ZEVS Forum

Napoved vremena (16.01-31.01.2008

Začel/a paradolf, 16. Januar 2008, 09:22:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

GregorS

Danes so se modeli kar popravili glede na prejšnje dni, tako da menim da je še vse odprto za naslednji teden, UKMO je še najboljši glede nas, ECMWF pa kaže balkanca.

domenz

Čas je da se v turbulentnem času foruma ZEVS malo oglasim:

1. Sonntag
Weiterhin ziehen zwar Wolken durch, es bleibt aber trocken und vor allem in der südlichen Steiermark ist es ziemlich sonnig. Der Wind aus West bis Nordwest bleibt lebhaft bis kräftig. Die höchsten Temperaturen liegen zwischen 7 und 14, in 1500m bei 5 bis 9 Grad. (vir: wetter.orf.at)

Če je tole za vas zima, potem sem jaz papež. Ne ga flancat. Prevladujoči Z, JZ, SZ vetrovi, temperatura na 1500m pa 5-9!! To ni normalna in tipična zima. Kljub temu, da smo imeli v MB tri tedne 5+ cm in temp pod nulo. Kaj pa 600m višje? Tri tedne sonca temp okoli 10ke. Webcami smučišč (ne mi metat Kanina) povedo vse.

2. Nekateri še kar spremljate in limate na forum prognoze in karte za 7+ dni in po 180 ur vnaprej. Dajte se najprej vprašat koliko spremenljivk morajo meteorološki superračunalniki procesirat za takšno napoved in kakšna je potem dejanska "vrednost" in verodostojnost teh "razglednic", ko pa vidimo da že ARSO tudi z vsemi svojimi razpoložljivimi (in nam "nevidnimi") modeli žal ne zna napovedat vremena. Že že, saj Julijci so dobili 50 centi. Kaj pa SV? Ko nam napovejo meglo, se s hčerkico sprehajava v soncu, ko napovejo sonce, smo 5 dni pod megleno pokrovko, ko bi naj bil dež in na Pohorju sneg gledam prazen radar in čuvam dilce, da si jih do konca ne spraskam na našem ljubem Pohorju..... Kolikokrat nas je že Pihe opozarjal na njihove kikse.

3. Pa ne me narobe razumet. Tudi jaz bi imel pol metra, že zaradi idile in zime same po sebi. Toda jadikovanje in pisanje enostavčnih povedi ter limanje jokajočih smajlijev... Pa ko gledam vaše letnice.... Imate za to posebno temo.

4. Prave zime jaz ne vidim na vidiku. V torek, sredo prihaja ohladitev, resnih padavin ni. In spet sem že pri napovedi za 7 dni...

"tuti-fruti"

Vremenska postaja Miklavž na Dravskem polju

www.miklavz.vremenskapostaja.com

TWISTER

domen, čar vremena in napovedi je v temu da jih ne zadaneš. Če bi se točno vedlo kakšno bo vreme, tega foruma ne bi bilo :icon_wink:

Lazic

Citat od: zigarrdo dne 16. Januar 2008, 22:45:02
:icon_question: :icon_question: :icon_question:
Če sm te prou razumeu....morda malo pretiravaš, fora je le u tem da si pač snegoljubci tako želimo snega, da smo pač malo ljubosumni oz drugim zavidamo ko imajo sneg, se mi zdi to čist normalno, ni pa to negativna nevoščljivost! pa brez zamere  :icon_biggrin:

Tako nekako...saj ne da ne bi privoščil snega vzhodnjakom,ampak glede na to da letos pri nas ni bilo niti enega samega celega dneva s snežno odejo (pod to štejem vsaj 1cm snega ne glede na lego) bi tudi ostali radi videli kako izgleda sneg (po 2 katastrofalnih zimah smo to že počasi pozabili,lanski marec nas je pa malo spomnil).Od balkanca bomo pa (žal) spet dobili maksimum 2-3 cm snega ki ga prvi sončni žarek pobere v minuti.Vsakdo dela oceno glede na lasten kraj.In če bom zimo končal brez omembe vredne snežne odeje bo ta zima šla v arhiv kot ena najslabših zim (če že ne najslabša) v zadnjih 10ih letih pa čeprav bo v Novem mestu 70 dni s snežno odejo.Od snega v Novem mestu imam žal toliko kot od snega na Švedskem.Zima z mrazom in brez snega pa je kot polna košara gnilih jabolk...neuporabna.

matjaž

Ne vem, ali se narobe spomnim ali kaj, ampak pred mnogo leti se tudi zimskih napovedi spominjam takole:

Jutri bo poslabšanje vremena od severozahoda doseglo naše kraje. Sneženje se bo tam okrepilo in do noči razširilo nad vso Slovenijo.

Hladne fronte iz tiste smeri preprosto več ne usekajo al kaj? In tudi vačih je vse temeljilo na frontah. ali se meni samo tako zdi?

paradolf

No, to da bi prišlo poslabšanje od severozahoda z obilnim sneženjem je res malo verjetno. Ob severozahodniku nas padavine večinoma preskočijo in le izjemoma lahko ob prehodu sneži ob koncu padavin. Vsaj iz izkušenj je tako.
Je pa res da je precej ugodna smer, če se hladni zrak spusti v Sredozemlje zahodno od nas od severozahoda in nastane Genovec ki se nato pomika proti vzhodu.
V primeru da je nad nami topel zrak in nad Skandinavijo vlada ciklonsko območje je ob večjem prodoru v severno Sredozemlje Arso napovedal približno takole.
Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in se razširile na vso Slovenijo. Ohladilo se bo. Meja sneženja se bo v prvem delu noči spustila do nižin. Na primorskem bo zapihala močna burja. Jutri bo oblačno z sneženjem. Padavine bodo popoldan oslabele in zvečer postopno ponehale.

V situaciji ko je nad Skandinavijo vladal AC in je bil pri nas že v štartu hladni zrak pa se je napoved glasila približno tako glede na to da je bližajoči ciklon v Sredozemlju vlekel spredaj toplejši zrak.
Od zahoda se bodo zvečer pričele pojavljati padavine. V notranjosti bo snežilo. Ponoči bo oblačno s padavinami. V notranjosti bo snežilo. Proti jutru lahko ponekod na jugu sneg prehodno preide v dež. Čez dan bo oblačno s padavinami. Na severu bo snežilo, drugje bo deloma deževalo deloma snežilo. Zvečer bo na primorskem zapihala burja. Ohladilo se bo. Povsod v notranjosti bo zopet snežilo......

Ja lepe napovedi a premalokrat  :shrug:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

joj kje so te napovedi :icon_exclaim: sploh ne vem kdaj sem jo nazadnje videl.
no so pa za spremembo spet začeli esembli proti dnu s temp. risat...morda nas pa čaka še en preobrat :icon_biggrin: sicer z našo srečo bolj malo verjetno, ampak bo že :icon_wink:

bismarck

je že na 600 - napoved ob 16h

Ponoči bodo padavine slabele in zjutraj povsod ponehale, v severni Sloveniji se bo meja sneženja spustila do okoli 600 metrov nadmorske višine. Jutri zjutraj bo pretežno oblačno, popoldne pa delno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 5 do 9, na Primorskem do 11 stopinj C.
24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

jaka

:drool: teh napovedi nismo slišali ne lansko zimo in ne letošnjo (upam da se to spremeni)...na arsotu so pa prav smešni že s to mejo sneženja, vsaj zaenkrat nič ne kaže na tako nizko sneženje, razen seveda na skrajnem ZS, ki pa je izjema :shrug: po tej prehodni "pomladi" ki nas čaka v prihodnjih dneh kaže potem naslednji teden na ohladitev, ampak kje je sneg :shrug:

alan

Sneg bo februarja. Lahko me držite za besedo

snowman

Se komu kaj sanja, kam zaboga potuje ta zadeva, ki je trenutno nad Francijo?

jurepo

se mi zdi da gre proti J, nisem pa 100%  :shrug:

Ciklon

Tole gre proti JV in je kratke sape, saj bo azorc vse popapcal. :icon_arrow:
Raj je v naravi :buttrock:

zimazakon

Citat od: Lazic dne 17. Januar 2008, 11:41:35
Tako nekako...saj ne da ne bi privoščil snega vzhodnjakom,ampak glede na to da letos pri nas ni bilo niti enega samega celega dneva s snežno odejo (pod to štejem vsaj 1cm snega ne glede na lego) bi tudi ostali radi videli kako izgleda sneg (po 2 katastrofalnih zimah smo to že počasi pozabili,lanski marec nas je pa malo spomnil).Od balkanca bomo pa (žal) spet dobili maksimum 2-3 cm snega ki ga prvi sončni žarek pobere v minuti.Vsakdo dela oceno glede na lasten kraj.In če bom zimo končal brez omembe vredne snežne odeje bo ta zima šla v arhiv kot ena najslabših zim (če že ne najslabša) v zadnjih 10ih letih pa čeprav bo v Novem mestu 70 dni s snežno odejo.Od snega v Novem mestu imam žal toliko kot od snega na Švedskem.Zima z mrazom in brez snega pa je kot polna košara gnilih jabolk...neuporabna.

Ker se ta post že kot drugi navezuje na mojega - včerajšnjega, ki sem ga zjutraj izbrisal, naj pojasnim, da sem bil v trenutku ko sem ga "rodil na forum , zelo slabe volje, ki mi jo je ojačalo nekaj takrat prebranih postov. Reakcija je bila pač,takšna, kot je bila napisana. Žal. Naj pojasnim , da jaz prav vsem privoščim vreme kakršnega si kdo želi in je prav bedasto se okoli tega pričkat, saj na to - na srečo nimamo nikakršnega vpliva in hvalabogu da ga nimamo, saj bi se pobili med sabo :icon_exclaim:
Kar se tiče pa relacije vzhod - zahod, pa naj omenim, da sem  v Medvoščan, torej  torej zahodneje od Kamnika in mi vsaka snežinka v Medvodah pomeni vsaj toliko kot v Trebnjem :icon_wink:

Mam občutek, da smo že vsi naveličani te slabokrvne zime in da nam bi ena poštena porcija snega  z mrazom dobro dela :icon_wink:

Dejmo mal potrpet, pa bo  :clap:

LP  
                                                             tomaž
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

Pihe

Tistih ARSO-vskih 600 m si lahko nekam vtaknejo (m)arsovci.Preden bo lahko prilezlo na to višino, bo zadeve konec.razen na ene par znanih točkah zaradi katerih pa ne moreš generalizirat na ves sever. :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si