. :buttrock: :wavey:
Povezava na soriskaplanina.zevs.si/

Oblak69

Drugi senzor smo prestavili iz 1345 m na vrh vlečnice Slatnik, na nadmorsko višino1406m. (glej spodnjo sliko)
Konzola, ki se nahaja pri 1.senzorju, je sedaj oddaljena od 2.senzorja 850 m, od 3.senzorja pa celo 1200m. In vse to brez dodatnega repetitorja (Davis brežični repetitor -solar), ki je bil kupljen prav v ta namen. Zaenkrat konzola podatke vseskozi normalno prikazuje, če pa bo težava, pa se bo repetitor umestil nekje na sredini smučišča.

Tminc

Odlično ste to izvedli. Če sem prav razumel, imate "osnovno" DVP2 s konzolo pri parkirišču, ostala dva transmiterja pa na omenjenih oddaljenostih. Torej gre prenos daleč preko nazivnih 300 metrov?
Si morda pogledal število izgubljenih paketov?

Oblak69

Tako je. Konzola z ISS enoto je na Parkirišču, senzorja pa krepko ja preko nazivnih vrednosti.
Je pa res, da je konzola v leseni hišici na okenski polici in da sta oba senzorja vidna (brez vmesnih preprek....sten, dreves itd.)
Glede izgubljenih paketov pa lahko sporoči @Matic 19, saj to on ureja. Jaz sem izvajal terenska dela...
Ampak gre to le za par izgubljenih paketov v zadnjih 10 dneh.

Oblak69

Nova spletna stran VP je: soriska-planina.zevs.si
Stara domena je bila zaradi zlorabe posameznikov izbrisana.
In prosim, da jo na željo smučišča z NIKOMER ne delite, razen med člani nam je dovoljeno.

Lp, Robert Oblak

Oblak69

Kot ste verjetno že opazili, sta dodatna temperaturna senzorja ( 2 in 3 ) že dalj časa neaktivna. Nekaj časa je vse skupaj stalo, potem pa sva z Maticem le začela iskati razlog, a na daljavo se ni dalo rešiti.
Poizkusili smo z novimi baterijami v senzorjih in glej ga zlomka..podatka sta se vrnila, a zopet z motnjami.
Ni nama ostalo drugega kot, da se z Maticem v začetku novembra odpravila gor, da preveriva dejansko stanje. Že takoj ob prihodu sva iz avtomobila dognala kje tiči najveretnejši vzrok napake.
Meritve signala so nama to le še potrdile, da je prekinitvi podatkov botrovala novoizgrajena hišica za servis smuči, ki z dvema stenoma zastira konzoli vidnost obeh senzorjev.
Sledilo je celodnevno iskanje novega mesta za konzolo. Prestavitev senzorjev ne bi nudila boljše moči signala in tudi vsi ostali objekti so še bolj zastirali pogled do lokacij teh senzorjev.
Na koncu, ko sva že skoraj obupala, sva le našla ravno v tem novem objektu majhno lokacijo, ki omogoča konzoli dober sprejem signala.
Hiška naj bi bila kmalu gotova in upajmo, da bomo od takrat dalje zopet nemoteno opzovali temperatutne podatke po celotnem smučišču.