ZEVS Forum

Pospeševalnik v Cernu

Začel/a dominikb, 01. April 2010, 16:21:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

dominikb

Izgleda , da je končno uspelo izvesti trk protonov pri visoki hitrosti, ki je že blizu svetlobni. Sedaj bo potrebno preučiti , kaj se je iz tega izcimilo. Bodo pa izvedli trke pri še večjih energijah.

Pihe

Ker sem že ene parkrat povedal tu,da sva jaz in fizika bolj kot pes in boben, bi prosil koga bolj poučenega,da mi po kmečko pojasni,kaj hočejo s tem poizkusom dosečt.Mislim,kaj je(bo) praktični rezultat tega? :icon_question:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

matic19

Citat od: Pihe dne 01. April 2010, 18:11:39
Ker sem že ene parkrat povedal tu,da sva jaz in fizika bolj kot pes in boben, bi prosil koga bolj poučenega,da mi po kmečko pojasni,kaj hočejo s tem poizkusom dosečt.Mislim,kaj je(bo) praktični rezultat tega? :icon_question:

Ta poizkus si lahko pojasniš tudi tako: vzameš na primer dve žogici za golf in ju izstreliš z zelo veliko hitrostjo eno proti drugi. Ko se zaletita, ostane od njiju veliko majhnih delcev. Podobno želijo doseči tudi znanstveniki s tem poizkusom, se pravi želijo videti kaj sestavlja posamezne delce v jedru atoma oz. želijo izvedeti kaj se je dogajalo ob nastanku vesolja, ko je prišlo do takih cepitev jeder.

Drugače pa sem nekje prebral, da želijo s podobnimi poizkusi priti tudi do odgovora, kateri delci so odgovorni za lastnost mase, da ustvarja privlačno silo, se pravi gravitacijo.

Upam, da sem ti vsaj malo razjasnil kaj se dogaja v pospeševalniku v cernu.
Lp

jest24

Citat od: matic19 dne 01. April 2010, 19:31:11
Ta poizkus si lahko pojasniš tudi tako: vzameš na primer dve žogici za golf in ju izstreliš z zelo veliko hitrostjo eno proti drugi. Ko se zaletita, ostane od njiju veliko majhnih delcev. Podobno želijo doseči tudi znanstveniki s tem poizkusom, se pravi želijo videti kaj sestavlja posamezne delce v jedru atoma oz. želijo izvedeti kaj se je dogajalo ob nastanku vesolja, ko je prišlo do takih cepitev jeder.
V bistvu ni čisto tako. Novonastali delci izhajajo iz energije, ki se je akumulirala v delcih med pospeševanjem le teh. Ob trku se v trenutku vstavijo, gibalna energija pa se pretvori v maso novonastalih delcev.

max

@jest24, a ti tud iščeš tisto kar delajo v Cernu?? Mislim...iščeš dlako v jajcu  :wise:

@Matic19, je napisal čisto enostavno, da si lahko navaden smrtnik predstavlja kaj približno se dogaja v tisti luknji

jest24

Citat od: max dne 02. April 2010, 14:08:26
@jest24, a ti tud iščeš tisto kar delajo v Cernu?? Mislim...iščeš dlako v jajcu  :wise:

@Matic19, je napisal čisto enostavno, da si lahko navaden smrtnik predstavlja kaj približno se dogaja v tisti luknji

A ti se pa zmeraj vtikaš v stvari o katerih nimaš pojma?

max

Citat od: jest24 dne 02. April 2010, 14:51:27
A ti se pa zmeraj vtikaš v stvari o katerih nimaš pojma?
:icon_lol: :icon_lol:

Nekaj vem....ukvarjajo se s to enčbo E=mc2

Citat od: jest24 dne 02. April 2010, 10:50:42
........ energija pa se pretvori v maso novonastalih delcev.

Samo nekaj tu manjka  :icon_rolleyes: kako se bo energija povezala v maso oziroma manjka jim nekaj kar bo po trčenju povezalo energijo v novonastalo maso, če smo bolj natančni :icon_question:

jest24

Manjka jim delec, ki naj bi bil odgovoren za maso. Pretvorba energije v maso in obratno je dobro znana. Ni znano kaj dejansko maso povzroča

paradolf

Ravnokar na SLO1 oddaja o CERNU in pospeševalniku če koga zanima. :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2