ZEVS Forum

Izbira vremenske postaje v letu 2026

Začel/a Tminc, 07. Februar 2026, 08:01:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Tminc

Že nekaj časa ni bilo nič napisanega o tem, kaj kupiti v teh časih. S tem želim spodbuditi še koga, da napiše izkušnje in mnenje.

Leta 2016 sem nabavil Vantage Pro2, torej se bliža 10 letom. Ne morem reči, da je bilo vse OK, ni pa bilo veliko težav. Glavni problemi:
  • Nezanesljivo merjenje padavin: menjal sem preklopni mehanizem z dvostranske vagice v žličko. Kljub temu ima še vedno občasne prebliske, ko meri 10% premalo ali preveč.
  • Redko se je zgodilo, da je vetromer poročal napačno smer vetra (sever).

Čeprav postaja še vedno deluje načeloma OK, sem razmišljal o prihodnosti - kaj kupiti. Pri pregledu ponudbe sem se začel praskati po čelu, saj pridejo take postaje realno med 1000-2000 EUR. Ob tem pa najbolj zbode noviteta: sprejemna konzola (tablica), do katere se ne da več dostopat lokalno. Če želiš svoje podatke zbirat, jih lahko zastonj bereš le vsakih 15 minut z Davis oblaka. Torej je predpogoj 100% internetna povezava ter seveda elektrika.

Nekaj let že uporabljam postaje blagovne znamke Ecowitt/Froggit v različnih kombinacijah (vsi senzorji v enem; ločeni senzorji). Čeprav stvar izvira s Kitajske nisem opazil nič pretresljivih problemov. Opažanja po cca 3-4 letih:
  • (ločen) vetromer: v cca 4 letih sem zaznal manj kot 5 izmerkov z dvomljivo zanesljivostjo. Ni jasno, ali je šlo za preblisk ali pa za res osamljen sunek vetra. Sicer pa 100% povezava, preživel je klasično burjo do 50-60 km/h, nevihte z do 100 km/h ter neurje do 140 km/h. Baterije NISEM še menjal.
  • (ločen) termometer: imam ga v leseni hiški v neposredni bližini Davis. Temperature ne beležim v datoteko (lahko bi jo prenesel z oblaka), a ob pogostih pregledih sta v oddaljenosti 0,2°C. Ob hitrih porastih temperature (zapiha veter, posije sonce), Davis pretirava za več kot 0,5°C. Najnižje temperature so skoraj identične.
  • združeni senzorji: temperaturni ščit je v primerjavi z Davis precej slabši. Največja razlika je, ko posije sonce; takrat lahko laže za do 2°C, a se kasneje malenkost stabilizira. Razpon meritve vlažnosti: 10-99%, kar me malo moti.
  • dežemer: nisem sistematično primerjal, kratki test pa kaže na ustrezno beleženje.
  • sončno obsevanje: senzor ni primeren, meri le osvetljenost. Se ne more primerjati z Davis.
  • vmesnik/sprejemnik (pišem za osnovno varianto): za pošiljanje v oblak potrebuje internetno povezavo. Sicer pa je možno podatke prestrezati lokalno v istem omrežju (IP naslov). Za delovanje torej potrebuješ (lokalno) mrežo ter napajanje. Poraba sprejemnika je manj kot 100 mA. Novejša generacija ima SD kartico in lahko dela kot data logger; torej tudi brez mreže.

Cenovno govorimo o faktorju 5-8 manj od Davis, kar je ogromno.

Ne vem kakšno je vaše mnenje, izkušnje oz. za kakšnimi postajami ste kaj gledali.