ZEVS Forum

Perzeidi

Začel/a paradolf, 11. Avgust 2015, 23:45:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŠTROMAR

Med res številnimi opazovalci na Toškem čelu 21 opaženih utrinkov med 22. in 23. uro in 29 opaženih utrinkov med 23. in 24. uro.
Enkratne razmere, jasno nebo, brez lune na nebu, toplo pri 23 stopinjah  :praise:

mat89

Pravkar s terena ,nastel enih 15utrinkov sem pricakoval vec,mogoce se bo
ampak se mi ne da cakat do jutra za teh par utrinkov. Dva pa sem le ujel
ampak nic posebnega. Le eden je bil zelo lep ampak ga v kader nisem dobil

matic19

Danes sva bila z Robijem na Kižišču pod Krvavcem med 2. in 5. uro zjutraj. Čeprav je bilo precej utrinkov, kar nekako niso hoteli potovati pred objektivoma ali pa so bili prešibki, da bi jih senzor sploh zaznal. Malo pred 4. uro zjutraj je bil en bolid, le da je imel slabo smer, pičil je točno nasproti nama. Za trenutek se je zabliskalo, sled pa je ostala še nekaj sekund za tem. Nekaj se je ujelo v objektiv, vendar zaradi napačne smeri ni videti nič posebnega. Bom malo pogledal fotke potem popoldne in jih objavim, če se bo našla kakšna zanimiva.

računalnik

Citat od: robi14 dne 12. Avgust 2015, 23:19:04
Mogoče kdo ve ali je Andromedina meglica vidna z daljnogledom?
S prostim očesom. Jasno samo jedro glalksije.

brežičan

Naštel sem jih okoli 25 + ene 5 satelitov, ki so bili še najbolj svetli.

Nanika1991

Mislite da se jih bo danes še dalo kaj videti?  :icon_question: Z uro v drugem delu noči sem imela rahel konflikt, potem pa je že bilo presvetlo  :-[

matic19

Še, vendar ne več v takem številu kot danes ponoči. Pravilo je, da vsak dan pade število vidnih za polovico.

gradiščan

Opazovali med 22. in 23.30 uro kar na domačem dvorišču... Opazili smo jih točno 33, večina je imela smer sever-jug...

komar

A pa se jih splača gledati? No, v bistvu sprašujem tole: a se katera od želja potem tudi uresniči? ;)

mat89

Jaz sem se tudi odpravil ob polnoči slikat Perzeide. Šel sem na hribčke v Slovenskih goricah,kjer je bilo svetlobnega onesnaženja manj. Slikal sem do 1ure zjutraj ,na kar se odločim da grem proti domu saj ni bilo nič posebnega. Tu pa tam kak Perzeidi. En je bil res lep žareč ,ampak je bil malo predaleč pa še v tisto smer nisem imel obrnjenega objektiva. Mogoče je bilo bolj zanimivo med 2-4 uro ,ampak čakat tako dolgo za to se ni splačalo.
Nekaj ujetih,vendar nič posebnega

Ob Perzeidu sem ujel še pot letala ,zgleda kot neka tračnica:)

paradolf

Citat od: Nanika1991 dne 13. Avgust 2015, 11:01:29
Mislite da se jih bo danes še dalo kaj videti?  :icon_question: Z uro v drugem delu noči sem imela rahel konflikt, potem pa je že bilo presvetlo  :-[

Ravnokar preveril stanje. V 10 minutah opazovanja videl 5 meteorjev od tega dva kar lepa ki sta pustila špurco. Tako da ja, še se splača če imaš seveda veselje do tega ali pa si v dobri družbi  :icon_wink:

Sicer pa je bilo minulo noč prav luštno. Meteorjev res kar veliko. Verjetno čez 100 na uro če bi gledal lahko na vse strani neba. Škoda za tistega ki je pičil na nas in sem ga ujel prav na rob fotke.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Nanika1991

Sem jih ujela 3, vsaj nekaj  :)

paradolf

Tisti ki ga je omenil že Matic. Žal ujet povsem na rob.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kekec46

Pozdravljeni,

mene pa zanima kje v okolici Ljubljane bi bilo najbolje za fotografirat/gledat perzeide?
Po zemljevidu sem gledal da bi bilo zanimivo iit kam v okolico Polhovega Gradca/ Šentjoša nad Horjulom, kje ni več toliko vpliva v Ljubljane, vendar ne pozanm terena in ne vem če je od tam odprt pogled proti S / SV ...

Hvala za pomoč  :)

matic19

Ambrož nad Krvavcem je tudi ena od možnosti. Ali pa Stari Vrh nad Škofjo loko. Jaz pa se bom verjetno jutri zvečer zapeljal na Rakitno.

Edit: se pa bojim, da bo jutri veliko srednje oblačnosti in bo vidljivost omejena.