ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.11 - 30.11.2007]

Začel/a markokorosec.net, 16. November 2007, 09:13:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Ker moram bit ta teden, kot dežurni napovedovalec še malo bolj zbran, bi trenutno sceno opisal takole:
Veselje se začne jutri popoldne pri nas, ko se bo pooblačilo.V četrtek bo počasi začelo rahlo deževat na zahodu, vzhod pa se bo v vetrovnem jugozahodniku bolj ali manj kopal v suhem in sončnem vremenu do petka.Tam se dež pričakuje šele v noči na soboto.Sobota bo glavna ohcet, saj bodo padavine na zahodu precej obilne, pa tudi drugod kaže na kar solidno deževje.najmanj seveda na skrajnem vzhodu.Nedelja bi bil dan manjšega predaha(velja bolj za center in vzhod, medtem ko na zahodu še vedno možen občasen dež).Zvečer pa spet okrepitev padavin ob naglem ohlajevanju.Ponedeljkovo jutro bi Primorce že začela hladit burja, drugje pa bi dež prešel v sneg.Prehod fronte bo kar hiter tako, da bi malce bolj spodobno snežno odejo videli le Notranjci in Kočevci(kakih 15 cm).Zatem pa se bo krepil SV veter, na Primorskem pa močna burja. Torek in sredo bi na JV lahko rahlo snežilo, drugod pa bi bile popoldne snežne plohe.
Eh, sem šel že predaleč s temi napovedmi.Upam, da me bo čisto demantiralo! :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

maestro

Pihe, vsekakor si v težki situaciji glede napovedi za prihodnje dni. Po eni strani pa dobro veš kako situacija deluje na našem koncu ob taki situaciji.... Iz dežemerov bomo pa vsekakor pregnali vse pajke :icon_haha:
VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

markokorosec.net

Hja, sodeč po ECMWF meteogramih je sedaj vidt v drugem delu ponedeljka temperature ugodne za sneg (pod -3°C/850hPa) in še nekaj padavin, tam 5-15mm nekako...ohladitev pač pride tik pred koncem padavin...upanje ostaja, še vedno je 5-6dni do tam. Se pa po glavnem zagonu vidi, kar je tudi jasno opaženo na meteogramu, da je pobral skoraj najbolj ekstremno varianto v nižjih tempih, pač pomeni, da je prodor vzhodneje. GFS ansambli pa rišejo v smeri bolj zahodnega prodora in obilnih dežnih padavin tudi v ponedeljek.

Upam, da bo padavin vsaj toliko kot kaže...znano je, da GFS zaradi katastrofalnega reliefa ob takih situacijah precej podceni padavine...sploh taka postavitev mi diši za količine 300mm+ v italijanskih Alpah in prek 100mm v zahodni SLO do nedelje...

Pihe

Skywarn, jaz pričakujem tokrat v štirih dneh tega monsuna več kot 200 litrov pri meni.Vse ostalo bo že "razočaranje" nad uvrstitvijo!  :icon_lol:

Da pa nam osuši vso predvideno močo, je pa že beštelana tudi močna burja od ponedeljka naprej. :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

no ja, časa za spremembe je še dovolj...in sicer v obe smeri :icon_biggrin:

Mare pa esembli pri EC kažejo vsaj sekundarca in potem hujšo ohladite(če pustimo padavine na stran)...sam kot sem že povedal imam pa že raje da sekundarca sploh ni če že misli bit balkanc, ker to ni ne tč ne mš :icon_haha:

walter76

Prijatelj vremena !

