ZEVS Forum

Vremenska postaja Stirpnik

Začel/a Amadej13, 12. November 2013, 12:31:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Amadej13

Sedaj sem končno prišel do malo časa da sem dokončno uredil svojo vremensko postajo.

Lp, Amadej

Amadej13

Za gretje dežemerja bom uporabil žarnice 12v 5w ki sem jih že naročil pri conradu, ampak nevem čisto kako naj jih priklopim na kabel
ker o elektriki nevem prav zelo veliko
Lp, Amadej

ŠTROMAR

Najbolj enostavno je da žice nalotaš na žarnice, lahko pa uporabiš tudi ustrezna podnožja v katera vstaviš žarnice.

Amadej13

Danes sem dobil žarnice na kabel jih bom nalotov. :)
ali je adapter iz 230v na 12v dovolj močan za tri 5W žarnice če ima 1.0A?
Lp, Amadej

matic19

Bolj ne kot ja, tvoja skupna poraba žarnic bo nekje 15W, kar znese pri 12V 1,25A, zato se bo napetost na adapterju precej sesedla, ker bo preobremenjen. Lahko pričakuješ, da bo njegova življenjska doba precej krajša zaradi pregrevanja. Če je kakšen nizkocenovni kitajski adapter pa dvomim, da bo sploh preživel nekaj ur pod tako obremenitvijo. Svetoval bi ti, da kupiš močnejši adapter (vsaj 2A), ali pa uporabiš samo dve žarnici.

Amadej13

Ali bi se za to vremensko postajo dalo narediti spletno stran ?

Lp, Amadej

Amadej13

nov rekord odkar beležim vreme in tudi odkar pomnim
Pri -4,0 °C je padal čisti dež :praise:
Žledu pa je že več kot 3 cm in se še debeli :icon_exclaim:

Lp, Amadej

Oblak69

Sem kar sem prestavil komentiranje, da ne smetimo teme trenutno vreme  ;)

Citat od: Amadej13 dne 28. April 2014, 15:56:58

Oblak69ja če mi postaja res meri previsoko Tmax kaj naj naredim ???
Saj ima senzor temperature ščit.

Saj verjetno vsem nam ne kaže res poplnoma natačnih temperatur, ampak tvoja sigurno kaže extremno previsoke Tmax, tudi do 4 °C. Prvo je krivda, ker gre za cenovno najnžji razred VP in ima že sam senzor odstopanja, krivda je verjetno tudi v samem ščitu, ki je bolj slabe kvalitete,  pa še precej blizu hiše imaš postajo kar tudi lahko nekaj nanese.

Pa brez zamere, le dobronamerno opozorilo...rad spremljam tvoje podatke, saj sva na podobni nadmorski višini in še dokaj blizu  :icon_wink:

:wavey:

klemenstuhec

Citat od: Oblak69 dne 28. April 2014, 16:19:18
Prvo je krivda, ker gre za cenovno najnžji razred VP in ima že sam senzor velika odstopanja

Ti misliš, da mora imeti vsak davisko če hoče izmeriti pravilno temperaturo? Krivda je zagotovo v ščitu, senzor pa je povsem OK. Brez vremenske hišice ali zelo dobrega ščita pa bo temperatura pogosto previsoka.

Oblak69

Citat od: klemenstuhec dne 28. April 2014, 16:51:36
Ti misliš, da mora imeti vsak davisko če hoče izmeriti pravilno temperaturo?

Kdo je to rekel  8)

klemenstuhec

Citat od: Oblak69 dne 28. April 2014, 16:59:11
Kdo je to rekel  8)

Tak občutek sem dobil.

Sicer pa je natančnost tega senzorja primerljiva tudi z višje cenovnimi postajami, le zaščita mora biti prava.

ŠTROMAR

Da se ne bo modrovalo kar na pamet, je tule nekaj dejstev o posameznih T/H senzorjih:

območje delovanja                     natančnost                                  odstopanje

Davis Vantage PRO2      - 40.0 °C do + 60.0 °C            0,1°C                           ± 0,5 °C   

Conrad(Amadej13)        - 40.0 °C do + 65.0 °C            0.1 °C                          ± 1,0 °C

V bistvu gre za senzorje z zelo primerljivimi karakteristikami, s tem da je odstopanje  pri Davis postaji nekaj manjše. Glede na te podatke sem mnenja, da je pri @Amedeju13 zagotovo glavni problem v nekvalitetnem radiation shieldu, ki si ga dobil skupaj s postajo. Morda ga nadomestiš s kakšnim kvalitetnejšim kupljenim ali pa ga sam izdelaš po navodilih - http://users.otenet.gr/~meteo/project_radiation-shield.html.

Amadej13

Predvsem poleti zna biti problem bližina hiše pri merjenju saj za kakšni 2 stopinji
večji ščit pa se že nekaj časa spravljam delati ampak mi nekako ne znese s časom. verjetno bo najbolj čas med poletnimi počitnicami :)
Pri ščitu me tudi moti, da če pada dež z vetrom se senzor malo zmoči.

sicer pa moram pri postaji še kar nekaj reči dodelati ::)
naprimer senzor za veter ki ga bo treba namestiti na streho hiše, ker je tu v zaveterju ter ogrevanje dežemera. Trenutno imam ogrevan dežemer ki je posebej in ni vezan na postajo.

a podatke za veter bi prenašalo po UTP kablu ki je dolg 20 m?
Lp, Amadej

max

Citat od: Amadej13 dne 02. Maj 2014, 17:18:39
a podatke za veter bi prenašalo po UTP kablu ki je dolg 20 m?

Seveda

Amadej13

Učeraj zvečer mi je nekaj zamedlo postajo :icon_question:
sprožil se je alarm za veter ki ga imam naštimanega na 80 km/h in se mi je zdelo čudno kako lahko tk piha in pogledam na postajo pa kaže da veter piha 256 km/h :o :icon_question:
a je to zaradi kakšne slabe povezave med notranjo in zunanjo enoto?
ker mi je potem kazalo da je prazna baterija sedaj pa nič več ne kaže :shrug:
Lp, Amadej