ZEVS Forum

Sneg na Pohorju 22.10.2014 in 11.12.2014

Začel/a krispy123, 22. Oktober 2014, 16:54:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej danes ponoči nas je prešla izrazita hladna fronta, ki je prinesla kar močne padavine tudi nevihte in ponekod izjemne sunke vetra. Fronta je ohladila ozračje za več kot 10 stopinj celzija. Na mojem koncu je pričelo deževati včeraj zvečer okoli 23 ure, od takrat dalje pa je v predfrontalnem proženju ploh in neviht padlo največ padavin na liniji od Nove Gorice čez Ljubljansko kotlino, severno od Celja in proti Pohorju. A vendarle tokrat je bila Ljubljana z okolico res izjema, saj so tam padali danes ponoči rekordi, ponekod je padlo tudi blizu 150 mm. In seveda nastala škoda je ogromna.
No da ne bom predolg. Na mojem koncu je tam okoli ene ure ponoči zapihal res močan veter severnih-severozahodnih smeri in zraven je še močno deževalo tako da je tale kombinacija poskrbela da smo ostali brez elektrike. Temperatura je iz 15.5 stopinj celzija ob polnoči padla na samo 4.0 danes zjutraj. Vsega skupaj je padlo pri nas v Rušah 84 mm padavin, na Pohorju pa je verjetno padlo preko 100 mm, čeprav točnega podatka nimam. Snežinke so bile ob koncu padavin vidne nekako do 500 m nadmorske višine.
Malo po 9 uri se tako odpravim malo pogledat na Pohorje, saj sem se bal, da bo popoldansko sonce sneg tam do konca pobralo.
Sneg se je začel nekje na 800 nadmorske višine, temperatura je bila na tej višini okoli 2 stopinji celzija.
Kasneje prispem na Bolfenk (1040 m), kjer pa me čaka le 5 cm snega in močan severnik. Škoda da ni takrat sijalo že sonce.

Na koncu se še odpravil proti Arehu (1258 m), kjer pa je bilo snega med 15-20 cm in dosti bolj zimsko. Na cestišču je bilo dosti žlafre, ponekod tudi okoli 10 cm. Zaradi mokrega snega so nekatera drevesa popuščala pod težo. Temperatura zgoraj na Arehu je bila okoli ničle, verjetno na Žigartovem vrhu, ki je še malo višje (1346 m) že -1,-2C.

Tako prvi sneg po hribih smo dočakali, čez kakšen mesec pa upam da bo že kaj tudi v dolini. :icon_wink:

hrošč

Amadej13

super reportaža  :icon_wink:
končno sneg   :)
Lp, Amadej

mat89

krispy123

No da ne bom odpiral nove teme, bom prilepil nekaj slik iz današnjega večernega izleta na Pohorje. Sem se vsaj malo naužil zime, ce ne drugega.
Sem pa bil presenečen, da se sneg začenja na osojni strani Pohorja že na okoli 850-900 m nadmorske višine, torej malce pod smučiščom Pisker.Na 1000-1050 m kjer je vse skupaj slikano(pod progo Ruška), je snega med 10-25 cm, ponekod ob okolici smucišca pa skoraj do kolen. Med 1200-1350 nadmorske višine je snega že med 25-35 cm. Je pa znova zanimiva tudi razlika med Ruškim in Mariborskim Pohorjem, saj je naprimer na Bolfenku(Mb Pohorje), ki leži na okoli 1000m nadmorske višine kar nekaj snega manj kot na Glažuti, na podobni nadmorski višini. Pac znano je, da že zaradi bolj zahodne lege pade vec snega v povprečju na Ruškem Pohorju. Zgoraj me je pričakala super idila, bilo je lepo pod ničlo in snežni topovi so bili v polnem pogonu.
Evo še nekaj slik, ponekod še sneg ostaja na cestah. Tiste snežinke, ki so pa vidne ponekod pa so od snežnih topov, da nebo kdo mislil, da tukaj sneži.  ;)

Pa lp  :)

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2