Sumani

Pihe, srčno upam da se bo tvoja napoved na Krtini obdržala! :clap:  :icon_wink:

markokorosec.net

Da ne bo pomote...napisal sem "v zahodni SLO" in ne pregradah... :icon_wink:

Citat od: Pihe dne 20. November 2007, 22:36:11Skywarn, jaz pričakujem tokrat v štirih dneh tega monsuna več kot 200 litrov pri meni.Vse ostalo bo že "razočaranje" nad uvrstitvijo!  :icon_lol:

Sem šel prav gledat kolk kaže po modelih...ECMWF 12z kaže nekako 130-150mm, GFS 12z pa 50-70mm na tvojem koncu. Južna smer na 850hPa in JJV smer na 925hPa in pri tleh, je najbolj ugodna za SSZ Furlanijo ponavadi. Še dobro pomnim par let nazaj v treh dneh skor 500mm ponekod tam. Če bo ostalo tako kot kaže, bi znalo bit na gorski pregradah zahodne in južne SLO (južne Bohinjske gore, Trnovci in Snežnik) zlahka prek 200mm...a vemo kolk pomeni le manjši premik stržena vetra.

Ja spet jemljemo riziko kot zadnjič, ko je kazalo lep prodor v Sredozemlje in obilne padavine in sneg, a nam je zadnjo sekundo sp*zdil južneje kot predvideno na vseh modelih. Časa je še ogromno, sam je fajn se sproti zakopat in se kaj dodatnega naučit :icon_biggrin:

Tale JMA je pa resnično krneki :icon_rolleyes: Kar poglej si karto 500hPa ploskve in pritiska...ob taki postavitvi ni šans za obilne padavine, a na okluziji?!? Ne ga srat ... sm reku, da kokain ni za Japonce...lej kake švasajo :shrug:

Cumulonimbus

CitatNe ga srat ... sm reku, da kokain ni za Japonce...lej kake švasajo

:icon_haha: :icon_haha: :icon_haha:

jah čaka nas nekaj deževnih in sivih dni od četrtka naprej predvsem Z polovico slovenije :icon_arrow:  temperature bodo rinile tudi nad 15 ob morebitnem jasnem vremenu krajevno tudi okoli 20°C

za naprej pa itq škoda besed, lepo kaže še lepše je kazalo kak zagon nazaj, ampak bomo videli. časa je še ogromno bo pa vreme spet bolj zimsko prihodnji teden, če že tukaj ne pa na balkanu :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

Duzek

Hm Gfs 18Z, od prodora ni skoraj nič ostalo :icon_question: :icon_question: :shrug: Bo pa pri meni dogajalo te dni. Bomo vidli kdo bo dal več: Pihe Urša Uri ali jest in Maestro - lokalni boj :icon_wink: :icon_lol:
In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.

http://bohinjska-bistrica.zevs.si

slo123

jao... padavine zginle za pon in tor ... ohladitev se pomaknla za dan vnaprej.... porcijo bo pa kok ponavadi balkan fasau... mi pa se v soncu in mrazu kopali...  :icon_arrow: :icon_arrow: :icon_arrow:  :icon_exclaim: :icon_exclaim:  :icon_exclaim:
:icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:

walter76

NAJ TAKO OSTANE!
....pa se v ponedeljek vse obrne...
Prijatelj vremena !

TWISTER

ah, sej je še dost do tja... če pa še tri dni tako ostane, pol bo malo bolj zaskrbljujoče :icon_haha:

no sej je prav da nekatere malo postavi na realna tla :icon_arrow:

slo123

ja sej to se strinjam s tabo TWISTER.. sam morš razumet enga obale ohladitev brez padavin za en k...  ... ki če je po sreči 1x na leto vidim kako snežinko  :icon_arrow:.. no sej karte se bojo se 100x spremenile in upam da enkrat tui v našo korist :) :icon_biggrin:

TWISTER

sej jaz čist razumem...sam verjemi pa da si je vsak 80% sam kriv če ne vidi snega... jaz grem pač na snow chase če ga hočem videt in ga ne čakam doma pri pečki.  :icon_biggrin: ti imaš recimo cca 20-30min do Postojne kjer je velikokrat zelo veliko snega, pa še burja in zameti ga spremljajo  :icon_arrow:
sej esembli 18z so veliko boljšo od glavnega zagona :icon_wink: