ZEVS Forum

Supercelica s spektakularnim wall-om in funnel cloudi - Mengeško polje, 8.8.2010

Začel/a ŽUPMART, 09. Avgust 2010, 23:59:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 2 Gosti gledajo to temo.

ŽUPMART

No ja, verjetno že vsi veste kaj je delala celica (4 cm toča, veter, poplave), zato bom jaz samo prilimal fotke in opisal razvoj območja updrafta, wall-clouda in vsaj dveh funnel cloudov. :buttrock:
Naj vam povem, da se Stormchaser oprošča za nekoliko preveč modre odtenke njegovih slik, saj je pred kratkim kupil SLR fotoaparat ( :beerchug:) in je zato malo skiksal nastavitve. Ob fotografijah bom zato napisal katere so njegove.  :icon_wink:

Spodaj je animacija radarske slike, zaradi boljše resolucije sem prilepil animacijo Osmerja.

Takoj po odločitvi ob 19.25, da s Stormchaserjem počejsava supercelico ki je bila razvoju nad mengeškim poljem sem spakiral opremo in se odpravil na bližnje polje pogledat kaj dogaja. Ob prihodu na razgledno točko se mi je odprl pogled na mogočen najgnen steber updrafta. Rotacija je bila brez problema vidna s prostim očesom.  :zaba:

Updraft baza se je hitro širila in zastirala pogled na steber..

in še PANORAMA (klik na slikico) tik preden štartava v smeri Ljubljane, kot zajema skoraj 180°..

Že med vožnjo se je pričel pod bazo formirati wall cloud.  :bouncy:

Sledil je postanek med Domžalami in Trzinom, pri Jurčku, če kdo pozna te konce. Tu je wall pričel dobivati pravo obliko. :icon_wink:

(by Stormchaser)

PANORAMA: (klik na sličico), kot zajema 180°+

Kmalu se je iz spodnjega dela wall clouda pričel spuščati sumljiv lijak. Najprej nisva bila prepričana ali gre za scud ali funnel, vendar sva po tem ko sva videla fotko Paradolfa (posneta je bila v tej fazi razvoja) ugotovila da gre za funnel.  :buttrock:

Čas trajanja je bil okrog 3 minute, po tem je pričel izgubljati svojo obliko.

(by Stormchaser)

(by Stormchaser)

Oblika wall-a pa je bila izrazitejša iz minute v minuto. Rotacija seveda vidna s prostim očesom. :icon_mrgreen:

Panorama by Stormchaser, kot zajema cca 120°:

Že nekaj minut za prvim funnelom se je iz wall clouda zopet spustil zanimiv repek...tokrat nisva prepričana ali gre za funnel ali ne. (mnenja?) :icon_question:

Ta je bil tudi precej kratkotrajen, morda okrog minute..

Za tem pa je sledila zlata doba wall clouda, tule je izgledal res impozantno.  :praise: :praise: :praise:

PANORAMA by Stormchaser (klik na sličico)

(by Stormchaser)

Na naslednjih fotkah je viden inflow tail cloud, ki sta ga pofotkala Astra in Markuš. :icon_wink:

(by Stormchaser)

Ker sva pričakovala da se bo celica premikala proti JV (bila je stacionarna - če bi to vedela bi verjetno ostala na isti poziciji ali se premaknila severneje), sva se odpeljala naprej proti ljubljanskim Žalam. Še zadnja fotka preden nama hrib zakrije pogled:

Ob prihodu na Žale je bil wall cloud še vedno lepo oblikovan, nad nama pa se je raztezalo nakovalo obarvano v večerni zarji. Prelep pogled.  :icon_smile:

Ko sva bila že prepričana da zadeva peša pa se je iz wall clouda spustil lep funnel cloud! :buttrock:  :zaba: :icon_mrgreen:

Malo naviti kontrasti, da se lepše vidi struktura...

Spet naviti kontrasti..

Zadeva je bila dokaj dolgotrajna. Funnel cloud je vztrajal skoraj 5 minut. :praise:

Kontrasti..

Prelep pogled na nevihto.  :drool:

Spet neka zanimiva oblika wall-a. Škoda da sva imela zastrt pogled na njegov spodnji rob...

