ZEVS Forum

Napoved vremena (1.3. - 15.3. 2008)

Začel/a Cumulonimbus, 01. Marec 2008, 08:42:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TWISTER

fantje imam zelo dober občutek gledega tega poslabšanja, saj grejo karte za spremembo z vsakim zagonom na malo bolje. ARSO je celo spremenil napoved

V sredo in četrtek bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bo ponekod lahko še snežilo. Na Primorskem bo večinoma suho, pihala bo burja.

vir:ARSO

evropski modeli so res bolj nagnjeni k daljšemu poslabšanju GFS pa vsak zagon nekoliko podaljša padavine in se jim bliža. Jaz za osrednjo SLO dajem 20cm, za Gorenjsko lokalno(sploh za A.doline) tudi preko 50cm. Počakajmo še kak zagon preden potegnemo črto.

UKMO daje cca. 50mm v snegu, vendar ga bom to pot vzel malo z rezervo, ec daje cca 30mm v snegu, gfs in nogaps nekaj  podobnega kot EC. :icon_wink:

Cumulonimbus

TWISTER optimistična napoved ni kaj, jaz osebno sem malo slabše volje zaradi temperatur ki nas čakajo nato naprej... bomo videli, napoved pa podam nekoliko kasneje ko se bom poglobil v karte :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

Ciklon

Jaz imam tudi dober občutek. Ta situacija ni za podcenjevat. Lahko, da bomo snegoljubci pozitivno presenečeni.

ENS-i ostajajo na trdnih tleh in se skorajda ne spreminjajo. Povprečje teh nam po nižinah osrednje slovenije daje 15 mm padavin v snegu. Kot kaže bo obrat vetra iz JZ v V-SV smer zelo hiter in to že v zgodnjih jutranjih urah, tako da je dopoldanski obrat v sneg po nižinah zelo možen. Odvisno bo tudi od kota klina hladnega zraka, ki bo prodiral od SV. V alpskih dolinah pa bo, kot kaže, snežilo že zjutraj.

Še vertikalni profili zadnjega zagona ALADINA za LJ in Rateče:

Raj je v naravi :buttrock:

TWISTER

medovreme

Pozdravljeni!

Tole pa niti ne zgleda tako slabo, ravno prav za srečanje v Bohinju :icon_haha: .
00Z je še nekoliko povečal padavine.

Mi je všeč, da tistale špica naredi lepo krivuljasto rampo na koncu padavin in zavleče padavine na sredo. V torek zvečer bo pa lušt tole sneženje z letala gledat, ko se ravno vračam nazaj v LJ.

Lep pozdrav,

Medovreme :icon_wink:
Kaj je na obzorju?

Cumulonimbus

ker mam sedajle šolo se ne morem spuščat v nevem kako obširne napovedi vam pa nalimam par lepih kart :icon_wink:

okoli 9ih bi se meja sneženja v večjem delu države spustila do nižin, nato bi nekje 9ur močno snežilo)

...

...

sneženje naj bi se postopno umirilo a nas čaka še nekje 9ur zmernega sneženja, ko naj bi se potem situacija umirila :icon_wink:

...

...

lp
Član ZEVS :)

max

Napoved ARSO danes zjutraj:

V SZ Sloveniji lahko zapade do 50cm snega, v osrednji SLO do 20cm, na SV SLO pa do 5cm, kjer bo tudi najmanj Padavin.  vir:ARSO

Jaz pa dodajam še za Šaleško-Savinjsko regijo(da ne bo @MaVerick razočaran), tudi do 20+cm(zaradi specifične lege) :icon_wink:

bajta

Vidim, da forum zopet zivi  :icon_biggrin:

tudi jaz napovedujem vsaj 10cm snega po nizinah za osrednjo slovenijo. Ljubljana bi ga znala pricakati ze jutri proti popoldnevu...Upam, da se karte se obrnejo in a stresejo drugje...po parih tednih tako lepega pomladnega soncka in temperatur mi ta sneg prav nic ne pase...imam isti problem, kot lansko leto in sicer vegetacija je ze pricela hitro rasti(narcise, tulipani, petersilj) in ta sneg jo bo malce ustavil...no pa saj je tako ali tako se prezgodaj, da bi cvetele narcise :) No vsaj tista lopata, ki sem jo pripravil ze na zacetku februarja pa nas je vreme tako lepo nateg...., bo sedaj prisla prav :) lep pozdrav vsem ljubiteljem vremena !

paradolf

Tudi sam sem poslušal Markoška.
Bil je zelo siguren v sneženje. Med 20 in 40 cm ga na ARSU pričakujejo v pasu med gorenjsko in kočevsko. Lokalno lahko tudi več. Kakšna Idrija bi recimo znala dosti dobiti, pa potem Postojna in naprej proti jugu do Snežnika.

Skoraj sem prepričan da tokrat ne moremo več zviseti.
Aladin je kar lep ima pa v mojem koncu neke luknje  :icon_rolleyes:

Nekako sem sedaj malo povišal pričakovanja in računam tam nekje med 10 in 15 cm.

GFS je zelo usklajen z ENS-ji. Kot Aladin tudi GFS namenja 12-18urno sneženje v osrednji Sloveniji. Je pa res da kar bo verjetno padlo v drugi polovici noči ne bo več debelilo snežne odeje (posedanje+taljenje od spodaj).
Na začetku bo šlo za težak južen sneg ki bi lahko naredil tudi precej škode v zgoraj omenjeni liniji kjer bo snega največ. V noči na sredo pa bi bil sneg lahko tudi suh.

Ne pozabite na vremensko stavo. Twister tebe nikoli ni ob takih stavah :icon_biggrin:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

robi14

Lepa postavitev manjšega AC-ja, ki odpre prosto pot SVV vetru, ki bo hitro ohladil ozračje. Obrat vetra iz ZJZ smeri v VSV smer se bo, vsaj po 00Z zgodila med polnočjo in tretjo uro zjutraj, potem pa bo kar solidno vleklo.

Ugodna postavitev AC-ja

veter VSV smeri...

ki prinaša hitro ohladitev najprej na V, potem pa naprej proti JJZ.

Padavin kaže, da bo največ med tretjo in deveto, ko bi zaradi intenzivnosti in nizke temperature na 850 hPa, z lahkoto že snežilo ponekod po nižinah na SSV države

pa tudi temperatura je že kar primerna za sneg

Pa še kumulativa padavin:
nekje 20 mm v dežju, kasneje pa še 30 mm v snegu, tako da pričakujem za naš konec nekje med 15 - 20 cm snega! Pri nas pričakujem obrat v sneg najkasneje do devete ure zjutraj (00Z).

Višek padavin (snežnih) in najdebelejšo odejo pa pričakujem v predalpskem hribovju Julijcev in nato v smeri Dinaridov, čeprav ne gre podcenjevati orografije okrog Pohorja, Mozirskih planin in Kamniško-savinjskih alp...

Pričakujemo prvi pravi sneg letosšnjo "zimo"!!!  :clap: :icon_wink:

TWISTER

Citat od: paradolf dne 03. Marec 2008, 08:00:23

Ne pozabite na vremensko stavo. Twister tebe nikoli ni ob takih stavah :icon_biggrin:

če sem iskren, sploh ne vem kje je to, ker sem zaposlen te dni  :shrug:

drugače pa moja predvidevanja vidite že cel teden govorim da bo 20cm osrednja SLO :icon_haha:

TWISTER

Citat od: domenz dne 03. Marec 2008, 08:37:09
bravo robi14. Ne pozabit orografije Pohorja, pa tudi ohlajalo se bo iz "naše" strani. Pričakujem več kot 5cm. 

sv je bolj mišljen za Prekmurje, tam nekje do Mb-ja :icon_wink: tako da je logično da je za vaš konec mišljeno več :icon_wink:

TWISTER

evo vsi smo sicer osredotočeni na jutri, na ARSO pa ne vejo kako se bo ta naš ciklon obnašal v prihodnje... sedaj ga že počasi bliža proti SLO :icon_wink:

V sredo dopoldne bo sneženje povsod ponehalo. Od zahoda se bo pričelo jasniti. V četrtek se bo v vzhodni in južni Sloveniji spet pooblačilo. V jugovzhodnih krajih bo pričelo rahlo snežiti. Oba dneva bo pihal severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja.
vir: ARSO

no če se nam stvari poklopijo nas res lahko čaka zelo zimski teden :icon_wink:sej bi bilo edino fer kakor trpimo zadnje zime :icon_haha:

ostajam pa pri napovedi za osrednjo SLO okol 20cm, saj so tla kar topla, tako da bo hladen dež na začetku celo naredil malo uslugo snegu ker hitreje ohladi tla :icon_wink:

robi14

Zlo zanimivi se mi zdijo tile višinski preseki:

Murska sobota ostane "veliko bolj topla" kot osrednja slovenija, kar se lepo vidi po višinskih prerezih, kar po moje tudi kaže, da bo vzhod deležen manj padavin, pa tudi jezik najhladnejšega zraka gre direkt čez osrednjo Slovenijo...

zigarrdo

Ja dejansko skoraj vedno ob takem cikolonu, hladen zrak potegne od severa proti jugu kot tale zgornja karta lepo kaže, med tem ostane na sv in skrajnem z topleje! Tudi inteniziteta padavin ob taki postavitvi je najmočnejša od pasu od severa proti jugu, zato tudi ARSOVA napoved od debelini sneženja pove vse! :icon_biggrin:Drugače so pa karte zelo usklajene, in do večje spremembe več ne bo prišlo, le malenkostno morda, skratka sneg je neizbežen!
Je pa tudi zanimivo pogledat naprej, saj naj bi se čez vikend od sz zoped približala motnja s padavinami, morda tudi v obliki snega  :icon_eek: :icon_question:
Everywhere you go you always take the weather with you