ZEVS Forum

Shelf cloud na območju jugovzhodne Avstrije in nočna akcija (4.7.2022)

Začel/a krispy123, 05. Julij 2022, 20:23:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Še en dan in novo dogajanje. Julij se je začel podobno kot prejšnji mesec, torej z nevihtami. Na včerajšnji dan so modelski izračuni kazali potencial za nastanek krajevno močnih neviht po Sloveniji in tudi po okoliških državah. Že na začetku mi je bil zelo sumljiv prizemni severovzhodni veter preko Dunajskih vrat, kateri bi lahko hitro spodrezal vse strukture pri nevihtah. Tako je dejansko v takih situacijah optimalnejše it v kraje, ki so zaščiteni vsaj prehodno pred tem vetrom, kot posledica visokih reliefnih pregrad. Torej že takoj so mi najbolj dišali predeli okoli Graške kotline v JV Avstriji. Dejansko če gledamo iz vidika lova na nevihte, vsaka že manjša nevihta lahko ima strele, medtem ko strukture ne. Vedno mi je cilj dokumentirati nevihto in ji slediti ob razvoju v svojem ciklu, če je le to možno. Ponoči pa seveda prioriteta postanejo strele.

Večji del dneva še sije sonce, segreje se večinoma med 30-35°C, ob rosiščih v bližini 20°C. Energije je bilo večinoma med 1000-1200 J/kg ob splošnem jugozahodniku v višinah. Ter ugodnemu strigu, in coni konvergence na robu alpskega območja v Avstriji. Ta cona se je ob približevanju hladne fronte hitro prestavila južneje in ob pregretem ozračju je hitro sprožilo prvo konvekcijo.

Malo po 18.00 uri se iz Maribora odpravim proti Gradcu, saj zahodno od mesta nad gorami pričenjajo nastajati prve nevihte. Ustalim se na klasični točki zahodno od letališča Feldkirchen.

Radarska slika.

Prve sumljive poteze se le pokažejo, ampak brez posebnosti.

Nevihta gre točno čez Gradec in skoraj sem prepozen za premik proti vzhodu v smeri Gleisdorfa. Se mi je že zgodilo lani, da sem zamudil in odšel prepozno iz tega koridorja naprej in sem mogel delati corepunch, da sem prišel na drugo strani. Kar je seveda neugodno.

Prispem na vzhodno stran letališča, kjer imam soliden pogled na shelf cloud. Zadeva se zelo hitro razvija, ter krepi, kar je bilo zaznati na radarski sliki. Dominanten veter pa še ni veter severnih smeri. Ampak mnogo ugodnejši jugovzhodnik, ki ohranja v prvem delu celico fotogenično in je vse skupaj še "inflow-dominantno"

Kratek postanek pri počivališču v bližini kraja Laßnitzhöhe na moji poti proti vzhodu-severovzhodu. Časa za iskanje boljše lokacije ni. Vse skupaj se je razvijalo "prehodno" v supercelično nevihto spodaj z nizkim wall cloudom. Pravo presenečenje. Kolegi iz skywarn.at so istočasno lovili isto celico.
:icon_wink:

Spet grem iz avtoceste do kraja Ludersdorf pri Gleisdorfu. Uspem pridobiti distanco na samo celico. Mezociklon je tukaj že lepo razvit, striacije in barve so naravnost odlične za pogoje.

Nato pa kot bi tlesknil s prsti, zapiha močan severozahodnik-severnik in celica postaja vse bolj outflow dominantna. Postopoma slabi vse skupaj, a vseeno še obdrži fotogeničnost, gre spet v nevihtno linijo s shelf cloudom.
Pri vasici Sinabelkirchen iz gričov nad avtocesto izgleda vse skupaj takole. Torej še dokaj solidno.

Timelapse.

https://www.youtube.com/watch?v=8Gp3h14BTzQ

Großwilfersdorf in še zadnja faza prihoda fotogenične celice.

Timelapse.

https://www.youtube.com/watch?v=Bvo23_nyo-8

Nato pa pri Altenmarkt bei Fürstenfeld na poti proti ravnici in Madžarski meji vse skupaj hitro razpade in struktur ni več. Zajameta me močan naliv in veter.

Še en postanek pri kraju Leibnitz na "Lipniškem" polju, kjer spremljam dve mutlicelični nevihti. Obe sta potovali preko Koralp naprej severovzhodno od Gradca. GoPro mi je presenetljivo uspel ujeti kar lepo razvejano CG strelo. Kameri sem imel namreč obrnjeni v dve smeri.

Po tem prehodu grem proti domu nazaj, saj se pričenja novo proženje neviht južneje proti naši meji. Tako pri letališču Maribor, ter Zrkovci še občudujem nočno akcijo.

Tale prva je noro poknila nekje istočasno nad centrom Maribora. Sama moč strele je bila izjemna in "ruker" tudi, mi jo je presvetilo kljub F15 pri nastavitvah fotoaparata.

Zajame me hud naliv in tako dan z dobrimi mislimi zaključim.  :)

Neurje123

mat89

Odlično ujeto :buttrock:

Prilagam še jaz nekaj svojih fotk

Pogled z 28 m Plačkega stolpa(510m),tik ob avstrijski meji,na nevihto na območju Lipnice. Žal so bile strele preveč daleč.

Pogled z kraja Rače na Dravskem polju v smeri Haloz

V smeri Boča in Slovenske Bistrice
Pozitivki z nakovala

Zgodaj zjutraj 5 julija, med 1:30-3 uro,sem še počakal nevihtno linijo z shelf cloudom na Ptuju

Thor

zevs.si[move]

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

Nanika1991

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2