ZEVS Forum

VP Nart / Planina pri Rakeku

Začel/a Lluka, 06. November 2011, 11:56:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lluka

ŠE zadnje poglavje gre h kraju,to je namestitev in zagon kamere. Vzrok za nedelovanje prejšnji teden je bil v motnji signalov,kjer imamo mali miljon kablov, zato moram speljati kabel (napajanje&prenos) po drugi strani, kjer pač ni nikakršnih kablov. Imamo pač  kup zelo občutljivih kablov,ki trzajo na vsako malenkost.

Slika potrebuje še manjše detajle v nastavitvah izostritve, ki jih bom opravil na strehi.

Vremenska postaja Nart deluje od septembra 2010 in ima postajo Ws 2350 in je sredi gozdička na večji jasi. Senzor je nameščen v vremenski hišici vetromer pa na višini 8m. Prenos podatkov poteka preko wirelessa,kajti za kabel je "neizvedljivo". Tako da prihajajo podatki na 1 minuto.MAlo me moti zaradi vetra,ki kakšenkrat bi izmerilo višjo hitrost vetra kot pa je v času zajema podatka. Ampak Ok... tko pač je,.. a ne?

Kamera bo imela pogled na (iz LEVE proti DESNI) Petričev hrib (937m), Planinska gora(864m) in skrajno desno Grmada(873m). odspodaj je viden del Planine
zaradi oblačnosti in pa slabšega zooma je slika bolj slabše vidna.

EDIT = tako pa je že boljše :-)

v poletnih časih je ta kraj najzanimiviješi, saj je tukaj največ izmerjenih padavin,kot pa na "drugi" strani v Planini

Oblak69

Bravo Lluka, to bo res dobra lokacija postavitve kamere  :buttrock: te prehodi front ponavadi pridejo tudi nad naše kraje.

Lluka

Citat od: Oblak69 dne 06. November 2011, 12:53:47
Bravo Lluka, to bo res dobra lokacija postavitve kamere  :buttrock: te prehodi front ponavadi pridejo tudi nad naše kraje.

Tako je.... ponavadi gredo  fronte iz J. oz JZ. preko Planinske gore oz čez Hrušico... in nadaljujejo svojo pot proti notranjosti države. Učasih  samo slišimo kako ropota na tej strani...medtem ko smo mi v soncu :-)

Lluka

danes mi uspelo spraviti še kamero na splet... in pa upam da bo to tudi držalo.... še ni 100% zagotovljeno delovanje :) bom videl kako se bo obnašalo vse skupaj do konca meseca.

http://planina.zevs.si/n/nart.jpg

Lluka

Danes v noči na 1.1.2012 bo na VP Nart bil zamenjan star računalnik z novejšim (posodobitve potekajo tekom noči), na katerem bo tudi  po novem skupaj  tekla Vremenska postaja in pa kamera (sedaj imel ločeno). Prav tako je bila danes zvečer nameščena (zamenjal s starejšo) nova kamera z IR (ponoči bodo lepo vidne padavine). Upam da bo sedaj potekalo  nemoteno in ne bo težav.

Lep vremenski pozdrav.

max

ronex

Lepo deluje kamera.  :icon_wink: Super se vidi stanje.
lp,

Oblak69

Citat od: Lluka dne 07. April 2012, 07:25:09

VP Planina
padavine ob 7h = 17.0mm (levji delež(98%) padavin je bil med  22 in 3h zjutraj)

Lluka, ko gledam tvojo postajo http://planina.zevs.si/ tu večkrat kaže drugačne podatke, kot jih sam navajaš, prav tako za VP Nart. Verjetno so ti podatki pravilni, ki jih sam podajaš, kajne.

Lp, Robert

Lluka

Citat od: Oblak69 dne 07. April 2012, 07:38:31

Lluka, ko gledam tvojo postajo http://planina.zevs.si/ tu večkrat kaže drugačne podatke, kot jih sam navajaš, prav tako za VP Nart. Verjetno so ti podatki pravilni, ki jih sam podajaš, kajne.

Lp, Robert

a to misliš za padavine?

Oblak69

Za padavine ja te sprašuje, ker velikokrat gledam tvoje podatke iz postaje

Lluka

Citat od: Oblak69 dne 07. April 2012, 08:18:26
Za padavine ja te sprašuje, ker velikokrat gledam tvoje podatke iz postaje

Padavine merim SAMO ročno iz Helmana, na pluviografu  pa  zabeležim od kdaj do kdaj so bile padavine. Padavinskih podatkov iz WS ne beleži. Oz jih... koliko se mu dopade. Tko da ga imam na Ignore :)

Lluka

Za današnjim dnem.,... se je vetromer podaljšal za 3m na  višino 9.5m :)

slika iz webcam

Lluka

hmm.  :icon_question: . mislim da sem razrešil dalj časa trajajočo težavo z računalnikom.
Namreč skorajda vsak dan imel težave s samodejnim izklopom računalnika. Nisem bil več pameten tukaj. Nazadnje sprobal še zamenjavo RAM-a in mimogrede (imel drugačne ram-e), zatorej sem še pred tem se odpravil s kišto  h kompresorju. Ko zapihal, nastal oblak prahu. Potlej ga temeljito spihal.... Nato računalnik priklopil in.. zanimivo...  v zadnjih 2 dneh še brez težav.

Zatorej preverite svoje škatle... in jih dodobra prepihajte. Dozdeva se mi da se je pregreval in zato se avtomatsko ugasnil.

Lluka

Od danes naprej je zunanji senzor povezan s konzolo preko kabla. (40-50m kabla).

Lluka

Slike NI že 3 tedne, vzrok pa tiči na računalniku. Namreč. Računalnik ga začel kvačkati in blokirati, po naključju odkrijem da je vzrok USB priklop. Nato kamero izklopil (iz usb-ja) in računalnik delal normalno naprej. Zatem sprobal dati še kakšen drug usb priključek (ključ) pa ravno tako računalnik blokira. ako da ... zato ni slike. Časa oz karkol druzga za popravilo nimam.  Ni kej. Tko le.

p.s. na tej postaji ga pa svira tudi vetromer... dela vse ok.. samo učasih pogosteje učasih poredkeje prihajajo motnje na pobiranju podatkov za veter. Namreč... 18.4km/h  je napaka katero mi vseskozi izpisuje, tako da imam konec meseca kar veliko ročnega popravljanja oz brisanja te napake... zato da dobim vsaj pravo sliko vetra..... (verjetno bo/ bi moral kupiti nov vetromer...), ker v zunanji konzoli ni fore (sem jo zamenjal in enako izpisovalo).

Lp Lluka