ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 7. 2026 - 31. 7. 2026)

Začel/a ŠTROMAR, 01. Julij 2026, 13:59:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

1 Član in 5 Gosti gledajo to temo.

gregach

Pri nas je včeraj zjutraj bilo pretežno jasno, dopoldne pa je prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme. Predvsem SV od nas so se pojavljale plohe. Okrog poldneva se je pretežno zjasnilo, po 15. uri pa se je oblačnost zgostila. Preostanek dneva je bilo spremenljvo do povsem oblačno, v okolici je bilo veliko ploh in neviht, pri nas pa suho.
Pozno zvečer nas je  oplazila nevihta.
Minimalna jutranja T je bila 13,6 °C, čez dan pa se je segrelo do 23,7 °C. Dnevna Tpovp. je znašala 18,05 °C.

Danes je prevladovalo (pretežno) jasno vreme, sredi dneva pa je občasno bilo rahlo do delno oblačno.
Pihal je rahel do zmeren severovzhodnik.

TRENUTNO STANJE:
Jasno
T=15,6 °C
Vlaga=66 %
Točka rosišča=9,3 °C
Tlak=1017,3 hPa, rahlo raste
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 10,8 °C ob 5:39
Tmax: 24,0 °C ob 16:27
Tpovp: 17,38 °C

Padavine: - včeraj=1,5 mm
               - danes=0,2 mm, močna rosa

Tale kombinacija suše in hladnega vremena mi je osebno najbolj "glupa" ... Ampak za rastlie je še vseeno bolje, da je čez dan 24 °C kot pa 34 °C, koliko bo drug teden.

Očitno se nam obeta suša epskih razsežnosti, ki bo pri nas zaostala samo za letom 2003. :banghead:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Neurje123

Današnje jutro je bilo zelo hladno, sploh za vrhunec poletja, saj je bil Tmin le +8,5°C.

Včeraj je bil Tmin +10,0°C, Tmax pa le +24,0°C, povprečna dnevna temperatura je na postaji Maribor Vrbanski plato bila le +17,3°C, kar je okoli 4 stopinje pod dolgoletnim povprečjem. Teh 30mm ob 14.7. je bilo dovolj, da je narava pri nas ozelenela (čeprav že prej ni bilo kaj posebno rumeno) in je trava ponovna pričela rasti.

Jutri se na severnem Jadranu obetajo silovita neurja, ta so možna tudi na našem primorskem, tam so možni tudi siloviti nalivi.

Ledeni

V četrtek smo dobili 3,6 mm, kar je toliko kot nič. Vse je presušeno, sedaj pa prihaja še pekel. :banghead:

gregach

Jasno cel dan. Sredi dneva je pričel pihat zmeren, v posameznih sunkih pa tudi okrepljen veter zahodnih smeri.

TRENUTNO STANJE:
Jasno
T=20,9 °C
Vlaga=68 %
Točka rosišča=14,8 °C
Tlak=1009,8 hPa, ustaljen
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 12,6 °C ob 2:32
Tmax: 29,1 °C ob 16:41
Tpovp: 21,10 °C

ŠTROMAR

Nič od nič, nekaj oblakov in nekaj vetra. O dežju ne duha ne sluha. Klasika letošnjega poletja.
Tmax = 29,4 °C

EDIT 20:58  Tudi tukaj padlo nekaj kapelj dežja
EDIT 21:40  Zjasnilo se je 
Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

MINIMAX

MINIMAX
Lj-Polje

Smučar

MINIMAX

Na koncu se je le toliko nakapljalo, da je obrnilo vago v vremenski postaji za 0,1mm, ročna meritev pa je cca. 0,05mm. In zdaj sem v dilemi ali je dan z dežjem ali ne... :banghead:
MINIMAX
Lj-Polje

gregach

Pri nas je danes nekje do 11. ure bilo delno do pretežno jasno, sredi dneva pa je prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme. Po 14. uri se je postopno zjasnilo, okrog 19-ih pa od Z pretežno pooblačilo.
 Pihal je zmeren, v sunkih pa tudi okrepljen veter zahodnih smeri.

TRENUTNO STANJE:
Pretežno oblačno
T=21,6 °C
Vlaga=74 %
Točka rosišča=16,9 °C
Tlak=1008,9 hPa, rahlo raste
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 17,6 °C ob 3:44
Tmax: 29,2 °C ob 16:44
Tpovp: 23,03 °C

V zadnjih 41 dneh je pri nas padlo le 40,8 mm, torej komaj 1 mm/dan v povprečju. Izhlapelo pa je verjetno kakšnih 6 mm/dan.

Za jutri icon kaže nejaj manjših ploh v naši okolici - tako SV od nas kot tudi JZ, pri nas spet nula. Predvidevam, da bo spet zadel haha.
Je pa res, da v tej situaciji kakšnih 10 mm ne bi imelo skoraj nobenega učinka.

Matej1998

Zjutraj je bilo še jasno, nato pa se je delno pooblačnilo. Večji del dneva je bilo zmerno oblačno, pihal je zmeren JV veter. Zvečer se je nad Italijo vzpostavil nevihtni pas, ki je okoli 21.ure dosegel tudi nas, a na žalost smo bili bolj na obrobju nevihte, medtem ko je bil Koper z okolico deležen malce bolj spodobne količine padavin. 

T max: 29,2 stopinj 
T min: 19,0 stopinj
Maksimalna hitrost vetra: 55 km/h
Padavine v tem poslabšanju: 6,5 mm

Trenutni podatki;
Vreme: delno oblačno
Temperatura: 19,1 stopinja
Vlažnost: 90%
Rosišče: 17 stopinj
Zračni tlak: 1010 hPa (ustaljen)
Hitrost vetra: 5 km/h
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

Tminc

Pri nas je padlo 20 mm, kar je skladno z napovedjo po EC :-)
Moja postaja sicer za izračun uporablja 80% ECMWF in 20% GFS. Saj kakšenkrat zgreši, a ne brca v temo.
Uspešnost za zadnje dogodke lahko preverite tu (zgolj napoved 12Z):
https://www.vremetolmin.si/analiza_napovedi.html

Julija smo zbrali 85 mm in to je verjetno vse.

Trenutno imamo sveże jutro pri 15°C, čez dan pa gremo spet proti 30°C...

blazek

Vroče in močno presušeno. Prilezli smo do 33°C in zmernem vetru, ki še bolj izsošuje.

MINIMAX

MINIMAX
Lj-Polje

Mraz

Neurje123

Pri meni merljivih padavin v zadnjih par dnevih ni bilo, je pa tako danes kot tudi včeraj padlo nekaj kapelj. Včeraj zvečer se je oddaljeno bliskalo ob nevihtah v Prekmurju. Zadnje dni se je hitro ogrelo, predvčerajšnjim je bil Tmax že +29,0°C, včeraj +31,0°C, danes pa +30,0°C. Zaenkrat 10 vročih dni v juliju in 20 v tem poletju.

Sicer pa včeraj dogajanje kar po pričakovanjih, glavnina dogajanja je bila na zahodu Slovenije, v Breginju je včeraj padlo kar 68,7mm, od tega 56,5mm v le 70 minutah, agrometerološka postaja v Komnu je celo izmerila 79,6mm v 60 minutah in pa 93,6mm v 120 minutah zvečer je močnejša nevihta zajela tudi našo obalo, kjer pa večjih posledic ni pustila, je pa neurje veliko škode naredilo že v Trstu, zlasti zaradi poplav meteorne vode. Tako danes, kot tudi včeraj je bilo nekaj padavin tudi v Pomurju, nekateri predeli so tam julija dobili kar nekaj padavin.

Jaz sem bil preteklo noč v Senju, kjer me je dobilo konkretno neurje s točo (največji, a redki kosi toče so imeli premer 3cm), a k sreči brez posledic na mojem avtu.

Prihaja najhujši vročinski val v tem poletju, tokrat pričakujem, da bodo temperature presegle +35°C tudi pri meni, morda bodo ponekod padali tudi rekordi. Suša se bo le še stopnjevala, saj vsaj do 6.8. omembne vrednih padavin ni na vidiku.