ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 5. 2026 - 31. 5. 2026)

Začel/a gore, 01. Maj 2026, 07:35:12

Prejšnja tema - Naslednja tema

1 Član in 2 Gosti gledajo to temo.

paradolf

V tem poslabšanju 66 mm padavin.
V Dolu pri Lj najprej zgodaj dopoldne prehod nevihtne linije, ki je spominjala na Bow-echo. Precej vetra in nekajminutni močan naliv. Nato malo premora, potem pa je konstantno nalivalo in grmelo.
Že po prvi linij se je zamenjal zrak in se je precej ohladilo.

Popoldne se je delno razjasnilo, a je nastala hitro nizka oblačnost, ki deloma vztraja še zdaj.
+6.3°C trenutno.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

khirsher

Citat od: khirsher dne Včeraj ob 09:33:50Bom potem zvečer izmeril padavine, ko bo nehalo padati.
Iz včeraj na danes v tem skupnem poslabšanju s hladno fronto z nevihtami je padlo 31,8mm padavin pri meni doma.

Temp pred prehodom hladne fronte: 12°C (mogoče tudi do 13°C)
Temp po prehodu hladne fronte: 5°C

Danes je bil celo bow echo, ki je sprva začela pot direkt nad Ljubljano in nato nadaljevala po Zasavski regiji ter vse do Kozjanskega, lahko se tudi motim.🙃

gregach

Pri nas je ponoči bilo oblačno, v 2. delu je občasno rahlo deževalo. Zjutraj se je za kratek čas delno zjasnilo, iz doline pa se je dvignilo nekaj megle.

Zgodaj dopoldne se je postopno spet povsem pooblačilo, malo pred 10. uro nas je dosegla fronta s padavinami. Glavno dogajanje oz. 2 močni nevihtni celici (padavinska pasova) sta nas za las obšli oz. le prvi nas je malo oplazil. Dobili smo sicer soliden naliv (maks. RR 55,6 mm), v okolici (Podčetrtek, Rogaška Slatina) pa je res epsko zlivalo.
Za krajši čas je zapihal okrepljen severni veter, bliskalo in grmelo je pogosto in tudi precej močno. Hitro se je ohladilo do cca. 6 °C.

Nato so se razmere umirile, dež je skoraj ponehal, a so se padavine kmalu spet okrepile. Med 12. in 15. uro je nato ves čas močno deževalo (RR okrog 8-10 mm/h), konstantno se je ohlajalo - vse do 3,2 °C. Kar precej časa je padal tudi dež s snegom, meja sneženja pa je bila na okrog 550 m. n. v. Še vedno je bliskalo in grmelo.

Do 16. ure so padavine postopno ponehale.
Proti večeru se je postopno zjasnilo.

TRENUTNO STANJE:
Jasno
T=2,0 °C=Tmin
Vlaga=99 %
Točka rosišča=1,9 °C
Tlak=1013,8 hPa, rahlo raste
Podatkov o vetru ni.

Tmax: 10,7 °C ob 0:00
Tpovp: 6,99 °C     

Padavine v tem poslabšanju: 51,0 mm (11,6 + 39,4mm) :buttrock:  ICON D2 je tokrat odlično zadel.

Po tem, ko sem letos doživel 1. majsko slano, sem presenetljivo doživel tudi prvo majsko sneženje na našem hribu.
Poleg tega si nisem mislil, da bo po prvi majski slani 1. maja, naslednja (verjetno še močnejša) prišla že čez 11 dni. :banghead:  T na 2 m je trenutno že 0,6 °C nižja kot je bil Tmin zadnjič.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Trocki

Ponoči se je seveda popolnoma razjasnilo in veter umiril tako da v maju beležimo že drugo negativno temp in pozebo z temp -1°C  :banghead: :banghead:

In seveda smo tako kot je spomladi v navadi med najhladnejšimi v državi...

Čudovit začetek sezone, sedaj so na vrsti še huda suša in ponovitev uničujoče toče od lani!
Vreme bo! :)

Oblak69

Šentjošt nad Horjulom, 642 m

Megla 

T= -0,1 °C
Tmin= -0,3 °C ob 5.30
Vlaga= 97 %

Padavine v poslabšanju= 86 mm

paradolf

Pri nas je nizka oblačnost preprečila ohlajanje in nas rešila pred slano.
+3.6°C trenutno.
Tmin. +3.5°C
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

GoIdhorn

Pri nas smo bili blizu katastrofe. Tmin samo +1,1 °C. Na srečo je še pravočasno potegnil rahel severni veter, ki je preprečil nadaljnje ohlajanje.

Neurje123

Pri nas je danes zjutraj bil Tmin +1,0°C, je pa bila zjutraj slana in zaledeni avtomobili, tudi moj. Ne spomnim se tako pozne slane. Snežna odeja na Pohorju še vedno leži nad 850m nadmorske višine, na Kozjaku zahodno od nas pa do 700m. V kolikor ne bi ponoči občasno pihal veter, bi bilo še hladneje.

Ponekod so pa izmerili tudi negativno temperaturo, tudi v bližnji okolici:
  • Gačnik -0,6°C,
  • letališče Maribor -0,1°C,
  • Murska Sobota -0,1°C.

Na Rogli je bilo ponoči le -4,0°C, Kredarici pa -9,0°C.

ŠTROMAR

Že kmalu po polnoči je bilo samo še 2,5 °C, a se je nato k sreči kmalu pooblačilo in preprečilo nadaljne ohlajanje in posledično slano in škodo na pridelkih.
Tmin = 2,3 °Cje bila dosežena ob enih.

računalnik

Trocki

Kje hudiča je bila ta oblačnost ponoči? Navlekla se je takoj ko je vzšlo sonce seveda....

Vreme bo! :)

max

Citat od: khirsher dne Včeraj ob 21:40:11Iz včeraj na danes v tem skupnem poslabšanju s hladno fronto z nevihtami je padlo 31,8mm padavin pri meni doma.

Uf, kakšne razlike :P

Le malo vzhodneje, pri meni v Grižah v tem poslabšanju samo 22,4mm padavin, včeraj vmes tudi nekaj sodre, sicer pa ta mesec samo 24mm :P
Danes pa ob nizki oblačnost Tmin. 1,8°C malo pred 5h zjutraj

Trenutno pa lepo sije sonce in je 4,6°C

lesce

Tmin danes +1,1°C, zahvala gre vetru, ki nas rešuje v takih primerih. Vendar sem malo jezen ko Arso omenja, da se bo suša končala...Kako? Deficita padavin v naših koncih je bilo na dan 7.5. cca. 80mm in kar smo prejeli in kar še kaže ,da bomo ne bomo prišči niti do točke 0, ko se bo izhlapevanje zaradi močnega sonca bistveno povečalo in po drugi strani bo veter dodatno sušil zgornjo plast. En navadn bull šit od Arsa! 

ŠTROMAR

Današnje nizke minimalne temperature po Sloveniji: