ZEVS Forum

Napoved vremena (16.01-31.01.2008

Začel/a paradolf, 16. Januar 2008, 09:22:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kire

Citat od: blazek dne 31. Januar 2008, 17:47:48
Vojsko bi lahko dobilo ogromno snega. NEbi se čudil, če ga bo tam zapadlo 50-75cm. Precej ga bo vrjetno tudi v Bohinju in pa Ratečah. Bohinjski greben je pa razred zase. MOgoče ga lahko na Voglu še zaradi orografije rukne okrog metra. :shrug:.

Lepo lepo.Se pravi da ga lahko veliko dobim tudi jaz.Sem na 730 m nad.višine brž pod Vojskim.Tako da mislim,da lahko tudi pri meni kar veliko v snežni obliki pade. :icon_wink:
Vreme je bilo, je, ter vedno bo.
LP. kire

sonček

Po zadnjih zagonih se mogoče pri meni lahko obeta 30+ cm?

Sicer pa tokrat modeli nasprotno kot v preteklosti gredo na čedalje bolje, upam da se mi ne bo potrebno zgrizniti v jezik. Nekaj je gotovo Z Slovenija, bo končno dobila svojo podobo za ta čas.

markokorosec.net

Kar preskočim dogajanje v soboto in v noči na nedeljo, ker sm ga pisal že prej, situacija pa se samo iz zagona v zagon potrjuje. Tudi tole, kar kaže za nedeljo, ni od muh in je prav zanimivo kako GFS predvideva sneženje kljub še kar močni topli advekciji v višinah. Kot že rečeno, glavnina padavin in obilno sneženje se obeta od sobote poznega popoldneva ter čez noč do jutra v nedeljo, največ na južnih Dinaridih.

Za nadaljevanje sem pod drobnogled vzel Kras, ki bo precej bolj na meji kot malce bolj vzhodno v Notranjosti...kjer bo še mal več rezerve, da sneg nemoteno zdrži kljub pričakovani otoplitvi v višinah čez dan.

V nedeljo zjutraj, ko je fronta že daleč mimo nad Hrvaško in proti Bosni se sneženje predvidoma umiri, krepitev anticiklona na severni strani Alp in bližina odmikajočega sekundarca zadrži hladen zrak nad nami. Povsod ostane T850 kar globoko pod ničlo, smo pod vplivom ciklonalnega SV vetra in burje. Sodal sem še karti vetra na 10m in 850hPa, da se očitno vidi kako se veter v višinah uklanja glede na pozicijo ciklona in fronte.

Anticiklon se dopoldne počasi pomakne vzhodno od nas in veter se postopno začne obračat iz VSV (burje) bolj na južno smer, saj ne smemo spregledat, da imamo v zahodni Evropi ogromno mrcino in je tale naša hladna fronta v sobota vezana na ciklon nad Skandinavijo. Pred sistemom nad zahodno EU pa vleče JJZ veter v višinah in prinaša močno akdvekcijo toplega zraka iz Sredozemlja, pod težo katerega bi se kopali v dežju, če ne bi imeli Alp in sekundarnih ciklogenez, ki nas bo osrečila tokrat. Tule se lepo vidi kako se veter v višinah čez dan, potem ko je fronta in ciklon že daleč, obrne bolj v smeri prevladujočega JZ vetra, pri tleh pa še vedno vztraja vzhodnik, ki preprečuje, da bi se zrak iz Jadrana oz. Sredozemlja premešal še v spodnje prizemne plasti.

In tule je ves čar te situacije v nedeljo... in točno zaradi podobnih situacij so take karte, ki jih vidimo na WZ ali na javni ARSO strani premalo, da bi se dalo razbrat kaj točno se bo dogajalo. Pa še ta hec je, da je situacija noro mejna! Kot posledica obrata vetra v višinah se v dopoldanskih urah zgoraj začne postopno segrevat s prihodom advekcije toplega zraka iz Sredozemlja, T850 naraste kar tja do 0 ali celo nekaj čez, kar bi po normalnih razmerah pomenilo dvig meje sneženja na okoli 1100m.

A, ker že cel teden z optimizmom zrem v ta prihajoči vikend, mi ni dalo miru, da bi šel zvohat, če je še upanje, da ne obrne nazaj v dež v nedeljo. Pogledal sem vertikalne sondaže GFS-ja za nedeljo zjutraj in sredi dneva, kjer je vse postalo jasno... predvsem zakaj so recimo padavinske karte tolk obetajoče za sneg do nižin, kljub za sneg previsokim temperaturam v višinah. Sondaža ob 06z kaže sledeče; Povsem smo pod vplivom ciklonalnega vetra in burje, višje pa je veter že bolj poravnan s splošno JZ smerjo, ki dovaja vlažen zrak iz Sredozemlja (to potrjujeta temp zraka in rosišča povsem skupaj vse do 400hPa). Sneži vse do nižin, rosišča pri tleh so na 0°C. Ker prehod ni samo frontalen, imamo namreč še manjšo prehodno sekundarno ciklogenezo v igri, temperaturni gradient po višini ni enakomeren, v srednji plasti se pozna vpliv JZ vetra zgoraj, močneje se ohladi le v spodnjih plasteh.

Za lažjo predstavo je spodaj še izpis v tabeli.

Tule pa sedaj 15z GFS sondaža v nedeljo, ki kaže kako hudičevo mejna situacija je za sneg. Pri tleh še vedno vztraja vzhodnik in hladen zrak, zgoraj se pa, kot prej povedano, veter že uklanja bolj na južno in JZ smer. Očitno je opazna topla advekcija na ~850hPa, ki tam temperaturo dvigne kar veselo nad 0°C. Malce nižje, vse tja do ~600m, pa kaže na ugodne pogoje za sneg. Ker bi bile padavine v nedeljo tudi nekoliko bolj orografske narave (zaradi JZ vetra in narivanja), verjetno le-te ne bi bile ravno šibke in bi posledično sneg šel še malenkost nižje, pa še pomoč vzhodnika in burje pri tleh je prisotna. Je pa tole praktično dvorezen meč, taka temp zgoraj je še ugodna, da ne bi obrnilo v sneg, verjetno bi le nekaj desetink višja temp vse postavilo na glavo in čim bi vmes premešalo v dež, se ne bi uspelo več preobrazit v sneg do tal. Spodaj še izpis v tabeli.

Preden pa kdo od snežne evforije skup zleze, je dobro omenit to, da to so še vedno le trenutne projekcije in kot že prej omenjeno le majhen popravek v poziciji fronte in ciklona pobrka vse skupaj. Vsekakor pa ni za obupat, tudi nedelja bi bila ob takih pogojih snežena. Vse bolj pa kaže na to, da bo zahodno SLO vzdolž Dinaridov pošteno zasulo, prav možno je, da bo ponekod (npr. na območjih nad 600m) novozapadli sneg presegal pol metra (če seveda ne upoštevamo posedanja, ki pa bo višino logično kar znižal, saj bo šlo za mokro sneženje), saj po zadnjih izračunih so padavine še za odtenek narasle! Kjer ne bo dost prevetreno, bi v takih primerih lahko prišlo do škode po gozdovih, sneg bo zaradi mejne situacije imel precejšnjo obtežbo.

Tako, enkrat za spremembo sem si vzel čas za snegoljubce, naj bo zdaj zadosti teh bilijskih prerokb, le naj nas vreme usliša in se drži vsaj približno tega, kar so modeli zrisali, da ne bo samo rajcanje brez zaključka :icon_mrgreen: A bo snežni kaos v noči na nedeljo, nič bat, le mal treznim glave :drool:

lolcho

zlo lepo!!!!!!!
bravo :clap: :clap: :clap: :clap: :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:
upejmo na bombo!!!!!!!!! :icon_wink:
Vreme je zakon :) :) !!wmr 928nx

Pihe

Bravo @skywarn!  :clap: Jutri bo tvoja analiza že v mARSO napovedi. :icon_lol:
Sem pa jaz pregledal zadnji meteogram za moj kraj. Padavin namenja 66,6 mm v dobrih dveh dneh.Prva polovica v dežju.Po tem izračunu naj bi pri meni začelo snežiti šele okrog 19.ure zvečer v soboto. :icon_exclaim: Takrat bi naj bila glavnina padavin že mimo mene, ampak potem kar lepo čez celo nedeljo nameni od zgoraj omenjene cifre, skoraj polovico zneska in to v snegu.Šele proti ponedeljkovemu jutru naj bi se v vsej vertikali toliko ogrelo, da bi lahko tudi začelo deževati.
Skratka, majhno razočaranje za soboto, prijetno presenečenje za nedeljo. Je pa iz ure v uro bolj gotovo, da bo dva dni en devil rock&roll na sporedu.
Kot je že Mare omenil, zna marsikje novozapadli mokri sneg povzročit škodo in izpade električne energije, da ne omenim, da bo moral @mamut bit dežurni tri dni. :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

kristijan

Skywarn.si, še enkrat bravo majstor, sedaj bom tudi po tem tvojem razmišljanju in analizi tudi sam bolje premišljeval o napovedi!!! Do sedaj smo bili... vsaj večina na 850.. pa min.-max, padavine... in to je bilo to... nato pa napoved kot iz topa,bummm. Sam bolj malo zaupam 12z kartam, pa vendarle si komentiral tudi njih, kar me niti ne moti, ker vem da si upošteval tudi prejšne zagone. Kar se tiče pa ponedeljka, pa sem prepričan, da dolenjci in še marsikdo drug dobi dež, tudi mi v Celju. O centimetrih čez vikend je še prezgodaj govoriti, ker se le-ta zaključi v ned. ob 24h, ko bo po mojem marsikje nedeljski dež snežno odejo stanjšal.

