ZEVS Forum

Davis Vantage Pro2

Začel/a Pihe, 15. Januar 2008, 22:39:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 2 Gosti gledajo to temo.

Tminc

Verjetno mora biti kaj s kablom ali konektorji. Jaz sem imel štukano s poceni štukom, pa takih težav nisem imel. Naredi en v redu kabel, stisni konektorje, preveri stik in bi moralo delat.

gradiščan

Konektor je lahko za kakšen mm manjši od vtičnice, zato ga je potrebno občasno "popravit" ..vsaj v mojem primeru je tako...

max

Jaz sem že ob nakupu vedel, da dolžina kabla ne bo zadostovala.
S podaljševanjem kabla nisem hotel komplicirati zato sem naročil tudi dodaten transmiter za anemometer, pa sta enoti narazen samo cca 30m  :shrug:
To podaljševanje kablov in potem ubadanje s težavami zakaj, kako, se mi zdi brezsmiselno.

matic19

Ni vsak kabel dober za štukanje. Tudi če je telefonski ali UTP imaš lahko potem težave. Gre za efekt medsebojne kapacitivnosti žic, zaradi katerega se ti popačijo pulzi signala in niso več pravokotni, temveč vedno bolj zaobljeni. Bližje kot so fizično žice v kablu, višja je kapacitivnost. In tudi daljši kot je kabel, višja je. Do neke meje še gre, nato so pulzi čisto "okrogli". Zunanja enota potem to prebere napačno in rezultat so napačne meritve. Ponavadi je tako, da višja kot je hitrost vetra in pulzov, bolj narobe kaže. Enkrat sem že pisal o tem na forumu, pa zdaj ne najdem. Smer vetra bo vedno delala, ker je not uporovni senzor in nima pulznega izhoda.

Neke pametne rešitve tu pomoje ne boš našel, ker imajo vsi kabli, tako telefonski kot UTP zelo podobne parazitne kapacitivnosti. če hočeš da dela ziher, potem ju postavi bližje skupaj ali pa kupi še repetitor, ki ga je predlagal max.

gregach

A tako ... :(
Hvala za odgovore.
Max, koliko pa te je stal ta transmiter oz. repetitor?
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

max

Mislim da cca 120€, l.2018

Edit:
Na hitro sem našel tukaj:
Brez solarnega panela
In s solar panelom
Pa še tukaj

sem videl zdaj, da prva dva ne pošiljata v SLO  :P  no, pa še ti malo pobrskaj, lahko pa kontaktiraš V-net, pa jih povprašaš za ceno

komar

Citat od: matic19 dne 22. Januar 2019, 22:41:21
Omejitev pri dolžini kabla se pojavi zaradi parazitne kapacitivnosti posameznih žic v kablu. Povedano drugače, dve žici v kablu se obnašata kot porazdeljen kondenzator. Daljši kot je kabel in bolj kot so žice skupaj, večja je kapacitivnost. Vetromer je narejen tako, da ima na vezju zunanje enote t.i. pull-up upor vrednosti 510 kOhm, na drugi pa je v samem vetromeru reed rele, ki sklene signal na maso vsakič, ko šalčke naredijo en obrat. Potem mora tok steči preko tega 510k upora, da napolni parazitni kondenzator dveh žic. Ker upor omeji tok, je čas za "polnjenje" kondezatorja večji.
Če vmes pride že nov pulz na 0V zaradi obrata šalčk (višja hitrost vetra), se napetost ne uspe dvigniti pravočasno na logično 1 in procesor na zunanji enoti izpusti ta pulz. Pri višjih hitostih pride to še toliko bolj do izraza. To bi se verjetno super videlo na osciloskopu, ko pulzi ne bi bili več pravokotni ampak precej popačeni.

