ZEVS Forum

Napoved vremena (01.02. - 15.02.2008)

Začel/a paradolf, 01. Februar 2008, 07:16:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

polo

Citat od: skywarn.si dne 03. Februar 2008, 14:59:36

Dol mi visi za tvoje besede
Enako tebi nazaj

Edit: jast ti nisem kriv,ker se tvoje napovedi o snežnih bombah niso zgodile :shrug:
Posledica tega pa je,ker je vreme vse bolj nepredvidljivo!

Še enkrat EDIT!

Sploh pa nisi sposoben,da si v profilu  napišeš tvojo  točno lokacijo!

robi14

Edina dobra stvar včerajšnjega poslabšanja, vsaj zame, sta bili dobri Skywarnovi razlagi kart in razvoja situacije, ki pa se je kasneje sfižila... Če ne druga sem si vsaj lahko predstavljal kako takšna situacija poteka!  :icon_wink:

Po moje, vsaj kar sem videl včeraj, je situacija na začetku kar dobro sledila napovedanemu razvoju..
Okoli 16.00 sem se peljal proti MB. V celjski kotlini je deževalo ob JJZ vetru, temperatura je bila 9 st. C, spodnja meja oblakov pa je bila na 1000 mnm... Takoj, ko sem prišel skozi tunela na drugo stran, je na cestninski postaji termometer kazal le še 5 st. C, padal je močan dež, veter SSV smeri, spodnja meja oblačnosti pa komaj nekje med 500 - 600 mnm. Skratka vse je kazalo da bo, kot je bilo predvideno...

Ko pa sem se vračal domov okoli 20.00 ure je temperatura sicer padla do 3 st. C, kaj več kot to in pa stopljenih snežink med Celjem in Pirešico ni bilo. V Velenju je bilo že brez padavin, dve uri kasneje pa se je že videlo do Uršlje gore, edino, kar je kazalo na ohladitev, je bila meglica nad našimi jezeri...

Zjutraj je bila meja sneženja vidna nekje med 600 in 650 mnm, vendar je bilo snega le za vzorec, nad 800 mnm pa je snega okoli 5 cm...

Skratka, da ne bom več nakladal, še enkrat več smo letos ostali brez tako željenega belega blaga in dvomim, čeprav še vedno upam, da ga letošnjo zimo po nižinah sploh ne bo več...  :icon_exclaim:

paradolf

Kako sem jaz videl tole poslabšanje.
Ko se je prvič pokazalo na kartah je izgledalo kot prehod hladne fronte ob SZ vetrovih. Dolina naj bi se vdrla vzhodno od nas.
Nato se je ta vdor začel risati postopno bolj proti zahodu in ob določeni točki so bili pogoji godni za formiranje ciklona v severnem Sredozemlju. Takrat smo vsi veselo skočili pokonci. Najprej je bilo risano da se kreira ciklon v severnem jadranu in se nato pomakne preko SLO ali malenkost južno od nje naprej proti JV.
Če bi pri tem nekako ostalo bi na to poslabšanje dal veliko več kot pa sem. Trend vdora pa se je še naprej risal vedno bolj proti zahodu. Tako se je počasi začelo risati kreiranje ciklončka že v genovskem zalivu. Sicer se sliši vredu, ampak ker je bilo vseskozi risano da se ciklonček formira le prehodno me je skrbelo predvsem to, da se bo na koncu zgodilo da se bo formiral preveč zahodno in se bo nato izpolnil še predenj bo prišel v ugoden položaj ko naj bi imel vpliv pri nas in prinesel tako željeno sneženje.
Ko sem pošiljal podatke Skywarnu za vremensko stavo sem računal da se bo morda še ravno izšlo a se na koncu ni oziroma se je kot se je.

Več sreče prihodnjič...upam da še to zimo  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Astra

Gremo naprej. Sneg je počasi za nami.  :icon_haha:

04.02.2008 - NAPOVED - DO TORKA BODO PADAVINE, POTEM SLEDI IZBOLJŠANJE VREMENA: Nad zahodno in severno Evropo bodo še vztrajala ciklonska jedra. Nad Atlantikom in deloma južno Evropo se bo v drugi polovici tedna okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki bo tudi nad naše kraje postopoma prineslo bolj umirjeno vreme od srede dalje. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno vreme, več padavin bo na zahodu in v osrednjem delu države, občasno pa bo nekaj padavin tudi drugod po državi. V torek proti večeru se bo vreme od zahoda postopoma izboljšalo, v sredo bo v večjem delu države delno oblačno vreme z daljšimi sončnimi obdobji, po nižinah bo lahko nastopila dopoldanska megla. V četrtek in petek bo prevladovalo delno sončno vreme, po nižinah pa se bo lahko zadrževala megla. Za naslednji vikend pa trenutno kaže na morebitno novo spremembo vremena. V ponedeljek bo ponekod zapihal JZ veter, v torek pa SV veter. Med tednom se bo veter postopoma umiril. Jutranje temperature bodo v naslednjih dneh med -2 in 4 °C, dnevne pa med 3 in 8° C. Predvsem na primorskem in ob morju bo lahko še za spoznanje topleje.

Uspešen nov delovni teden.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

stog

Arso kekci...
Najprej 600m, zdaj 800-1100m, vertikalna sodaža pa kaže, da v osrednji Sloveniji sneži šele na 1300m. Na severu v nekaterih zakotnih dolinah pa sicer tudi do tal.

TWISTER

stog na Katarini je dež s snegom...veliko je odvisno tudi od intezitete padavin. Res pa je da je inverzna plast nekoliko debelejša (cca 400m) ampak je tudi t max 2 stopinje, tako da ob močnih padavinah lahko pada tudi pod 600m, sploh pa ker je tam brezveterje in močnejše padavine bi ohladile tisto plast. Seveda pa je to bolj lokalen pojav... če mene vprašaš :icon_question:

ŠTROMAR

Od kje toliko gnojnice nekaterim, da jo jo zlivate po ARSU s tako vnemo. Pa kaj vam posameznikom ni jasno, da oni napovedujejo vreme za javno objavo, na temle forumu se pa piše brez kakršnihkoli obveznosti, kar pač preberete in mislite da vidite iz kart ali pa čutite na vodi!!!. Potem pa se nekateri celo hvalijo, kako so bolje napovedali dogajanje od ARSA.

stog

Več kot kakšna "kepa" snega, ki ji je uspelo prebiti močno toplo plast ni mogla pasti na Katarini. Ker če je tam šel dež s snegom bi tudi tule kako snežinko ugledal saj je med 700 in 400m 0 stopinj.
Pravzaprav sploh ne verjamem da je šel dež s snegom.
Vojsko rahlo dežuje 2.  :icon_arrow:

Zakaj zlivamo gnojnico čez Arso?
Zato, ker je to že peto poslabšanje zapored, ko mejo sneženja postavljajo za večino Slovenije od 200-700m prenizko in je njihovo merilo za mejo sneženja Gornjesavska dolina. Pri napovedovanju vremena jim kaj dosti ne zamerim, ker vem, da je težko napovedati.
Recimo, danes ponoči je najprej snežilo skoraj do nižin, nato pa se je meja sneženja dvignila na 1200m. Napoved je bila za celo noč na 600m.
Zadnje poslabšanje je tudi minilo v trobljenju o meji sneženja na 700m pa je na 1100m deževalo.
Današnja napoved je še kar točna, glede na pretekle "kikse."

TWISTER

Citat od: d3vo dne 04. Februar 2008, 09:03:37
Ne vem, pr nas rahlo sneži :icon_question: Pa smo 450 m nad morjem. Temperatura 0 st. Celzija.

Železniki
stog to je moj odgovor... stvar je zelo lokalne narave, tudi na Lisci dežuje...bi pa smešno zgledalo če bi bilo v napovedi med 400 in 1200m ker potem bi pa tukaj spet nekateri govorili kako napoved dajo :shrug:

stog

Citat od: TWISTER dne 04. Februar 2008, 09:37:57
Železniki
stog to je moj odgovor... stvar je zelo lokalne narave, tudi na Lisci dežuje...bi pa smešno zgledalo če bi bilo v napovedi med 400 in 1200m ker potem bi pa tukaj spet nekateri govorili kako napoved dajo :shrug:
Se strinjam. Saj današnja napoved za danes je še kar dobra. Jezil sem se za nazaj.
Kaj pa tako: "Meja sneženja bo 1200m na severu pa bo lahko snežilo do višjeležečih dolin."
Ne bom več kvaril teme... :icon_redface:

TWISTER

Ma sej ne kvariš teme, še vedno je to debata o napovedih vremena :icon_wink:
verjetno bi v tem primeru res to bila boljša napoved. Ampak recimo da bi se tista linija naredila nad Polhograjskim hribovjem, dam jaj..a stran da bi snežilo zelo nizko :icon_biggrin:
priznam s tole mejo ga včasih res biksnejo, sej mi ga tudi sploh s kakimi napovedmi po želji :clap:

paradolf

Ko gledam sedaj bohinjski konec se sprašujem ali je možno da bi lahko tam ostali večinoma pri sneženju. Kaj pravite ostali :icon_question: Ponoči ko se bodo padavine še okrepile bi z nekaj sreče lahko dobili zjutraj morda letošnjo max. snežno odejo.

Drugače pa sem jaz tole poslabšanje že dal v predal "to je to" in kart kaj dosti ne bom več gledal.

Za naprej se vsaj do konca tedna nato kaže stabilno in precej milo vreme.
Prva možnost kakšnega poslabšanja je kot kaže tam nekje v začetku prihodnjega tedna ko ECMWF riše nekega odcepljenca. A vemo da so ta jedra nepredvidljiva. Tudi GFS ima nekaj scenarijev ko se od vzhoda pripelje jedrce ki nato v parih scenarijih celo sproži ciklonček. Nasplošno pa ni kakih večjih pretresov na vidiku zaenkrat.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

Citat od: stog dne 04. Februar 2008, 09:44:02Kaj pa tako: "Meja sneženja bo 1200m na severu pa bo lahko snežilo do višjeležečih dolin."

eee vidiš, tako bi morali napisat, pa ne bi bilo pripomb. Ker tole, kar piše sedaj, je brezpredmetno, je*iga :shrug: Snega pod 1100-1200m ne bo, izjema le alpske doline na SZ zaradi vpliva znižane meje sneženja (ZMS).

Citat od: paradolf dne 04. Februar 2008, 10:50:39Ko gledam sedaj bohinjski konec se sprašujem ali je možno da bi lahko tam ostali večinoma pri sneženju. Kaj pravite ostali :icon_question: Ponoči ko se bodo padavine še okrepile bi z nekaj sreče lahko dobili zjutraj morda letošnjo max. snežno odejo.

Veš, da sm se tud jst s tem ukvarjal, ker mi je postalo sumljivo mejno :icon_biggrin: ZMS je v polnem teku tam, skrajni SZ, pa tudi Železniki in skrajni SV Furlanije... klasičen primer ob šibkem JZ v višinah in T850 blizu 0. Kr mal dvomim, da bo tole zdržalo... pomojem bo obrnilo v dež. A kot praviš, bi morebiti ob močnih padavinah zvečer lahko spet počasi nazaj obrnilo v sneg, čeprav bo T850 narasla skoraj do +1 in tudi veter se bo obrnil iz zdajšnjega šibkega JZ na bolj okrepljen JJZ veter, bo najbrž obrnilo nazaj le proti koncu, ko pride fronta. To, kar kaže za zvečer in ponoči,  ponavadi ni več ugodno za ZMS. A v primeru, da zdrži sneg... pa bi bilo zjutraj precej zasuto z novim mokrim snegom, saj bodo padavine obilne! :drool:

Sama postavitev sekundarne ciklogeneze zvečer in ponoči je praktično idealna (no, če nas ne bodo spet modeli nategnili) za obilne in močne padavine vzdolž Dinaridov... predvsem Snežnik in Učka na jugu, ter SSZ Furlanija in Južne bohinjske gore, pa tudi Bovec ni lih izvzet....bi lahko dosegli kumulative prek 100mm do jutri popoldne. V višinah bo pihal okrepljen JJZ veter, spodaj pa dokaj močan jugo.

Tole je naravnost carsko! :buttrock:

Strig vetra po višini je izjemen, kar samo potrjuje pogoje za obilne padavine (pravo nasprotje dogajanju čez vikend, ko je bil strig šibak in njegova smer preveč vodoravna...nekaj mm več nam je dalo le frontalno narivanje :icon_rolleyes:), tule še prekrasna padavinska sondaža za danes zvečer :drool:

urša

@Mare -ne bo zdržalo za naš konec.Na vrhu Vogla(1700m)  vleče  nepravi veter-južni.Rateče imajo v tem primeru,če ne bo prevladal JZ lepo priložnost.Ob direktnem jugu je tam zavetje :icon_smile:
WindB = "191";
WindDir = "S";
OutTemp = "-0.9";

Računam pa pri meni na drugi del noči :shrug:

Uroš

kaj pa na višini 530m, če se bodo temperature malo znižale, ali bi bilo lahko kaj beline zjutraj?