(By Stormchaser)

Kmalu po tem je pričel wall cloud izgubljati na obliki.

Nad območjem updrafta pa je še vedno lepo kipelo.

In pa še umiranje wall clouda, čeprav so se pod njem še vedno delali scud oblaki.

(by Stormchaser)

(by Stormchaser)

Kot kaže pa se je kasneje območje zpdrafta premaknilo južneje, saj se je v smeri zahoda spustil now wall cloud. Takrat sva se odločila da se zapeljeva na Ljubljanski grad.

(by Stormchaser)

Ko sva prispela na grad ni ostalo od nobenega od wall cloudou nič več. Pričakal naju je lep pogled na razsvetljeno Ljubljano z razelektritvami v ozadju.  :praise:

Tule se je zopet nekaj matralo območje updrafta da bi sproduciralo now wall, vendar mu nekako ni uspevalo.  :icon_haha:

Zato sva le še počakala nekaj minut, pofotkala nekaj strel in se nato odpeljala proti domu.  :icon_wink:

Upam, da vam je reportaža všeč. Sam sem s chaseom zelo zadovoljen, saj sva ujela vsaj 2 funnela. In to popolnoma nepričakovano! What a day! :bouncy: :icon_wink: :beerchug:

paradolf

Vauuuu. Kako sta lepo ujela zadevo od daleč. Super report ni kaj dodati. Mislim da sta imela veliko boljši pregled na strukturo , kot jaz od blizu. Marsikaj se bolje vidi od daleč kot od blizu. Res kapo dol. Celica leta nad osrednjo Slovenijo  :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Domček

Uauu, fantastično!  :buttrock:  :clap:  Tisti zadnji funnel pa ... :praise:  :praise:  Bravo!  :icon_wink:

mat89

Kako lep wall cloud ter funnel.To mengeško polje  z okolico pa je res čarobno,stalno se pojavi kakšna zanimiva nevihta.Pri nas na Dravskem in ptujskem polju,ki je veliko večje od Mengeškega polja pa še nisem zasledil tako lepe strokture ali pa je gdaj že bilo pa ne vem.
Skratka reportaža za čisto 10 ko

Aquatic

Z eno besedo odlično tako reportaža kot fotke. :praise: Grega za fotke pa se ne sekirat, bo pa ob drugem takem dogodku bolje. :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

wannabe

gradiščan

Smučar

Aaah, enkratna reporaža in fotke, čestitke.  :praise:
Dobra oprema in fotografa na delu...
Tiste nad LJ so mi še posebej všeč, strele nad osvetljenim mestom zgledajo res impozantno.

alešrozman94

VREME BO!

Oblak69

Enkratni posnetki vseh, ki ste spremljali nedeljsko večerno dogajanje. :clap: Sam sem tisti čas preživel na Jezerskem s kolesom, kjer sem tudi prespal. Zanimivo je bilo opazovati že na poti po dolini Kokre, kako so se proti večeru formirali oblaki na tistem koncu. Posebej lepe strukture oblakov je bilo občudovati nazaj proti Preddvoru in Storžiču, tako tudi prilagam dva posnetka, ki sta se mi zdela še posebno zanimiva.Je blo na koncu videt, kako se je sistem vrtil v nasprotni smeri urinega kazalca :icon_eek:Če mogoče kdo ve ali ima take vrste oblakov tudi kako ime. .  Zvečer nekje od 21-23h pa tudi tukaj nevihta z zelo močnim bliskanjem in grmenjem, ki je tu še prav posebno, saj je vas zaprta z vseh strani z visokimi hribi in gorami.

Dve sliki že prej omenjene strukture oblaka-slikano iz Zg. Jezerskega.(upam da ne zamerita, ker smetim vajino temo)

max

blazek

Ena boljših reportaž. :buttrock:

Res zanimivo koliko supercelic je zmožno sproducirat tole vaše polje.

Ledeni

Ljubljanska kotlina - morda nekoč slovenska avenija tornadov.

Super reportaža, impresivne strukture oblakov.  :clap: :clap: :clap:

medovreme

Kaj je na obzorju?

Pihe

Bravo poba! :clap:
Slike Lj z nevihto v ozadju so za razglednice!
Zanimiva in več kot zanimiva reportaža. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si