ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 2 Gosti gledajo to temo.

jest24

Citat od: maticek07 dne 27. December 2009, 12:51:16
Kako pa ta clovk pise blog to je pa neverjetno, mislim da tole sploh ni zanesljivo, bucke prodaja tip in stavke obrača tako da se slisi bolj profesonalno. Uglavnam una zadnja napoved ki jo je izdal je bila crap, saj je rekel da bo do bozica precejsen del evrope pod snegom.... ja poglejte vn pa vam je lahko jasno kok je vreme previdljivo.
Kakor jaz vem, se Evropa ne konča 50m od tvojega praga

max

Da ne bo prišlo spet do kakšnega kreganja :police:

Pihe

Sem šel malo kuglo pogledat. ;) Ne vem od kje temu Bastardiju tak optimizem za prvo polovico januarja in kje vidi sibirske ohladitve.Na podlagi tistega kar je dostopno nam, bi rekel, da trenutno ni najmanjših izgledov za kak vdor sibirca. Vsaj nekje do 10.1. se riše mogočna prevlada Atlantika nad praktično večine Evrope. Atlantik = toplota. :banghead:
Je pa res,da bo ozračje ves ta čas dokaj labilno z mnogimi serijskimi cikloni, ki se bodo nonstop producirali nad zahodno Evropo in tako ali drugače vplivali na vreme pri nas.Odvisno od njihove postavitve pa bo pogojena tudi meja sneženja pri nas. Na splošno bomo večina časa v njihovi privetrni strani, kar pomeni bolj ali manj močne jugozahodne vetrove in s tem posledično dež v nižinah.
Zaradi velike labilnosti pa se lahko zadeve tudi drugače zasukajo in bomo na koncu Bastardiju še glorije peli. :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

srecni

Oprostite moji nevednosti, kako pa glede na zadnji post (da namreč do 10. januarja verjetneje ostaja vpliv Atlantika!) pokomentirate 10-dnevno ARSO napoved (ECMWF), ki za dneve po 1. ali 2. januarju obljublja zimo v nižinah? Razumem seveda, da so napovedi za toliko vnaprej vprašljive, pa vendar.
Nekaj podobnega omenjajo  - sicer za Nemčijo - tudi na Wetterzentrale.de

max

Citat od: srecni dne 28. December 2009, 00:45:11
Oprostite moji nevednosti, kako pa glede na zadnji post (da namreč do 10. januarja verjetneje ostaja vpliv Atlantika!) pokomentirate 10-dnevno ARSO napoved (ECMWF), ki za dneve po 1. ali 2. januarju obljublja zimo v nižinah?

Glede na prejšnji post?..... Takrat so trenutno dostopne karte za javnost tako kazale
ARSO pa ima še nekaj drugih modelov/kart, nam nedostopnih.:shrug:
Sicer se pa iz zagona v zagon spreminjajo, tako da tudi trenutna situacija še ni gotova, bomo morali še počakat kakšen dan.
Samo tele stvari ne pašejo več pod dolgoročno napoved.

TWISTER

vidim da je tukaj na forumu vsak dan več dr.meteorologov :icon_question:
Bastardi mogoče res spektakularno daje napovedi , ima pa več znanja in izkušenj kot vsi tukaj skupaj...za letos je recimo napovedal popolnoma neaktivno leto glede hurikanov, potem je napovedal tudi ledeni val v decembru...v Poreču so imeli recimo 15cm snega kar ima 50 letno povratno dobo...pa kdo ste vi da lahko tako kritizirate...a zato ker imate vpogled v 384ur GFS-ja al kaj :icon_lol: pri takem prodoru hladnega zraka v višinah še Bog ne ve kje se bojo izoblikovali sekundarci...naslednji teden bo nastala ciklogeneza na skoraj celo evropo, zdaj pa določite pozicije sekundarcev, ki bojo pa odločali...
jaz vidim na kaj on računa,letos je na severu prisotno ogromno območje visokega pritiska, NAO index bo zopet padel do -2 ali še nižje, kar bi skoraj avtomatično pomenilo da se hladen zrak zopet spusti proti J...moje osebno mnenje je da se bo Evropa dobesedno razdelila na dve polovice...velik mraz na severu, vmes malo manjši mraz in obilica padavin na J pa toplo, kje pa se bo izoblikovala ta meja pa bomo videli. Torej čisto možno je da bi se zonalni tip vremena nadaljeval, je pa čisto verjetno da bi se pomaknil zelo južno...   vi pa kar kritizirajte dalje, sej drugega itak ne znate
Pihe...do 10.01... karte za 14dni...dej mi pliz to svojo kuglo pošlji,verjetno so se nastavitve nekaj pokvarile :icon_mrgreen: ne hočem sam to rečt, da od novega leta dalje razvoj tud približno še ni odločen, sploh pa ne do 10ega :icon_wink:
ni fora v tem ali bo res ali ne, samo ne moreš za dolgoročne napovedi limat kart na forum in govort kok nekdo brca v meglo če še osnov vremena ne poznaš :icon_kava: fantje dejte se malo zresnit no :icon_rolleyes:

bbenci2

Saj je GFS napovedoval -25°C za 20. december. Potem so to napoved parkrat spreminjali. Na koncu pa je arso en dan prej objavil, da bo v Prekurju -13°C, bilo je pa kar -21°C. Tako da bi res najboljše bilo, da napovedi za več kot en teden ukinejo, če včasih ni sigurna napoved za naslednji dan  :icon_arrow:
20.12.2009 >> -21,0°C
Davis Vantage Pro2

GregorS

Bastardi je še enkrat napovedal zelo mrzla dva tedna v januarju in to severneje od 40° geografske širine.Pravi da naj bi bilo še bolj mrzlo kot decembra.

The opening week of the New Year, and this is what this post and the one before are mere offshoots of, the idea over a week ago, is going to be very cold across much of Europe north of 40 north, probably harsher than a) the December outbreak and b) last years cold outbreak.

Pihe

Citat od: TWISTER dne 28. December 2009, 08:08:46

Pihe...do 10.01... karte za 14dni...dej mi pliz to svojo kuglo pošlji,verjetno so se nastavitve nekaj pokvarile :icon_mrgreen: ne hočem sam to rečt, da od novega leta dalje razvoj tud približno še ni odločen, sploh pa ne do 10ega :icon_wink:

Twistič, kaj me citiraš samo v izseku!? :icon_arrow: Citiraj vse,kar sem napisal - predvsem zadnji del.Grrr!Ne me jezit. :icon_arrow:
Ti ne posodim kugle in pika! :icon_haha:

Sploh pa vsi "ta stari" vemo,da vse kar je nad 5 dni običajno ni nič odločeno.Komentiram pa lahko tisto kar vidim,al se moram po tvoje vzdržat? :icon_arrow: :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

vremenar12

Če se uresničijo današnje karte potem Bastardijeva napoved za nas ne bo držala, ker bo v začetku naslednjega tedna spet zapihal južni veter in tako se bo spet ogrelo.

GFS karte kažejo od srede pa vse do konca tedna na dokaj toplo in precej deževno vreme. Hladen zrak s sneženjem pa bo zajel zahodno Evropo. Tudi ostale karte kažejo od torka naprej na bolj južno in deževno vreme, le GEM karte kažejo v drugi polovici tedna na bolj zimsko.
30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.

paradolf

Ja, stvar ima vseeno kar velik potencial in premik doline s hladnim zrakom bolj proti vzhodu lahko za nas prinese povsem drugo sliko.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Capillatus

Mogoče kdo med vami pozna Mohorjevo Družinsko pratiko?

No, kar tukaj bom napisal njihove dolgoročne napovedi za leto 2010. So na podlagi dolgoletnih opazovanj in trendov in tudi nekaj malega astrologije.  :icon_cool:

Prepisujem iz pratike:

˝V letu 2010 je letni vladar Sonce:
Sončevo leto je bolj suho in srednje gorko. Dosti je neviht z grmenjem, s treskanjem in točo; vse je za pridelek hudo nevarno.

POMLAD je zmerno topla, spočetka precej mokra, posebno v aprilu, ki je zelo različen in muhast. Maj pa je lep in suh, proti koncu pa s hudo slano in zmrzaljo, ki se zavleče daleč v junij.

POLETJE je vroče, noči so hladne. Junij ni varen pred slano, povrh pa je huda suša. Avgust je spočetka viharen, potem pa jasen in miren. Zvečine je poletje lepo, konča se pa z viharnim vetrom.

JESEN je prijetno suha in lepa. Zjutraj je slana in zmrzal, čez dan pa toplo.

ZIMA je bolj suha kot vlažna in precej mrzla, ne pa preveč. Začne se s hladnim in neprijaznim vremenom, kmalu pa se izboljša. Februar se začne s prijetnim vremenom, neha pa s hudim mrazom, ki traja tja v marec.˝

Nazadnje je bilo Sonce letni vladar v letu 2003. Kolikor se jaz spomnim je bila takrat velika suša in se spomnim tudi kar nekaj močnih neviht, toda to se nemore kar tako povezati z letnim vladarjem. Ali pač  :icon_confused:

EDIT: Spomnimo se napovedi lanske pratike za letošnjo zimo (2009): ˝Zima je precej mrzla, bolj suha kot mokra in hudo spremenljiva. Skoraj ves čas je zdaj hud mraz, zdaj dež zdaj sneg.˝  :icon_mrgreen:

lp  :wavey:

walter76

Prijatelj vremena !

podgorc

lahko kdo prevede ker me zanima

max