ZEVS Forum

Zemljevid ZEVS postaj

Začel/a matic19, 18. Januar 2026, 12:05:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

Pozdravljeni vsi! @Vreme je pred časom dal pobudo za to, da bi naredili svoj lasten zemljevid vremenskih postaj, ki so del društva oz. foruma. On je postavil večino osnove za zemljevid, jaz sem pomagal pri strežniškem delu in pri par izboljšavah. Trenutno sva dodala na zemljevid vse postaje, ki jih jaz upravljam in večino teh, ki jih ima čez @Tminc ter eno v Zgornji Velki, ki je last Vremena.

Zemljevid se nahaja tukaj: https://map.zevs.si/
Trenutno je zadeva v testni fazi, imamo pa možnost zajema podatkov na dva različna načina. En je preko API-jev za Ecowitt postaje, drug pa preko Awekas.html datoteke, ki ima standardiziran format in ima večino zanimivih vrednosti, ki se jih nato prikaže na zemljevidu. Pri sebi imam dva awekas templata, en je za weewx program in drug za Weatherlink (Davis) postaje. V kolikor bo zanimanje za ostale programe (WsWin, Cumulus...) oz. če te template kdo ima, bodo dobrodošli tudi za ostale, ki bi si želeli prispevati svoje podatke na zemljevid. Več o tem pa po ZS-ju.

Tminc je uspel sicer tudi za Ecowitt postaje narediti da se pošilja awekas datoteka, za več informacij pa bo verjetno on povedal kaj in kako.

Hkrati pa sva združila še njegovo idejo o podatkih o snežni odeji, tako da se v izbirniku nahaja tudi to. Trenutno imamo narejeno zbiranje podatkov iz ARSO postaj, obstaja pa tudi možnost ročnih vnosov za posamezne lastniške postaje. Za povezavo in navodila kako to narediti, prosim pišite ZS ali mail meni ali @Vreme

V primeru morebitnih vprašanj/kritik/predlogov, pa sva na voljo :)

krispy123

Fantastično tole sem pogrešal mapview izpred 5-10 let je nazaj. :)

matic19

Za lažji prvi vnos postaj sem naredil tole formo: https://map.zevs.si/form.php

Na voljo sta dve možnosti in sicer: awekas kompatibilne postaje in ecowitt postaje. Awekas kompatibilne pomeni, da se na vašo spletno stran pošilja standardna Awekas datoteka in sploh ni potrebno, da je del awekas mreže. Na isti način je delal tudi geostik, zato v bistvu niti ni potrebno veliko truda, le poklikat lokacijo in prilepiti povezavo do prej omenjene datoteke na strežniku.

Uporaba forme je pri obeh tipih podobna. Na zemljevidu se klikne na želeno lokacijo, kar predizpolni koordinate. Nato se vnese ime postaje in link do datoteke. Takoj za tem bi se postaja morala pokazati na zemljevidu, bi pa znalo trajat največ 5 min, da se podatki zares osvežijo.

Pri Ecowitt je poleg lokacije in imena potrebno vpisati še določene ključe za API in MAC naslov. Tu v bistvu nimam točne predstave kje se to dobi, morda lahko @Vreme pomaga pri tem. Obstaja pa tudi možnost, da se ecowitt postajo "prepriča" da zgenerira tudi awekas datoteko, kot je to naredil @Tminc

Skratka, če želimo imeti uporaben zemljevid postaj, jih bo porebno dodati, nato pa je vse skupaj bolj ali manj avtomatsko. Tudi dodajanje vzame največ 1 minuto :)
Če se komu zatakne, sem/sva na voljo :)

gizmo

CitatPri Ecowitt je poleg lokacije in imena potrebno vpisati še določene ključe za API in MAC naslov. Tu v bistvu nimam točne predstave kje se to dobi, morda lahko Vreme pomaga pri tem.

MAC se najde v modemu, zakaj bi pa še kakšne ključe pa nevem. Te so potrebni ob registraciji, če se prav spomnem.

Zakaj nebi bilo recimo dovolj to npr. https://www.ecowitt.net/home/share? xxxxx, kjer je že postaja registrirana in se prilepi samo link in XY kordinate? Samo razmišljam...

Vreme

@Gizmo, super bi bilo, če bi bilo lahko tako, pa na žalost ni. Je pa rešitev za uspešno pošiljanje vaših vremenskih podatkov iz Ecowitt vremenskih postaj zelo enostavna.

Ok, torej naj razložim.

Najprej se je treba registrirati na https://www.ecowitt.net/ seveda če že niste.

1. Pridobitev API Key in Application Key

Po prijavi klikni na uporabniško ime (zgoraj desno).

Na spustnem seznamu pa na User Profile. Spodaj imate vaš Aplication Key in API Kej. Če ga nimate, ga ustvarite s CreateAplicationKey in CreateAPIKey, tako da v Label vpišete poljubno besedo, klikneš Save, ki ti zgenerira potreben API ki ga potrebuješ.

2. Mac

Na levi strani zgoraj kliknite na napis Ecowitt, potem v spustnem seznamu najdete razdelek Davices. Pod ta razdelek najdete vaš MAC v obliki A4:C1:38:XX:XX:XX

Te podatke z drugimi zahtevanimi podatki nato vpišete v https://zevs.si/Station_map/form.php.

Po vpisu teh podatkov se bodo vaši vremenski podatki avtomatsko prikazovali v https://map.zevs.si/

hudi

Evo, dodana  :)
Pohvale vsem zaslužnim! :buttrock:

gizmo

Imam že vsaj 3+ leta postajo na njihovem ecoeitt zemljevidu in dela BP.

Če grem po tem :

Citat1. Pridobitev API Key in Application Key

Po prijavi klikni na uporabniško ime (zgoraj desno).

Na spustnem seznamu pa na User Profile. Spodaj imate vaš Aplication Key in API Kej. Če ga nimate, ga ustvarite s CreateAplicationKey in CreateAPIKey.
Če naredim Create mi polja Label in Type ostaneta prazna.
Tu se konča. V poja se da vpisovat, kaj pa nimam pojma...
Ob registraciji se pa spomnem teh ključev, če imam še kje shranjeno pa ???
MAC pa ni problem.

TgT

V polje Label vpišeš poljubno besedo, recimo ZEVS, je le  informacija da veš kateri API uporabljaš. Klikneš Save in se zgenererira potreben API, katerega potem uporabiš na tem pregledu.

Sent from my SM-S711B using Tapatalk

Vreme

Citat od: TgT dne 22. Januar 2026, 23:43:05V polje Label vpišeš poljubno besedo, recimo ZEVS, je le  informacija da veš kateri API uporabljaš. Klikneš Save in se zgenererira potreben API, katerega potem uporabiš na tem pregledu.

Res je, sem dodal zgoraj v navodila. Hvala.

gizmo

Citat od: TgT dne 22. Januar 2026, 23:43:05V polje Label vpišeš poljubno besedo, recimo ZEVS, je le  informacija da veš kateri API uporabljaš. Klikneš Save in se zgenererira potreben API, katerega potem uporabiš na tem pregledu.

Samo razmišljam - da se potem ta novo zgenererani API ne stepe kaj z prejšnjim in posledično nebom več viden na Ecowitt?

javi

Meni še vseeno kaže na ecowitt mapi, čeprav sem jo tule tudi dodal. :)

Vreme

Citat od: javi dne 23. Januar 2026, 13:27:41Meni še vseeno kaže na ecowitt mapi, čeprav sem jo tule tudi dodal. :)

Ne vidim problema, podatki tvoje postaje se čisto normalno prikazujejo  :clap: