ZEVS Forum

Kvarner

Začel/a rkotni2, 08. September 2008, 14:10:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

rkotni2

Vase zanimive strani in dragocene podatke sledim v zadnjih nekaj tednih odkar sem vas odkril.

Zanima pa me ali mi lahko odgovorite na tole vprasanje. V sredo zjutraj odpotujem z otrokoma na otok Susak (s katamaranom iz Reke) in vracali naj bi se v ponedeljek zjutraj. Vasa desetdnevna napoved za ponedlejek in nadaljnje tri dni predvideva dez. Ce tam piha jugo, potem katamaran ne vozi, zato me ta povratek skrbi.

Zanima me, ali naj bi to poslabsanje prislo iz atlantika ali pa predvidevate formiranje (genovskega) ciklona v sredozemlju. Kako dalec v Jadran po vasih predvidevanjih naj bi seglo to poslabsanje?

Pozdrav in hvala,
                            Rudi

Pihe

Pozdravljen na forumu! :beerchug:
V glavnem bo tvoj dopust v znamenju zelo pestrega vremena.Mislim, da boš doživel prav vse možno (razen snega,hehe).Začetni del dopusta bo prav sanjsko, z lepim vremenom, maestralom, toplim morjem.Nekje v petek zvečer se bo začela zadeva kvarit, zapihal bo jugo, tudi oblaki se bodo navlekli.Prav veliko padavin v sopboto sicer ne pričakujemo, vendar bo s predvidenim nastankom odcepljenega jedra hladnega zraka nad vzhodno Evropo oz. vzhodnim Balkanom v soboto zvečer oz. nedeljo, zadeva lahko postala dokaj vremensko neprijetna.Sprva bi znalo bit nekaj neviht, potem pa bi začela pihat zelo močna burja.Ker je pot in življenska doba odceplenih jeder zelo negotova, bi na podlagi trenutno razpoložljivih kart lahko rekel, da se bo zadeva počasi pomaknila proti jugovzhodu in bi v ponedeljek Kvarner prišel že pod jugozahodne zračne tokove, kar pomeni veter jugo. Vse to zadnje je pa še vedno zelo negotovo, saj bo vreme v veliki meri krojil nepredvidljivi odcepljenec, ki včasih ne "dopuššča" pravilnih napovedi niti za nekaj ur naprej za določeno mikroobmočje. :shrug:
Kaj naj rečem drugega,kot da nas poizkušaj spremljat naprej. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

rkotni2

Najlepsa hvala za izcrpen odgovor. Zdaj vsaj vem, kaj predvidevate in da to ne bo le nedlozna fronta iz Atlantika. Sicer zaenkrat se ne vem, kaj bom storil, da me ne bi skrbelo, kako se bom z majhnima otrokoma vrnil z otoka na celino, ko ladje ne bodo vozile, jaz pa bom zamujal nujno delo v sluzbi naslednji dan... a dobro je, da vem.

Ko se vrnem, se vclanim v vase drustvo - ce sprejemate tudi clane, ki niso meteorologi. Mene vreme ze dolgo zanima (od takrat, ko sem se zacel ukvarjati z alpinizmom - leta 1976, pa potem s jadralnim padalstvom), a le 'ljubiteljsko'.

Se enkrat hvala in pozdrav,
                                        Rudi

Pihe

Citat od: rkotni2 dne 08. September 2008, 22:25:26
Najlepsa hvala za izcrpen odgovor. Zdaj vsaj vem, kaj predvidevate in da to ne bo le nedlozna fronta iz Atlantika. Sicer zaenkrat se ne vem, kaj bom storil, da me ne bi skrbelo, kako se bom z majhnima otrokoma vrnil z otoka na celino, ko ladje ne bodo vozile, jaz pa bom zamujal nujno delo v sluzbi naslednji dan... a dobro je, da vem.

Ko se vrnem, se vclanim v vase drustvo - ce sprejemate tudi clane, ki niso meteorologi. Mene vreme ze dolgo zanima (od takrat, ko sem se zacel ukvarjati z alpinizmom - leta 1976, pa potem s jadralnim padalstvom), a le 'ljubiteljsko'.

Rudi

Rudi!

Na vsak način si prisrčno dobrodošel v članstvo ZEVS! Resnici na ljubo "pravih" meteorologov v našem društvu praktično ni (imamo sicer študente meteorologije), večina nas je amaterskih navdušencev, ki nas vreme zanima, vznemirja in polni z adrenalinom. ;)
Glede vremena na Kvarnerju za vikend, pa le ne bit toliko prestrašen.Osebno mislim, da bi na dan tvojega povratka moralo bit vreme že umirjeno, oz. bi se veter iz kratkotrajne burje obrnil že v jugo, ki pa ne bo močan! Vsekakor je za ponedeljek resnično malce težko podati točno napoved, ker je zadeva prvič še malce oddaljena, drugič pa zna vreme pošteno krojit nastanek tega višinskega jedra hladnega zraka nad vzhodno Evropo. :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

Rudi

Pozdravljen leteči  :wavey:
Drugače pa je v bistvu Pihe ze vse povedal. Stvar je nepredvidljiva in težko napovedljiva. Tile višinci tudi ARSU delajo včasih sive lase. :shrug:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

Rudi

Prva prava prilika za spoznat člane in se včlanit:

http://forum.zevs.si/index.php/topic,1454.0.html

rkotni2

Hvala vsem za spodbudne besede. Upam, da 'nepredvidljivi odcepljenec' ne bo tako 'hud'. Vidim, da ste med tem ze tudi malo spremenili desetdnevno napoved.
Hvala tudi za prijazno vabilo na vaše srečanje v Brkinih. Bi me prav zanimalo priti.
Pozdrav,
             Rudi

rkotni2

Po povratku naj se se enkrat zahvalim za izjemno natancno napoved po dnevih. Potekalo je natanko tako.  javascript:void(0); Tudi vrnitev s katamaranom je uspela (v nedeljo), potem ko v soboto ni vozil. Potnike je bilo sicer malo strah zaradi premetavanja na v :clap:alovih, otroka pa sta pri tem neizmerno uživala. Se vidimo (upam) v soboto.