ZEVS Forum

Napoved vremena (1.3. - 15.3. 2008)

Začel/a Cumulonimbus, 01. Marec 2008, 08:42:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ciklon

Po mojih izkušnjah tista ničta izoterma 750m pri GFS padavinski karti še ne pomeni sneženja do nižin.
Naj pa še enkrat napišem, da temperature na 2m pri GFS niso računane za nižine. Recimo tista točka na sredini SLO velja za nadmorsko višino 723m.
Raj je v naravi :buttrock:

Cumulonimbus

Citat od: cumulonibus dne 02. Marec 2008, 12:22:00
Po mojih izkušnjah tista ničta izoterma 750m pri GFS padavinski karti še ne pomeni sneženja do nižin.
Naj pa še enkrat napišem, da temperature na 2m pri GFS niso računane za nižine. Recimo tista točka na sredini SLO velja za nadmorsko višino 723m.

nihče ni rekel da tista ničta izoterma pomeni 100% sneženje, saj se mora poleg ničte izoterme poklopiti še nekaj dejavnikov med drugim temperatura v višinah, smer in hitrost vetra, jakost padavin... rekel sem samo če je v višinah dovolj hladno in da je ničta izoterma nekje na 750m.n.v bi ob normalni intezinteti padavin moralo snežiti tudi po nižinah, če je tudi vmesna plast dovolj hladna...

lp
Član ZEVS :)

johnb

Slovenka, koker jast poznam tole karto, jo je treba jemat dokaj z rezervo, se ne spomnim, da bi kdaj vsaj približno zadela, je pa lepa in za gušte primerna. Drgač sem jest malo analiziral meteogram 6z za moj kraj in vidim nekako, da bi se meja sneženja spustila do nižin tam okrog osme ure zjutraj in bi intenzivno snežilo tam do ene 9 zvečer, ko bi že začelo sneženje slabeti in ponoči ponehalo. Za sredo po 6z niveč padavin. Težko je reč kolk cm, pa kaj bo, saj je vse odvisno od lege ciklona. Vseeno pa sem se ob zadnjem napovedanem sneženju veliko naučil in si poskušam čimbolj zavestno zniževati pričakovanja, ker potem ni varjante, da si razočaran, varjanta pa je, da si zelo presenečen.

P.S kej zaboga je Skywarn?
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!

georges

Zgleda da si o količini padavin modeli še niso enotni. UKMO jih več namenja za SZ in Z med tem ko GFS več za južni del Slovenije.

robi14

tudi jaz sem hotel mihavu pokazat iste slike kot cumulunimbus, pa si me prehitel...

Ob ugudnem vetru, kar kaže tale slika

bi lahko kmalu prineslo sneg v nižine...

je pa od 12 ure do 24 ure le še 20mm padavin, kar je po moje ob situaciji, ki se napoveduje premalo za kakšno debelejšo odejo po nižinah, vsaj SSV del Slovenije  :icon_question:

Skywarn, kje si? Pogrešamo tvoje komentarje....

Jovi

Kake velike snene odeje ne priakujem,mogče do 10 cm.Če pa se bo ve skupaj zdnji hip orepilo ai pa e bo prej ohladilo bo pa mogoče več,ampak dolgo sneg ne bo zdržal že zaradi namočenih toplih tal.Spremljm malo module in lahko rečem da bo glavnina popoldan o bo še pretoplo.... :clap: :clap: :clap: :clap:ne rabim snega.Oprostite :icon_biggrin: pa ravno sem zčl na vrtu delat,nekatere rože že pognjo in moram zaščititi vse sedaj.Potem bo kar mrzlo,vsaj zjutraj bo minus.Pa tudi čez dan se nam obeta nekaj dni mrzlega vemena.

Malo popravi slovnične napake!
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

mihav

Cumulonimbus in Robi14 hvala vama za razlago (se še priporočam) :icon_wink:
Jah drugače glede ARSO res zelo optimističen. Upam da nebo spet eno veliko razočaranje. So pa vse karte dobro usklajene, razen enih par katere precej odstopajo, in nam namenjajo praktično nič snega, medtem ko druge skoraj preveč :icon_exclaim:
Global warming is a lie;)

zelva

Glede na to, da je poslabšanje kar blizu vam svetujem da kdaj prilepite kakšno Aladinovo karto. Po mojih izkušnjah je ta model še najbolj natančen za kratkoročno napoved. Po novem pa so dostopni tudi vertikalni profili, ki so v veliko pomoč pri napovedi meje sneženja.

Glede na to bi lahko začelo v Lj. snežiti okoli devetih.

Ciklon

Evropski modeli ECMWF, UKMO in ALADIN dajejo največ padavin za SZ in Z SLO. Recimo ALADIN za višje ležeče kraje (nad 1000m) na SZ namenja okoli 50mm padavin v snegu, drugod po Sloveniji pa od 5-15mm, najmanj pa na SV. Padavine pa bi v noči na sredo oslabele in postopoma ponehale.

ALADIN pa tudi ne kaže take ohladitve na 850hPa, kot jo kaže GFS.

Še link za model NMM 12km - ECMWF.
http://www.lamma.rete.toscana.it/models/nmm_ecmwf_fine/nmm_ecmwf_viewer.html

alexkp

za 4.3.08
Pretežno oblačno bo z zmernimi do močnimi padavinami. Na Krasu in prehodno lahko tudi v Trstu bo snežilo. Pihala bo močna burja.
vir OSMER

Jst ne vem kje oni vidijo to sneženje :surprised:
No sicer pa ne pričakujem veliko od tega poslabšanja :icon_question:

walter76

Ja kot kaže nas čaka velika sprememba vremena v torek,predvsem  temperaturna .
Pričakujemo torej veliki obrat ,temperature bodo padle za cc 15-20.C,kot so današnje.
Ob prehodu hladnega zraka,ki bo izpodrinil precej toplejši  lahko tudi zagrmi.
Po nekaterih kartah in napovedih lahko prehodno kakšno snežinko vidi-mo tudi na krasu in obali.
No na Primorskem,se bo pojavila "ČRNA" Burja ,ki bo dodobra prevetrila ozračje.
Črna Burja(Bora nera)-prinaša sneg v kombinaciji z dežjem ali sam sneg-lahko tudi Tramontana.
Ob jasnem vremenu "svetla ali čista"Burja (chiara).

No mimogrede danes v Bolognia(ita) 26.C !
ZA TOREK NAPOVEDAN SNEG.

Prijatelj vremena !

paradolf

Ja, velik sovražnik morebitne snežne odeje bodo tla ki so precej topla.
Osrednja SLO bi ob trenutnih kartah dobila okoli 15 mm v snegu. Ob ohlajenih tleh bi to lahko pomenilo tudi 20cm+, ker pa bodo tla nekaj stopinj nad ničlo ga bo sprva hitro začelo topiti od spodaj kot ste že nekateri omenili. Nato se boto tudi tla hitro ohladila a bodo ostala malenkost nad 0°C.
Osebno upam da se bo zadeva malo zamaknila in bi snežiti začelo v večernih urah, ter nato snežilo ponoči.
Zares intenzivnega sneženja ne pričakujem. Bodo sicer padavine bolj intenzivne sredi dneva a takrat računam da bi bilo to še v obliki dežja.
Res pa je da se že zjutraj začne hladiti na SV in tam na štajerskem bo verjetno snežilo najprej.

In glede meje sneženja. Če bi šlo za prehod višinske doline ko bi veter ostal iz smeri JZ bi lahko bila meja sneženja precej višja. Takrat skoraj tudi -5°C na 850hpa ne bi bilo dovolj.
Ker pa bo pri tleh kmalu začel pihati hladen SV bo to precej bolj ugodno. Sevda bo moral odriniti topel zrak iz nižina a to bo šlo zelo hitro. Prehod iz dežja v sneg bo kar hiter.

Se strinjam z nekaterimi ki namenjajo od 5-10centimetrov če ostanejo karte približno take.
V primeru da se zgodi UKMO pa verjetno tudi nekaj več.

V vsakem primeru ga bo lepo gledati  :icon_smile:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kire

Prihaja 12Z GFS.
Po hitrem pregledu se je kar nekoliko spremenil.
Vsaj kar se padavin tiče,jih je zamaknil še bolj na sredo in kaže več na zahodu države. Sedaj se ujema z ARSO napovedjo tudi gfs.
Glede količin pa je še vedno zelo nepredvidljivo.
Vreme je bilo, je, ter vedno bo.
LP. kire

zigarrdo

ja 12z je izšeu, malenkost bolji kot 6z, padavine je razvlekel še bol v sredo, morda le intenziteta ne bo dougo prav močna, saj bi bila ob tako toplih tleh zaželjena, počasi se bosta ARSO in gfs kar zbližala kar se količine tiče, še vedno pa ostajamo na realnih 10 cm po nižinah!
Everywhere you go you always take the weather with you

Ciklon

ALADIN 12UTC je še nekoliko povečal padavine in za kake 3 ure prej kaže na sneg. Tudi g. Pečenko je po TV dejal, da se bo meja sneženja že zjutraj spustila do nižin. :icon_wink: