ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 8. 2026 - 31. 8. 2026)

Začel/a ŠTROMAR, 01. Avgust 2026, 08:20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 5 Gosti gledajo to temo.

Tminc

V Tolminu, kljub modrim/zelenim radarskim odbojem, danes nič. Očitno se vse posuši, še preden pade do tal. Vročina je postala že zelo nadležna oz. neznosna. Veter še krepi fenski učinek.
Zadnjo noč smo zabeležili kot tropsko, kar se pri nas zelo redko zgodi.

V Solkanu smo včeraj izmerili najvišjo temperaturo odkar imamo postajo (10 let). Ogrelo se je na 40,6°C. Podatek ni zanesljiv, ker je postaja (Davis Vantage Vue) nameščena na vrhu ob robu stavbe (cca 10 m). Je pa bilo vetrovno. Če špekuliram, bi bila morda temperatura pri tleh še kakšno desetinko višja.
V kratkem bom na lokacijo namestil dodatni temperaturni senzor (na 2 m nad travo), da ne bo dvoma.

Sicer pa trenutno (ob 22:45) v Tolminu rahel SZ vetrič in 23,4°C, v Solkanu 31,6°C in rahla burja. V Bovcu se je končno usula ploha, tam je 24,6°C in okrepljen SV. Na Srpenici nevihta, zahodnik 40-50 km/h.

Tole nevihtno pričakujemo tudi v Tolminu!

EDIT ob 23:24

V Bovcu je padlo 38 mm, v Kobaridu 31 mm. Tam je veter dosegal hitrost do 114 km/h. Ta nevihta gre zdaj proti nam.

Neurje123

Kar pestro dogajanje ponekod v severni polovici Slovenije. Mi smo tik pred dežjem, se pa že od 20:30 občasno zabliska proti zahodu, trenutno tudi že občasno oddaljeno zagrmi.

Kot je že @Tminc omenil, je kar močno neurje divjalo v Posočju. Tudi postaja Tolmin Volče je izmerila sunek vetra 103km/h, na Kaninu je padlo izjemnih 46,1mm v 20 minutah (izjemnih 26mm v le 5 minutah), tudi Krn 35mm v 20 minutah. Zaradi poplav meteorne vode je več intervencij v Bovcu, verjetno je težave povzročal tudi veter.

Močni nalivi so bili tudi na Koroškem in območju zgornje savinske doline, v Mežici je ARSO postaja 37mm v 30 minutah. Ponekod na Koroškem so amaterske postaje izmerile že preko 50mm, tudi ponekod na območju Logarske doline podobno.

gregach

Pri nas je zjutraj in del dopoldneva bilo pretežno jasno z občasno rahlo oblačnostjo, nato pa se je oblačnost postopno povečala. Sredi dneva in popoldne je tako prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme, pozno popoldne pa se je delno do pretežno zjasnilo. Pred kratkim se je od SZ pooblačilo.
Čez dan je pihal večinoma rahel veter vzhodniih smeri, zvečer pa je prehodno zapihal zmeren severovzhodnik.

TRENUTNO STANJE:
Pretežno oblačno
T=25,1 °C
Vlaga=62 %
Točka rosišča=17,3 °C
Tlak=1017,5 hPa, rahlo raste
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 21,3 °C ob 6:47
Tmax: 29,8 °C ob 12:55
Tpovp: 25,73 °C

Mislim, da bomo spet povsem izviseli ... Vzhodni pas padavin z nevihtami je kakšen km preveč severo, tisti na SZ pa bo do nas verejtno razpadel.

EDIT (00:10): Prve kaplje po dolgem času! Malce Z od nas je nastal ploha.
Zmerno dežuje grmi. Glavnina žal nekaj 100 metrov S od nas.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Storm89

Perice

Tudi pri nas že približno slabo uro zaliva, temperatura je padla na 22°C. 
Ni nam lahko... :)

Neurje123

Močni nalivi zadnjih 10 minut tudi v Mariboru, voda kar stoji na cesti. Padlo je že vsaj 15mm, končno količino sporočim kasneje, saj še vedno precej lije, voda na cestah kar stoji. Ne morem povedat, kako sem vesel tega dežja.

Bliskanja in grmenja sicer je nekaj, a nič posebnega. Bližnjih udarov ni bilo. Piha tudi precej močan veter, sunki vetra so dosegali 50km/h, veter v sunkih tudi močno nosi dež.

Edit 0:40:  Pri meni je ročni dežemer v le 30 minutah izmeril kar 40,0mm, moja padavinska postaja na drugi lokaciji pa v 30 minutah izjemnih 45,2mm, še vedno pa močno dežuje. Tole je eden najmočnejših nalivov v mojem kraju, postaja Maribor Vrbanski plato je izmerila "le" 27mm v 30 minutah. Ob 1:00 je bil ravnokar bližnji udar strele, konkretno je počilo.

khirsher

Celjska kotlina nevihta in kratki naliv :bouncy: :buttrock:

matic19

Na Igu me je zbudil močan veter pred nevihto, ki se je bližala od zahoda. Trenutno naliv, veter pa se je umiril. Sem že kar pozabil, kako izgleda dež po toliko časa... Naj traja  :bouncy:

Edit: po eni uri dež je dež oslabel. Koliko je padlo, bo povedal bbator, po občutku pa kakih 30mm.

krispy123

Spodobno je zalilo tudi našo dolino ob konvektivnih pasih in nalivih, glavnina je šla čez Maribor vzhodno od mene. Tule pa smo dobili vseeno 22 mm, spodobno po dolgem času, ohladilo se je do 18,7 stopinj, pred vročinskim valom smo le dobili nekaj dežja.

Neurje123

Ob 2:45 je dež vendarle oslabel in trenutno le še kaplja,  ja pa še dve uri po močnem nalivu nepretrgoma zmerno do močno deževalo. Trenutno le še kaplja.

Ročni dežemer pri mojem bloku je izmeril 47,0mm, padavinska postaja na drugi lokaciji pa izjemnih 52,2mm. Postaja Maribor Vrbanski plato je izmerila 39,0mm. Če bi mi kdo še včeraj trdil, da bo toliko padlo pri nas, bi ga vsekakor vprašal po zdravju. Kot zanimivost lahko omenim, da je pri meni v pol ure padlo več, kot prej v 47 dnevih skupaj.

Sicer več močnejših nalivov je bilo tudi drugod po Sloveniji, v Žireh je padlo 55,8mm v le 60 minutah. Tudi v Zgornji Kapli je padlo 36,2mm v 1 uri, skupno pa 49,0mm.