alexkp

skywarn čestitke za to zelo strokovno in podrbno poročilo :clap:

walter76

Ni kaj ,smo pred eno malo "apokalipso",če pretiravam..no glede na nikakršno zimo je pred nami morda dogodek zime,čeprav v nadaljevanju obeta še kakšna epizoda zime....
Tokrat bo kot kaže "pokasiral" JZ,ter osrednja Slovenija...10,20,30 cm ?,pestro bo...
No kar nekaj je možnosti ,da se sneženje z presledki nadaljuje do nedelje zvečer..

http://galaxia.ourtoolbar.com/Storage/11/69/CT693311/Downloads/firefox/GALAXIA.xpi
Prijatelj vremena !

gradiščan

Skywarn.si - še enkrat učna ura za mARSOvce in nas laike  :icon_wink: Pravi užitek je brat tvoje napovedi  :clap: Držim pesti, da se vse uresniči  :icon_biggrin:

MIHAJLO 86

mene pa zanima če je že vidno za koliko se bo utoplilo naslednji teden če bo vsaj ponoči temperatur pod ničlo ker imamo doma postavljeno vlečnico ter reflektorje za rasvetljavo seveda če je sneg upam da ga bo dost pa da nebo pretoplo  :drool:

alexkp

Cumulonimbus

mare odlična analiza dogajanja 18Z se meni zdi slabši, vsaj količinsko ni tako bogat, temperature pa bi se v noči na ponedeljek v višinah dvignile nekaj nad 0 to je že mare omenjal, medtem ko bi po nižinah uspelo zadržati hladen zrak... nevem malo sem skeptičen potem za naprej, res je da nas v soboto od poznega popoldneva in nato celo noč na nedeljo čaka obilno sneženje (po trenutnih kartah) a kaj ko bi se potem nekje v drugi polovici dneva meja sneženja dvignila nad 700m. kar pa bi pomenilo prehod snega v dež po nižinah.. edino kar bi nas v taki situaciji lahko rešilo bi bila snežna oddeja na tleh, ki bi preprečila kako hitro segrevanje ozračja, sicer pa nam ne pomaga pri tleh -2 če je v višinah +2 :icon_arrow: 18Z je padavine skoncentriral zopet bolj na JZ države in ne več toliko proti centru...je pa res da bodo pogoji za obsežne snegolome v hirbovitih predelih JZ slovenije naravnost idealni, saj bi lahko bila končna komulativa od sobotnega popoldneva, do ponedeljkovega jutra lahko blizu metra, če pa upoštevamo posedanje bi ga na koncu kamot blo 50cm.+ :shrug:

lp
Član ZEVS :)

markokorosec.net

Sam na kratko...me je kr mal strah napadel, ker zgleda predobro vse skup... :icon_haha: :icon_redface: Po zadnjih zagonih vseh modelov sodeč, so padavine povečane... ECMWF in GEM 12z sta tolk dobra, da se mi je zdelo da sanjam. GFS 18z spet nekaj % zmanjšal količine in zakasnil, a to je vse pričakovano...sam fluktacije med zagoni so vedno, bognedaj da bi bilo zmer identično :icon_biggrin: V glavnem še zmer kaže na snežni potop v noči na nedeljo (10-40cm v 12h) in kar potem nadaljevanje sneženja vse dopoldne, predvsem na zahodu (kao)... popoldne ogrevanje v višinah, a ponovno le tanka plast nekje med 900 in 850hPa... če se ne segreje preveč, nima veze...ne bo zmotilo. Spodaj bo itak ležal sneg, pihal bo vzhodnik in burja, zarad JZ v višinah ne bo jasno, torej bomo cel čas pod pokrovom in na vzhodnih tokovih... ni razloga, da bi se segrelo tudi spodaj...

Moram si nabrat spanec, ker vidm da ga v noči nedeljo niti pod razno ne bo  :drool:

Cumulonimbus

mare si me ravno prehitel, ko sem hotel povedati da sta ECMWF in GEM 12Z carska :icon_wink: se pa strinjam s teboj da spanca v noči na nedeljo ne bo, kajti taka priložnost se ne ponudi prav pogosto :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

jurepo

Citat od: Cumulonimbus dne 31. Januar 2008, 23:38:37
se pa strinjam s teboj da spanca v noči na nedeljo ne bo, kajti taka priložnost se ne ponudi prav pogosto :icon_wink:

spanca zagotovo ne bo!

ostaja le dilema ali it pustovat ali spremljat to vremensko "burlesko"  :icon_question: