ZEVS Forum

Vremenska postaja Tolmin

Začel/a Tminc, 24. Junij 2015, 16:39:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Tminc

Smučar

Uf, čestitke za tako poročilo!

Tminc

Ne bom odpiral nove teme, ker spada k meni: že nekaj tednov zbira podatke nova vremenska postaja na hribu nad Tolminom. Postavljena je na vrhu Vodil vrha (Vodel) na nadmorski višini okrog 1030 m. Vetromer je dvignjen na okrog 3,3 m nad pobočjem travnika. Temperaturni senzor je v Davis zaklonu in 2 m nad travnikom, zbiralnik za dež pa malo nižje.
Sicer je oprema Froggit, ločeni senzorji. Prej sem jih preveril pri meni doma (predvsem temperaturo).

Kot je videti iz podatkov zadnjih dni, se dopoldne, kljub nadmorski višini, kar dobro ogreje. Postaja na Dolgem lazu leži okrog 100 m nižje, tam so temperaturne in predvsem vetrovne razmere lahko popolnoma drugačne. Dolgi laz leži okrog 10 km južno od Vodil vrha.

Dostop do podatkov: link na moji spletni strani čisto spodaj pri postajah.

Tminc

Spet nekaj novosti na moji strani. Že več let uporabljam programsko opremo WXSIM, ki računa vremensko napoved za Tolmin. Na voljo ima tudi modul, s katerim preveriš, kako uspešna je bila (oz. kako napačna). Ker sem želel stvar spraviti na splet, sem si najprej zamislil koncept, pri programiranju javascripta pa mi je pomagal chatgpt.
Za zdaj primerjam najv./najn./povp. temperaturo ter padavine. Napoved računam 4x dnevno (iz zagonov 00Z, 06Z, 12Z, 18Z modelov GFS in ECMWF). Za primerjavo shranim le napoved s podatki iz 12Z, ker mi je tako najlažje.
Na spletni strani lahko izbereš datum izdane napovedi (npr. 10.9.2025), primerjava pa nato vključuje dneve od 11.9.2025 naprej (mislim da 7 dni).
Napoved najv/najn temperatur včasih malce več zgreši, povprečna pa je kar blizu. Prav tako se zanesljivost manjša z oddaljenostjo (to je bil tudi eden izmed namenov mojega dela).
Na voljo so napovedi od 6.9.2025 naprej. V tem obdobju je bilo vreme tudi sicer precej nepredvidljivo, ko so tudi na ARSO imeli nekaj težav.

Drugi del posodobitve pa je primerjava napovedi WXSIM napram modeloma GFS in ECMWF. Za to sem uporabil že razvit vmesnik in ga ustrezno prilagodil (moje podatke ter samo stran).

Vabljeni k ogledu. Tudi če vas vreme v Tolminu ne zanima preveč, morda kdo dobi idejo za nadgradnjo svoje strani.

Linki so na voljo na www.vremetolmin.si (na vrhu podstrani z napovedmi).