ZEVS Forum

Nevihte 10.07.2012

Začel/a Duzek, 11. Julij 2012, 01:06:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Duzek

Lovljenje sem začel skoraj doma, saj me je že na Bledu presenetila lepa supercelica, ki je v Gorjah pustila tudi nekaj toče.

Položaj kje sem se nahajal in radarska slika ob tistem času

Nato sem se odpravil proti Šk. Loki, kjer pa sem glavno zamudil, vendar je Aquatic lepo poslikal šelf ki je prihajal iznad Križne gore.
Moja slika je že slikana v rit nevihte

Ko pa sem prispel domov pa se je začelo bliskati v smeri Gornjesavske doline. Iz vasi ravne sem posnel moje prve fotografije strel. Niso nevem kaj, ampak so prve ;))))

Še radarska nevihte. je pa imela zelo lepe strukture ta celica. Vsaj kadar se je posvetilo se je videlo.

No za čisti konec dneva pa je poskrbela še ena nevihta z obilo razelektritvani.

In še radarska slika nočne nevihte

In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.

http://bohinjska-bistrica.zevs.si

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Mraz

Aquatic

Dopoldan sem bil v telefonski navezi z @Duzekom in @Paradolfom. Glede na napovedi vremenskih modelov smo pričakovali bolj dejavno vremensko dogajanje kot v preteklih vročih dneh. Ob 15:40 uri sem že prispel na Sorško polje, kjer sem prestregel nevihto in nepopolnoma izoblikovan shelf cloud. Najprej sem po radarski sliki predvideval, da bo nevihta potovala v smeri Železniki- Kranj-Kamnik, vendar je na Z pobočju Križne gore spremenila smer za dobrih 30° JV. Nevihto je spremljal nevihtni piš, ocenjen na hitrost med 50 in 60 km/h. VP Trnje je pod pobočjem Križne gore namerila max. sunek vetra 48 km/h. V močnem nalivu je padala tudi toča s premerom 1-1,5 cm. Zanimiv je tudi padec temperature; pred prihodom nevihte je bila temperatura na Sorškem polju 27°C, ko pa  je nevihta zapustila polje pa se je temperatura spustila na 17°C. Z @Duzekom sva potihem upala, da bova lovila nevihto naprej proti Mengeškem polju, vendar je bila ravnini enostavno prehitra.

Slike si sledijo zaporedno tako kot se je vremensko dogajanje odvijalo. Nevihto je nato @Paradolf prestregel pri Valburgi, ter še kasneje @Markuš . Vsekakor ena najbolje spremljana nevihtna celica v zadnjem času.

Davis Vantage Pro2

paradolf

Super @Duzek in @Aquatic. Tista tam pri Bledu mi je bila že takoj sumljiva na radarju.
Ta ki smo jo nato vsi lovili oziroma ona nas, pa je je kazala znake right mover-ke med 15.00 in 15.30
Dejan, škoda ker sta ostala zadaj, sicer pa bi bežali nato skupaj  :icon_haha:

Nevihta se je naredila že na It strani in nato preko južnega dela julijcev potovala v smeri Šk. Loke, kjer jo je pričakal še @Aquatic.

Glede na radar se odpravim zahodno od Šmarne gore in pri Valburgi najdem dobro mesto kjer imam pogled proti Lubniku in Loki. Prvi pogled je bil takšen. Zabito in še dokaj nerazločno v smeri Loke, južno pa še nekaj sonca in pogled na updraft bazo.

Sprva mi je pozornost pritegnil divji updraft v bazo. K sreči je bilo zadaj precej svetlo, tako da je prišlo še bolj do izraza.

In še malo bolj od daleč. Desno pa so bili tudi že vidni obrisi velike zverine ki je potovala čez hribe in presenetljivo ni izgubljala na moči.

Ravno za prometnim znakom se je videlo kako se je najverjetneje shelf zabil v Lubnik. Desno od nje oziroma proti severu, se je oblikovala linija. Stvar je bila zelo velika in nisem bil ravno prepričam kaj vse se na sliki vidi.

Nekaj minut kasneje je gust fronta že prešla čez hribe in ponovno se je po mojem mnenju začel oblikovati shelf spredaj. Zadaj zelo masivna dežna zavesa.

Pogled od daleč ko vse skupaj dobiva lepo obliko.

Nakar pa mi pozornost pritegne sploščen oblak ki me je zopet začel spominjati na lansko prekmurje.

Na tej fotki se vidita obe strukturi. Novonastajajoča levo in zadaj tista od prej. Premalo znanja da bi rekel za kaj tukaj gre. Definitivno pa je tista spredaj nato postala D-Day celica. Sta tukaj dve celici v igri :icon_question:

Obe strukturi v enem kadru. Spredaj definitivno stvar vse bolj spominja na mezociklon.

In stvar se počasi združuje v eno zadevo.

Huh, tule pa sem kar ostrmel. Stvar je začela dobivati zelene odtenke in oblika je bila za čisto petico. Masiven mezociklon je rotiral kot nor, za tisto spodaj pa ne vem. Wall?

And it get`s better and better :drool:
Medtem me kliče @Aquatic in pravi da ju je celica že povozila in da je hitra kot strela ko je prešla hribe. Poleg tega je južno od nje tudi nastala nevihta, tako da se je tudi od tam dež širil v smeri SV. Še par fotk in nato gas v upanju da bom imel še kje priložnost narediti kako fotko

Ni bilo šans. Celica me je lovila, se mi vseskozi približevala. Na poti ovire ...tudi kombajn za njimi pa cele procesije...ni bilo šans. Pri Mostah še naredim zadnjih nekaj fotk kar med vožnjo. Lovila me je prava zverina...huh.

Lahko rečem da severno od Lj letos celica poletja. Poleg mene, @Duzeka in @Aquatica, sta stvar objavila še @Markuša, tako da smo res dobro spremljali in dokumentirali tole zadevo.

V Podgorju 8.4mm brez ledenih dodatkov, sicer pa naliv spremljan z pišem do okoli 50 km/h. Glavnina vseeno severneje., kjer pa menda toče vseeno ni bilo.
In za konec še @Aquatic prinese frišne majice. Se bomo drugič skupaj fotografirali  :icon_wink:
Naj global moderator doda še tole moje zraven  avtorja reportaže.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

mat89

max

gradiščan

Thor

Lepo dokumentirane in poslikane nevihte,lepo :icon_wink: :zajec:
zevs.si[move]

gregach

Super ste jo dokumetirali.  :praise: :clap: Strukture pa najlepše pri Paradolfu... :drool:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

chris93

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

MaRkUš

Bravo, lepe fotke. Ja tale je pa res dokumentirana iz vseh strani  :icon_biggrin:

Astra

Uha. Lep skupinsko delo.  ;)
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si