ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 9. 2022 - 30. 9. 2022)

Začel/a komar, 01. September 2022, 06:13:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Včeraj po Sloveniji ponovno več ploh in neviht, ponekod tudi močnejših.

Pri nas je občasno deževalo med 21:00-2:00, torej nekako vsak dan nas po malem zaliva. Padlo je 5,1mm, septembra doslej 14,2mm. Zvečer in ponoči je bilo tudi nekaj oddaljenega bliskanja.

Nanika1991

Prehaja nas oz. nas je že prešla, nevihta z nekaj bliskanja in grmenja, med dežjem nekaj drobne sodre. Zgleda pa, da je šla glavnina te nevihte še bolj na drugi strani Drave (Janževa Gora, Selnica ob Dravi).

Edit: zopet sodra, zdaj močneje
nevihta s točo

Tržičan

Med 15:45 in 18:00 je deževalo, imeli smo tudi dva naliva, vmes je grmelo, padlo je 8,7mm. Trenutno je zmerno oblačno.

Ta mesec do zdaj 59,4mm.

Lp, Nejc

Nanika1991

T: 13,2 °C, dežuje.
Ob 17.40 smo dobili suho točo, sparova garaža se je brzinsko zapolnila. Ob 17.55 še ena runda, ampak manj.

Smučar

Naj se gre solit, že par ur oranžno rdeč radar vse naokoli nas, mi pa smo pri 1,5mm danes...  ::) :banghead:

krispy123

Nora nevihta doma ja. V Bistrici ob Dravi je padlo že 36 mm do zdaj v močnem zlivanju in manjši toči kot pravi Nanika (postaja Spodnji Slemen). Dobro je spet zalilo. 15 mm je padlo tudi južno od Lipnice v Avstriji kjer sem do srede.

Zadevi sem sledil do Maribora iz Lipnice in dalje na Dravsko polje. Pri Šentilju je nastal en shelf cloud, potem pri MB letališču pa kljub slabih pogojem, nizki vlagi ter rosišču drugi dneva. Strele so dobro pokale.

Pesnica.

V smeri Pohorja in na drugi strani Dravske doline.

stog

Neurje123

Tako pestrega septembra v naših koncih ne pomnim.

Kar močna nevihta tudi v Mariboru, že okoli 15:30 je parkat zagrmelo ob nevihti J od nas, glavnina dogajanja pa je bila med 17:00-19:00, Tmax je bil pred nevihto 24°C. Prva nevihta je nastala malo po 17h, ki je nastala pred večjih nevihtnim sistemom, ki je prihajal iz Avstrije. Malo pred 18h nas je zajela druga, tokrat kar močna nevihta, pred nevihto je bil tudi razmeroma lep shelf cloud (že tretji shelf v roku enega tedna). V začetku nevihte je pihal močan S veter v sunkih do 60 km/h (Maribor Vrbanski plato sunek do 54km/h), bilo je pa tudi nekaj močnejših nalivov. Med 17:30-18:30 je grmelo tako rekoč brez prestanka, prav bližnjih udarov ni bilo, je pa nekajkrat močno zagrmelo.

Skupno je pri nas padlo 14,8mm, deževalo je še do 20:30. Postaja Hočko Pohorje je ob neurju izmerila 33,5mm, Šmarje pri Jelšah 35,1mm, letališče Maribor 21,0mm. Toča (kot manjši oreh) je padala npr. tudi v Hočah. Potok Pekrska Gorca je močneje narasel.

Prilagam par slik prihoda nevihte.

komar

Danes (levo) oz. od 12.00 do 11.55 h (desno):

stog

Danes:

Današnji max južno od naselja Črni Vrh nad Idrijo, na skrajnem severu Šentviške planote oz. levi breg reke Bača in malce vzhodno od Ruš.

računalnik

komar

Od 12.00 do 23.55 h:

stog

Od začetka maja do včeraj mi seštevek posameznih akumulacijskih kart (radarskih slik) poslabšanj da naslednjo razporeditev padavin (velja le za območje SLO):

Lepo je viden lokalni minimum v okolici Pšate, manj izrazit minimum v Sostrem (kjer je streljaj stran padavinska postaja Dobrunje) in v bližini Bregane in delu BIzeljskega. Bolj oddaljene lokacije od radarjev treba nekoliko vzeti z rezervo, saj je padlo malce več padavin kot kaže tu. Zanimiva mi je zlasti ta luknja v Žireh in nad Baško grapo.
Kot lahko vidimo je več podobno visokih lokalnih maksimumom z 420-550mm, saj res niti eden ne izstopa.
Razlika recimo med Beričevim in Turjakom je recimo kar okoli 300mm.

Taka rekordna suša si res zasluži podrobno analizo za v arhiv.  :icon_arrow:
Morda je šele včeraj ali danes zadnja ped zemlje v RS presegla 300mm letnih padavin. Vsi deli Krasa, Obale in Pomurja so te številke presegle že prej.
Se pa že tretje leto vidi da imajo nevihte JV od Slovenskih Konjic in Šmarjah pri Jelšah ta mlade in se mi zdijo vodilne v količini padavin poletnih mesecev.
Vzorec je premajhen a se tako zdi. Tudi kamniški konec ne zaostaja.

klempo

Jasno pri 13,5 °C
Od četrtka smo dobili 103 mm padavin.

Smučar

Noro, kakšne razlike spet, 100mm za naš kraj dobim, če seštejem ves september, avgust in še pol julija zraven...

Sicer pa danes lep poznopoletni dan z jutranjo meglo, padlo je 0,6mm proti jutru, in nato še 0,3mm iz rose oz. megle  :icon_haha:

Nato pretežno jasen dan, brez kapljice dežja, Tmin 11,6, Tmax 24,2