ZEVS Forum

Morje oblakov, ivje in pa čudoviti cirrusi, 22.12.2007

Začel/a blazek, 23. December 2007, 23:31:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Počasi me je minevala nizka oblačnost in precej mrzlo vreme v nižinah. ZAto sem sklenil, da se odpravim višje. POleg sonca, sem bil deležen še razmeroma toplega vremena. Odpravil sem se že na mojo skoraj standardno destinacijo, to so Gorjanci, s Trdinovim vrhom. Štartal sem malo naprej od vasi Jugorje, tik pod opuščenim smučiščem. To je bil tudi kraj, ki je mejil med nizko oblačnostjo in jasnim vremenom nad njo.

Drevje je bilo obdano z ivjem, v ozadju pa povsem modro nebo z mnogo cirrusi. Naravnost božansko :drool:

skorajda ni lepšega prizora :icon_eek:

Meja oblačnosti je bila nekje na 570 metri.

Sleherni košček vejic je bil obdan z belino ivja.

Ko sem se vzpenjal višje, se mi je vsebolj odpiral pogled nad naše vršace. Na sliki so Kamniško-Savinjske alpe.

Se pozna, da je bil zelo suh zrak, kajti vidljivost je bila res dobra. Je pa bilo z vsakim metrov višje, topleje. a še vedno nekaj stopinj pod ničlo. :icon_question:

To so še vrjetno posledice obilnega sneženja ob koncu oktobra. Teža snega je ukrivila ta uboga drevesca, zato se je bilu tudi težko prebijati med tem.

Sonce, sence, sneg..... :icon_wink:

Nekje na okoli 650 metri ivja ni bilo več. Temperatura okrog 3°C. Sneg je bil ojužen na osončenih straneh. V senci je bil še precej suh.

Morje in naš najvišji nealpski vrh Snežnik.

oblakom po nižinah kar ni videti  konca

En detajl kristačkov na snežni odeji.

osamljena smrečica

Pogled na meglo je bil res božanski.

Pot po kateri sem hodil.

Kamniško-Savinjske Alpe

Tega vrha pa ne poznam, slikano je proti SSV. Lahko da bil bila Peca? :icon_question:

Odtisi živali v snegu, v tem primeru od zajca.

Snega je bilo na cca 910 metrih 34cm.

Pogled proti Notranjski.

Inverzija, meglice... :drool:

Edino Dolenjsko smučišče, Bela, ki pa žal še ne obratuje.

Posamezni otočki kukajo iz morja megle.

Gozd je bil seveda povsem oblit s snegom.

Tuakj sem nameril 60cm snega!! Veliko povem že kol ob cesti.

Tik pod Trdinovim vrhom. Vreme je še naprej sončno in toplo. Vsaj na soncu, ker v senci ni bilo ravno prijetno. Vetra ni bilo. :icon_redface:

Vojašnica, igrišče in v ozadnju Hrvaška.

Pa sem le prispel na vrh.

Naš očak Triglav...

ponovno Kamniško-Savinjske Alpe...Najraj bi posekal to drevje, ker je oviralo prelep pogled.

Obnovljena Hrvaška cerkvica, Slovenska pa žalostno propada.

Na vrhu so k meni pristopili trije vojaki. In me povprašali kaj počnem tam gori ter od kje sem prišel. Vrjetno sem se jim zdel sumljiv, kajti na nahrbtniku sem nosil 50cm dolg tulec, za merjenje vodnatosti snežne odeje. Nato sem jim razložil, za kaj to uporabljam. Izmenjali smo si še par besed. Rekli so, da je ob zadnjem sneženju močno pihalo. To se je tudi videlo, namreč pod vojašnico so mesta s spihanim snegom.

sonce je počai zahajalo

Sonce je bilo že zelo nizko, opazoval sem tudi zelo lep sončni zahod, z ognjenimi barvami.

še nekaj malega detajlov

Ledeni kristalčki, kateri so bili dolgi do 3cm. :icon_eek:

Lovski dom Brusnice

Nazaj grede se je oblačnost razkrojila do Brusnic. Pri nas je bilo pa itak cel dan oblačno.

Opravil sem še tri meritve vodantosti snežne odeje, zadnjega sneženja.

1 meritev je bila na 650 metrih, višina snega 26-27cm, količina vode je bila 34l/m2 (deloma ojužen sneg)
2 meritev je bila na 910 metrih, višina snega 33-34cm, količina vode 53l/m2 (deloma ojužen sneg)
3 meritev je bila na 1170metrih, višina snega 43cm, količina vode 77l/m2 (sneg je bil deloma ojužen in nekoliko zbit, prodiral se je  nekje 15cm globoko)

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

polo

markokorosec.net

Astra

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

jaka

ŽUPMART

alan

florjo

Waaav  :praise:
Super  :clap:  :icon_wink:

Se vprasanja, ki so se mi je takoj porodila ob gledanju tvoje reportaze: Z tulcem si prediral sneg in glede na globino predrtega snega in premer tulca dolocil prostornino snega. Nato si to nekako stopil in z novo visino , tokrat vodnega stolpca v tulcu, dolocil vodnatost snega. Je moje sklepanje pravilno? Ce je, kako si topil sneg? Poznas mogoce tocne razdelitve tipa snega (glede na vodnatost in ostale faktorje). Nam jih v tem primeru zaupas? Mogoce nam odgovor lahko zaupas drugje, da tukaj ne bomo prevec zasli iz zastavljene teme. Hvala in oprosti moji brezmejni radovednosti  :icon_rolleyes:  :icon_smile:.

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

blazek

Citat od: florjo dne 24. December 2007, 01:48:22
Waaav  :praise:
Super  :clap:  :icon_wink:

Se vprasanja, ki so se mi je takoj porodila ob gledanju tvoje reportaze: Z tulcem si prediral sneg in glede na globino predrtega snega in premer tulca dolocil prostornino snega. Nato si to nekako stopil in z novo visino , tokrat vodnega stolpca v tulcu, dolocil vodnatost snega. Je moje sklepanje pravilno? Ce je, kako si topil sneg? Poznas mogoce tocne razdelitve tipa snega (glede na vodnatost in ostale faktorje). Nam jih v tem primeru zaupas? Mogoce nam odgovor lahko zaupas drugje, da tukaj ne bomo prevec zasli iz zastavljene teme. Hvala in oprosti moji brezmejni radovednosti  :icon_rolleyes:  :icon_smile:.

Imel sem tulec, dolžine 45cm in premera 10,5cm. Zarezal sem v snežo odejo, stresel v vrečko in stehtal. S taljenjem snega bi imel preveč dela. Potrebno bi ga bilo prenest v dolino. Tako pa je mnogo enostavnejše, če se samo stehta in ekstrapolira na m2. Vseh tipov snega ne poznam. Težje bi bilo volumsko določt, ker se volumen spreminja, pač odvisno od velikosti zrn. Zato je težje določljivo. LAhko bi še prišlo do razmeroma velke napake.

matootam

Cumulonimbus

Član ZEVS :)

tesovnik

florjo