ZEVS Forum

Čadrg, Vogel, Kredarica pozimi

Začel/a florjo, 14. Januar 2008, 20:24:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

florjo

Pozdravljeni,

se še spomnite lepega vremena, ki nas je (vsaj Primorce) razveseljevalo ob zaključku starega in začetku novega leta. No, če ste mogoče že pozabili, malo sem pobrskal po svojih arhivih in skupaj zbral par utrinkov iz preteklih dni. Vreme v omenjenem obdobju je na Primorskem sledilo svojim tipičnim AC okvirom. Večinoma je bila prisotna nizka inverzija, sem ter tja pa je mimo "zapeljala" kakšna hladna frontica, ki je sprva pričarala zahodnik, ob slovesu pa pustila burjo.

No, za zacetek ena lepa slika "NLP-ja" neposredno pred mojo domačo hišo dne 16.12.2007.

Dne 25.12.2007 na Primorskem spet divja burja. V Tolminu opazim tipičen oblak, ki se ob burji pojavi nad tolminskimi gorami. Na drugi strani neba, se pojavi ravno tako zanimiv altocumulus.

Burjin oblak (slikano proti severu):

Altocumulus (slikano proti jugu)

Odločen, da se dogajanju tega dne nekoliko bolj približam, se odpravim v gorsko vasico Čadrg. Od tam nadaljujem navkreber na prvo vzpetino, ki mi bo nudila dovolj dober razgled.

Vas Čadrg:

Na poti me spremljajo altocumulusi.

Vreme tega dne je res čudovito. Burje v vasici Čadrg in tudi nekoliko višje ni zaznati, saj so ta območja v varnem zavetju gora. Je pa ravno zaradi tega in svoje lahke dostopnosti to odličen kraj za opazovanje. Proti večeru oblačna plast, ki je preko celega dneva vztrajala nad tolminskimi gorami, prične slabeti:

Proti jugu lahko opazujem oblačke, ki se ob prisotnosti valovanja ozračja pojavijo za orografskimi ovirami kot pokazatelji turbulentnega ozračja. (Prosim, da me popravite, če to ne drži, saj tukaj nekoliko ugibam)

Dan se zaključi z prelepim sončnim zahodom. Sončni žarki so torej našli svojo pot iz daljnega zahoda in prinesli novico, da je na pohodu lepo vreme.

Lepo vreme kar traja in moje srce vse bolj hrepeni po višavah. Končno okoli novega leta z prijateljem združiva interese in skupaj z njegovo punco odidemo proti Tolminskim goram, natančneje na Vogel nad planino Razor. Vremenska napoved za dan 29.12.2007 je lepa, pričakuje se le nižinska inverzija. Čez dan je napovedan močnejši zahodnik, saj se približuje mrzla fronta. ARSO napove ugodne snežne razmere in opozarja le na poledenitve, kar pa z derezami ne predstavlja večjega problema.

Zjutraj se že med vožnjo na izhodišče v Tolminskih ravnah prebijemo skozi inverzijo in zadihamo svež zrak.

Inverzija se ves dan zadržuje nekje na 800m:

Nadaljujemo peš. Prvi sneg nas pričaka šele na planini Razor in še to le v skromnih odmerkih.

Nekoliko višje je malo bolje. Sneg je zaradi sonca mehak in ravno pravšnji za hojo, zato dereze ostanejo v nahrbtniku. Napovedanega vetra zaenkrat še ni na spregled.

Malo pod grebenom.

Takoj ko pridemo na greben, pa nas pričaka dvoje. Prečudovit razgled in leden veter. Zahodnik končno pokaže svoje zobe in nas kmalu prisili, da se oblečemo. Podkapa, toplejše rokavice in vetrne hlače so poleg ostalih standardnih zimskih oblačil v takih primerih nujne za dobro počutje. Zelo prav pridejo tudi smučarska očala, saj navadna včasih prepiha do te mere, da je že težko gledati.

Nekaj razgledov:

Ljubljana je v megli (proti vzhodu)

Greben slikan proti jugu

Zahod. Zadaj se skriva Soška dolina.

Proti vrhu nadaljujemo po grebenu. Sneg je še vedno ugoden, čeprav je že potrebno paziti kam stopiš. Posamezna mesta so namreč močno poledenela in zdrs bi pomenil brezplačno vozovnico za ekspresen vlak v dolino.

Na vrhu Vogla.

Fotografiranje v gorah pozimi, predvsem na grebenih in vrhovih, nikakor ni lahko opravilo. V debelih rokavicah tega ne moremo opraviti, zato je potrebno roke izpostaviti ledenemu vetru. Vsepovsod okoli nas je zaradi snega močan odboj svetlobe, zato je slika kmalu preosvetljena. Na zaslonu digitalnih fotografskih aparatov zaradi močne svetlobe velikokrat nič ne vidimo, zato je edina alternativa staro dobro kukalo. Lastniki manj kakovostnih fotoaparatov imamo ponavadi še to smolo, da aparat zaradi mraza kaj kmalu odpove.

Fotografiranje.

Na vrhu se ne zadržujemo dolgo, saj se telo (predvsem noge) kmalu pričnejo ohlajati in je bolje da počasi nadaljujemo pot, tokrat nazaj v dolino. Se zadnjič se ozremo proti Voglu, in se po strmem pobočju spustimo nazaj v dolino.

Na poti srečamo manjšo opast.

Vogel.

Lepote zimskih gora so me prevzele do te mere, da se odločim lepo vreme izkoristit do konca. Tako spremenim novoletne načrte in se odpravim silvestrovat na Kredarico. Pričakujem dinamično in zanimivo vreme, ki glede na zahtevnost ture nebi smelo povzročati težav. Dodatno motivacijo mi daje tudi naša najvišja meteorološka opazovalnica, ki si jo nameravam dobro ogledati.

Tako se dan pred novim letom z prijatelji dobimo na Jesenicah in se skupaj odpeljemo v dolino Krme. Na poti že lahko opazujemo prečudovite prizore ivja, ki ga je na predmetih in rastlinah pustila dolgo trajajoča dolinska megla.

Ivje.

Megla v dolini še kar vztraja.

Na izhodišču v dolini Krme so prizori še lepši. Vsepovsod kristali najčudovitejših oblik. V premeru merijo tudi centimeter in tvorijo pravilen del šesterokotnika. Česa tako lepega še nisem videl v življenju. (Naslednje slike so posnete ob našem povratku, toda enake razmere so bile ob odhodu).

Kristal.

Morje kristalov.

Z težkim srcem zapustim "kristalna mesta" in ob prepričevanju in negodovanju prijateljev skupaj zagrizemo v pot proti Kredarici. Slednja sodi med manj zahtevne zimske poti, saj je zaradi pogostega obiska kaj kmalu nadelana, večjih problemov kot zadnji plazovit in nekoliko strmejši del imenovan Kalvarija, pa tudi ni. Na koncu gornika poleg tega čaka še prijetno zavetje Doma na Kredarici in prijazen sprejem vedno prisotnih vremenarjev. Kljub temu pa to ne pomeni, da se lahko nanjo odpravimo povsem brezglavo. Potrebna je popolna zimska oprema, kot začetnik pa se moramo nanjo odpraviti v spremstvu vsaj ene izkušene osebe. V primeru slabega vremena se lahko nepripravljenim tudi ta pot spremeni v pravi pekel. Pod vrhom obstaja velika možnost zdrsa kar sem imel nekoč priložnost videti na lastne oči. Fant je komaj ušel najslabšemu možnemu scenariju. Ne smemo pa tudi pozabiti, da imamo Triglav z Kredarice takorekoč v dosegu roke. Želja po povzpetju nanj je tako velika, da mnogi pozabijo, da imajo tokrat opravka z zahtevnim zimskim plezalnim vzponom, ki zahteva popolno obvladovanje opreme.

Sprva je večji del neba prekritega z kopasto oblačnostjo, ki se počasi trga.

Nekje na sredi poti se lahko odpočijemo pri pastirski koči, ki služi tudi kot bivak.

Snega je bolj malo.

Zadnji del poti imenovan Kalvarija. Dosežemo ga bo pol dveh.
Na nebu so le še posamezni oblački.

Luknja v skali! Kdo prebiva tam ...

Snežna skorja je na nekaterih delih poledenela.

Ko zagrizemo v strmino Kalvarije, se začne počasi oblačiti. Kot kaže nas bo Kredarica sprejela v oblakih.

Ufff, kdaj bo konec ...

Na nebu se vidi le se manjše okno jasnine.

Kmalu smo popolnoma v megli.

Po manjših/večjih naporih naposled le prispemo na zadani cilj in nisem si mogel kaj, da nebi takoj preveril veter (pihal je sever) in posnel nekaj slik naše najvišje meteorološke postaje.

Na Kredarici nas kot prve pozdravijo vetrnice.

Tik poleg njih, na desni strani se opravljajo meritve vetra. Na levi je kapelica.

Meteorološka postaja stoji neposredno pred domom na Kredarici. Na južni strani.

Anemometer in vetrokaz.

Merilni drog/stolp.

Tu se meri sončno obsevanje.
V vrsti stojijo piranometer (globalno sončno obsevanje), piranometer z obročem
(difuzni sončni obsev) in heliograf (trajanje sončnega obsevanja) (posneto drugi dan)

Vremenska hišica. (posneto drugi dan)

Na ograjo in okoli inštrumentov so nameščene ošiljene palice. Na nekatere so pritrjene plastenke z tekočino. Točnega pomena tega ne poznam, mislim pa da gre za nekakšne strelovode. Zna kdo tu pomagati.

Dežemer in ? (morda kdo ve?)

Dolgo sem mislil, da je to ena izmed najbolj popularnih kamer v Sloveniji, toda po ponovnem pregledovanju slik iz Kredarice, sem opazil da z kotom snemanja nekaj ni prav. Končno sem prišel do sklepa, da je to le senzor za prenos podatkov z merilne postaje v meteorološko sobo, prava kamera pa se nahaja na desni strani doma na Kredarici (gledano proti vhodu – z juga proti severu).

Sredi noči zaidem v pogovor z možakarjem, ki je že izkušen gornik. Omeni mi reševalno akcijo, ki je minila pred nekaj trenutki in v kateri je tudi sam sodeloval. Šlo naj bi za dva čeha, ki sta precenjevala svoje sposobnosti ter se odpravila na Triglav. Ujela ju je noč in obtičala sta na gori. Imela sta srečo, da so jih opazili z Kredarice. Možakar je še nekaj časa nejevoljno nergal nad neodgovornostjo in zaletavostjo ljudi.

Naslednje jutro nas pričaka lep a vetroven dan. Piha kar močan sever.

Kolegu uspe vstati dovolj zgodaj, da ujame sončni vzhod.

Triglav v jutranji svetlobi.

Proti poldnevu smo že vsi budni in nastane še nekaj zanimivih fotografij.

V dolini imajo še vedno meglo.

V daljavi Karavanke.

Proti severo-zahodu.

Na grebenih se kadi.

Živi sneg.

Skoraj popolna zaščita proti vetru, le v noge je bilo malo hladno.
Glej gurtno na cepinu, kot pokazatelj jakosti vetra ;).

Počasi se odpravimo nazaj v dolino. Nadenemo si dereze in tako vadimo hojo z njimi.
Med potjo opazujemo planinske kavke, ki prav mojstrsko obvladujejo močne vetrove. Še več, zdi se da v tem naravnost uživajo. Njihov let je pravi balzam za oči. Še posebej rade izkoriščajo področja, kjer se veter skanalizira in dodatno pospeši, kot to na spodnji sliki.

Slovo od mogočnih sten je vedno težko, a v srcu že tlijo nove ideje.

V dolini nas gore še enkrat pozdravijo in povabijo, da jih obiščemo še kdaj.

No, upam da vam je bila ta predstavitev kljub rahli zastarelosti podatkov zanimiva.
Bod'te fajn pa srecnga in zdravga v novem letu ane (bolje pozno, kot nikoli ;-) ).

LP,Tadej

[[Del fotografij iz Kredarice je posnel Simon Tajcman in niso zgolj moja last]]

Ciklon

Zelo lepa reportaža. :drool: Super. :clap:  Bravo :clap:
Raj je v naravi :buttrock:

Smučar

Oooo, super reportaža in čudovite fotke!  :drool: :clap:
Pa une so mi všeč, kjer je opisana vremenska postaja.  :icon_arrow:

ablak

florjo, bravo! 

Zdi se mi, kot reportaža za razmislek ob vseh današnjih postih napisanih na našem forumu.
Prav v dušo pomirjujoča. Ko bi le dosegla prave duše. Eh malo sem se zasanjal, skratka odličen si. :clap: :clap: :clap:

ŽUPMART

Pihe

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Cumulonimbus

Član ZEVS :)

blazek

Odlične fotke, komentarji res pričarajo vzdušje, ki ste ga imeli tam. Bolš repotaža že skor ne more bit.

alan

paradolf

Florjo čestitke za zimski vzpon in čudovito reportažo. :clap: :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Mr.Bear

Odlična repotraža in lepe fotografije! :icon_wink:

jaka

zelo lepo!!! :icon_wink: res lepo je videti Kredarico tudi pozimi...

Gorazd

:clap: :clap: :clap:
Lepo si pričaral naše lepote.

Lep dan,
Gorazd

Mejte se radi

florjo

Reportažo sem nekoliko popravil. Odpravil sem le par drobnih napak, nič večjega. Dodelil sem ji tudi primernejši naslov, ki bo prispeval k večji preglednosti. Hvala za vaš odziv, hkrati pa vas pozivam tudi k konstruktivni kritiki. Če kdo v tekstu ali razlagi opazi kakšno napako, naj to prosim sporoči, da popravim. Skupaj smo pametnejši, močnejši in oh in sploh  :icon_smile: :icon_wink: .

LP