Rešitev sicer nekaj obstaja, odvisne pa so od tega, kako vešč si z elektroniko. Ena varianta je, da se zamenja enega ali dva upora na vezju zunanje enote z manjšimi, kar bi pomenilo, da bo tok večji, ampak hkrati tudi večja statična poraba vezja. Druga pa da vzameš kabel s čim manjšo kapacitivnostjo, ampak ta ni tako efektivna, ker se bi moral res zakopati v posamezne kable, da bi našel pravega. Verjetno bi pomagalo, če bi vzel žici iz UTP-ja, ki sta fizično čim bolj narazen v kablu, ne pa žic iz iste parice. Ista parica je zvita skupaj in s tem še poveča medsebojno kapacitivnost.

Upam, da nisem šel preveč v strokovno razlago, je pa to pomojem kar to :) Sem že imel izkušnje s temi zadevami, ko smo poskušali spravit komunikacijo med dvema čipoma preko 2m flat kabla, brez uspeha. Šele z ojačevalniki je stvar začela delati BP.

Edit: za lažjo predstavo je spodaj ena slika simulacije signala. Pravokotni signal je "idealen", položni pa so različne vrednosti parazitnih kapacitivnosti. Večja kapacitivnost -> bolj položna krivulja.

Slika je pa še vedno na voljo na povezavi: http://forum.zevs.si/index.php/topic,6867.0.html

Tminc

Citat od: gregach dne 10. Februar 2021, 07:28:11
A tako ... :(
Hvala za odgovore.
Max, koliko pa te je stal ta transmiter oz. repetitor?

Dej rajši ti priklopi anemometer na ISS in preveri, da deluje. Potem daj vmes štuk in ponovno preveri. Da ne boš brez potrebe kupoval transmitterja. Davis navaja, da imaš lahko kabel podaljšan do 100 metrov, se pravi, mora delat. Le toliko glej, da je kabel kot se gre.

max

Lahko podaljšaš, samo moraš imeti taprav kabel dolžine 100m, da je zanesljivo, ne pa 2x ali 3x štukan  :P

gregach

Bom probal še z boljšim kablom, ja, predno grem v nakup. Samega vetromera, brez podaljska, pa ne morem več priklopit na iss, saj je že na strehi na višini 10 m.

zelva

Jaz sem štukal s 30 m UTP kablom in dela brez problema. Sem pa štukal, tako da sem prerezal original kabel in potem zlotal vmes UTP :icon_haha:

max

S spajkanjem ne izgubiš nič, skoraj enako kot original. s konektorji je pa problem. Če delaš podaljšek so tu takoj problematične točke, kjer pride do oksidacije. Sam konektor in stisnjeni kabli v konektorju  :P

gregach

Torej opcij je kar nekaj ... :icon_mrgreen:

Zaenkrat sem kupil 15 m telefonskega kabla in ga bom jutri štukal na original "štukar", dal spoj v cev in cev zalil na straneh s purpenom. Je purpen v redu ideja, ali sem totalno brcnil mimo?

Če to ne bo delovalo, bom pa probal pospajkat.

PS: Je pa danes v Slovenijo zame končno prispel tudi datlogger ...  :buttrock:

azzy

Citat od: gregach dne 10. Februar 2021, 20:39:11
Torej opcij je kar nekaj ... :icon_mrgreen:

Zaenkrat sem kupil 15 m telefonskega kabla in ga bom jutri štukal na original "štukar", dal spoj v cev in cev zalil na straneh s purpenom. Je purpen v redu ideja, ali sem totalno brcnil mimo?

Če to ne bo delovalo, bom pa probal pospajkat.

PS: Je pa danes v Slovenijo zame končno prispel tudi datlogger ...  :buttrock:

tudi jaz sem dobil obvestilo, da je naročena postaja prispela v Slovenijo. Končno :praise:

max

Silikon na oba konca cevke, če misliš tako delati! S purpenom boš naredil samo sranje, ne boš mogel očistiti tega, če ti bo kaj nagajalo  :P
Če že misliš tako delati, potem prereži original kabel in vmes doštukaj (s spajkanjem) tel. kabel, spoje pa zaščitiš s skrčljivkami, ki vsebujejo znotraj zalivno maso, bo najbolj sigurno.
Najprej zaščitiš vsako žičko posebej, nato pa čez vse skupaj še eno skrčljivko.